MacOS: Основните елементи на вашия Mac

Сподели на приятел
1 182

Ако сте начинаещ потребител на Mac, тази статия ще ви запознае с някой основни неща и ще ви помогне да започнете работа с новия си компютър. Няма да се впускам в излишни обяснения, за това давам направо 🙂

DESKTOP, FINDER, DOCK, MENU BAR, SPOTLIGHT и NOTIFICATION център. Това са 6те най-основни елемента на вашия Mac.

DESKTOP:

MacOS Desktop
MacOS Desktop

Десктопът е мястото (основния екран) на което можете да слагате файлове и директории. Най-отгоре на Десктопа се намира Меню лентата (Menu bar), а най-отдолу, Дока (Dock).

FINDER:

MacOS Finder
MacOS Finder

Файндъра показва всички файлове, които имате на вашия компютър в отделни или един общ прозорец. Всеки Файндър прозорец има в лявата си част лента, благодарение на която по-лесно навигирате между отделните (основни) директории. Всеки прозорец има настройки на изгледа според нуждите на съответния потребител. Може да изберете да виждате файловете като икони, като списък или в колони. Във Файндъра можете да организирате, преименувате, премествате и/или изтривате файлове и директории.

DOCK:

MacOS Dock
MacOS Dock

В долната част на Десктопа се намира Дока. При първоначално пускане на системата там ще намерите определени икони на програми, които вече са инсталирани . По всяко време можете да добавяте или махате програми от там. В дясната част на Дока можете да организирате файловете във стакове. По подразбиране имате вече организиран стак за директорията Documents. Кликнете на него, за да видите какво има вътре и на някой файл, за да го отворите. Най-последната иконка в Дока е Кошчето. Предполагам няма нужда да обяснявам за какво служи то

MENU BAR (Меню лентата):

Най-отгоре на Десктопа е Меню лентата. Опциите в нея се менят според това каква програма е отворена в момента. В дясната страна на лената са разположени различни икони като например: настройка на wi-fi мрежа, звук и др.

SPOTLIGHT:

MacOS Spotlight
MacOS Spotlight

Spotlight-а образно казано е търсачка. Благодарени на него намирате това, което ви трябва на вашия Мак. През него също така можете да търсите имейли, дати в Календара, страници, които сте посетили. Дори можете да го използвате и за математически калкулации.

NOTIFICATION ЦЕНТЪР:

MacOS Notification Center
MacOS Notification Center

През него можете да видите известявания от различни програми.

ЗАТВАРЯНЕ, МИНИМИЗИРАНЕ И УГОЛЕМЯВАНЕ НА ПРОЗОРЦИ:

MacOS functions
MacOS functions

Всеки един отворен документ или прозорец има 3 цветни бутона (червен, жълт, зелен) в горния ляв ъгъл.

– Червеният затваря прозореца.

– Жълтия минимизира приложението/прозореца в дясната част на Дока.

– Зеления бутон уголемява прозореца до размер, в който няма да имате нужда от скролване нагоре/надолу или ляво/дясно.

MAC APPSTORE:

MacOS Appstore
MacOS Appstore

Епъл имат свой собствен магазин за приложения и игри наречен App Store. Достъп до него имате като цъкнете на неговата иконка на Дока. След като закупите или свалите безплатно приложение, то автоматично се инсталира на вашия компютър. За ъпдейт на вече инсталирани приложения можете да проверите като отворите App Store и отидете на бутона Updates.

MacOS Update
MacOS Update

Ъпдейт на софтуера.

Опцията Software Update автоматично проверява за налични ъпдейти от Епъл, когато компютърът е свързан с интернет. Вариантите за проверка са 2. Единият е като изчакате автоматичната проверка за нов софтуер, или като изберете Software Update от Епъл () менюто. От MacOSX 10.8 нагоре имате възможност да проверявате за наличен ъпдейт на софтуера, който имате инсталиран и през приложението App Store (както е описано по-горе).

Бекъп и възстановяване чрез Time Machine

Time Machine прави архив на всичките ви файлове на външен харддиск. Добре е капацитета на външния харддиск да бъде по-голям от този на компютъра ви. Ако някога погрешка изтриете важен за вас фай, можете без проблем да го възстановите от Time Machine. Същот така, ако е необходимо, можете да възстановите и цялата система през Time Machine. & Mavericks