Най-добрите антивирусни приложения за Android – 2015г.

Сподели на приятел
953

Ако не използвате някакви антивирусни приложения за защита от малуер на устройство с Android, рискувате инфекция от заразени програми и друг тип зловреден софтуер.

 

Добрата новина в случая е, че имате огромен избор на такива. Най-добрите мобилни антивирусни приложения предлагат не само добра детекция и блокиране на малуер, но и набор от функции за предпазване от кражба и нежелан достъп до личните ви данни. Предлагат се неща като възможност за бекъп на контакти и други данни, проследяване на телефона или таблета чрез вградения GPS чип, щракване на снимка на крадеца на устройството чрез камерата на телефона и дори използване на смарт-часовник, работещ под управлението на Android Wear, за намиране на устройството.

 

Повечето мобилни приложения за сигурност имат безплатни и платени версии, но не всички са равни по възможностите си. В този списък са синтезирани мобилните програми на някои от най-големите компании, занимаващи се с мобилна антивирусна защита – Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky, Lookout, McAffee и Norton – като са подредени според интерфейса, използваемостта, допълнителните функции и, разбира се, защитата от малуер.

 

За оценката са използвани данни от AV-Test, които оценяват повечето известен антивирусен софтуер според възможността му да открива малуер тип zero-day и други актуални заплахи. Използвано е и приложението Geekbench 3 за оценка на влиянието на тези програми върху цялостната производителност на софтуера.

 

Avast! Mobile Security & Antivirus – 9/10

 

jv254w.jpg

 

Защитата от малуер на този продукт е почти перфектна, но най-впечатляващото в тази програмка са всичките допълнителни функции. Само безплатната версия се справя на същото ниво като платените версии на други програми, а премиум абонамента ($15 / година) включва всичко от съветник по сигурността до персонализиран черен списък и дори има опции за руутнати устройства. Приложението върши прекалено много неща, но добре подредения интерфейс и поддръжка го правят лесно за използване. Като цяло, силно препоръчваме това приложение.

 

Bitdefender Mobile Security – 8/10

 

2cenujn.jpg

 

Bitdefender не са толкова известни като някои други антивирусни компании, но тяхното приложение за Android е леко, стабилно, има добър набор от функции и е лесно за използване. Програмата предлага безотказна защита от малуер и добри инструменти за лична сигурност, като интегрира и смарт-часовници с Android Wear в защитата си против кражба. Тук липсват сканирания по график и премиум опции. (Отделното приложение Bitdefender Antivirus Free сканира само за малуер.) За $15 на година, обаче, пълното приложение си струва парите.

 

Kaspersky Internet Security for Android – 7/10

 

15860zt.jpg

 

Една от най-добрите компании в сферата на PC защитата, Kaspersky Lab, доставя почти непреодолимата си защита за устройства с Android с това приложение, което струва $14.95 на година за премиум версията. Проблема тук е, че потребителския интерфейс е леко тежичък и като че ли недовършен. Липсват и силните функции за защита на личните данни, които се предлагат от конкуренцията.

 

AVG AntiVirus Pro – 7/10

 

ih87k7.jpg

 

AVG са известни главно с антивирусния си софтуер за Windows, като приложението им за Android е също толкова лесно за използване и има страхотна защита от кражба и нежелан достъп до личните данни. Относно защитата от малуер, обаче, AVG AntiVirus Pro изостава зад конкуренцията, а и най-много забавя устройството. Инструментариума на програмата е подсилен с функции за поддръжка на системата от AVG, които се интегрират доста плавно, но ако се нуждаете от добра защита от малуер е по-добре се обърнете към някои от другите кандидати.

 

McAfee Mobile Security for Android – 7/10

 

25qrvnt.jpg

 

Като добре познато име в сферата на антивирусния софтуер за PC, McAfee впечатлява с широкия си набор от функции, които балансират функционалността и простотата на интерфейса. Силата на този продукт са защитата от кражба и достъп до личните данни, да не говорим за интуитивния потребителски интерфейс, който е пълен с полезни бележки и поддържа сложните функции в прост и разбираем вид. Обаче, откриването на малуер в този продукт не е перфектно, а с високата цена от $29.99 на година за платената версия, това приложение струва двойно повече от конкуренти, които предлагат по-добра защита.

 

Lookout Security & Antivirus – 6/10

 

2lsxk7b.jpg

 

Това е единствената компания в списъка, занимаваща се само с мобилни продукти за сигурност, като фокуса ѝ върху смартфони и таблети си личи в гладкото и скоростно представяне на приложението, както и красивия дизайн на интерфейса. Проблема ѝ е, че изостава зад останалите конкуренти, тъй като не предлага разнообразни инструменти за лична сигурност, а функциите за защита от кражба, създадени от Lookout вече отдавна са вградени в самата система на Android. Да не говорим, че струва $3 на месец, или $30 на година, което я прави двойно по-скъпа от конкуренти, предлагащи двойно повече функции, да не говорим за по-добра защита.

 

Norton Mobile Security – 6/10

 

2eeioes.jpg

 

Собственост на антивирусния гигант Symantec, Norton е още една известна PC програма за защита от малуер, която сега покрива и мобилните устройства. Но, докато не можем да спорим относно защитата на Norton срещу малуер, ограничения брой функции карат мобилното приложение да изостава доста зад конкуренцията. С цена от $29.99 на година за премиум версията на самостоятелното приложение, покупката на Norton Mobile Security си струва само ако е окомплектована с мулти-устройствения, мулти-платформен Norton Security Suite, който предлага защита на пет компютъра или мобилни устройства наведнъж за $79.99.