OS X El Capitan: Съвети и Трикове (Част 1)

Сподели на приятел
872

2woxfz9.jpg

 

OS X El Capitan е най-новата версия на OS X, която надгражда OS X Yosemite чрез добавката на нови функции, както и решаването на някои дребни проблеми. Макар при тази версия да липсва радикалното козметично обновление, което беше първото забележително нещо при Yosemite, тя определено може да се счита за значително подобрение на предишната версия. Операционната система на Mac е почистена, запълнени са някои дупки и като цяло всичко върви много по-гладко.

 

Накратко, въпреки че при El Capitan няма фактора на изненадата, както при предшественика ѝ, ще намерите голям брой малки промени и нови функции. Всъщност, Apple вече пуснаха 3 обновления за тази версия, откакто стана достъпна миналата година (най-скорошния беше на 19ти януари – уверете се, че всичко е ъпдейтнато чрез отваряне на Mac App Store). Лесно можете да пропуснете някои от по-малките добавки, но за ваше удобство сме съставили списък със значително количество забележителни неща в новата ОС на Apple.

 

Скриване на лентата с менюта

 

3164z0l.jpg

 

Тази лента е фиксирана на Mac още от пускането му през 1984г., но сега за първи път можете да я скриете в OS X El Capitan. Отворете настройките, отидете на „General“ и кликнете на „Automatically hide and show the menu bar.“ Щом сложите отметка там, лентата с менюта ще се появява само като отидете на нея с мишката.

 

Променете начина, по който се групират известията в Notification Center

 

2cicwtg.jpg

 

Преди пускането на El Capitan, OS X подреждаше тези известия по приложенията, от които идват. В El Capitan, Apple пораздвижиха нещата и сега се групират по дата. Например, всичките известия от днес ще се виждат заедно, така че можете да видите какво сте изпуснали, докато сте били на някоя важна среща цял ден. Ако предпочитате стария начин на групиране, отидете в настройките на раздел „Notifications“ и променете начина на сортиране както ви е удобно: потърсете изскачащото меню „Notification Center sort order.“ Поиграйте си с опциите и решете коя ви харесва най-много.

 

Пускане на диктуването чрез гласова команда

 

2yxf8g6.jpg

 

OS X El Capitan дойде с добре приветствани функции за хората, използващи вградената функция Dictation. Първо, вече можете да настроите Mac да почва да приема диктация след гласова команда – много удобно, особено ако компютъра ви се намира в другия край на стаята. Можете да кажете на Mac и да заглуши всякакви други звуци по време на диктацията, което помага за минимализиране на грешките. Отворете настройките и отидете на „Accessibility“, след което изберете „Dictation“ от лявата колона – сега можете да изпробвате тези нови функции.

 

Нов системен шрифт

 

xp60yp.jpg

 

OS X получи същия шрифт като при Apple Watch. Този нов шрифт, наречен San Francisco, подобрява четимостта на текста по екрана и показва по-остър текст при използване на Mac с Retina дисплей. Тъй като Apple почнаха да доставят доста машини с Retina, е очевидно защо се радваме да видим нещо такова на Mac.

 

Rootless

 

25a2fmc.jpg

 

Добавена е нова функция, наречена „Rootless“, която пречи на използването на потребителя „root“, който се намира в Unix-базираните системи. Това може да направи проблеми при програмите за управление и бекъп на диска, така че има начин да се изключи. Отворете терминала и напишете „sudo nvram boot args =“kext-dev-mode=1 rootless=0“, след което напишете „sudo reboot“, за да спрете Rootless и да рестартирате Mac. Спирайте тази функция само ако наистина разбирате какво прави и имате опит с командия ред в OS X.

 

Паралелно извеждане на приложения в режим на цял екран

 

vgpxc1.jpg

 

Макар че режима на цял екран в OS X за приложения е доста полезен, той също може да се отрази отрицателно на продуктивността. Например, може да ви е удобно използването на браузър на цял екран на лаптопа, но ако искате от време на време да поглеждате някой чат прозорец – става малко трудно. OS X El Capitan цели да заобиколи този проблем, чрез функция, която Apple наричат „Split View“, позволяваща извеждането на 2 прозореца един до друг в режим на цял екран.

 

За да я използвате, натиснете и задръжте зеления бутон Full Screen в лентата на прозореца за няколко секунди, след което завлечете прозореца на някоя страна на екрана. Сега намерете и другия прозорец, който искате да изведете и кликнете на него. Щом влезнете в Split View, можете да променяте хоризонталното пространство, което заема всеки прозорец чрез влачене на вертикалната линия между тях.

 

Завличане на приложения за създаване на нов работен плот

 

73kxf8.jpg

 

Mission Control е получил обновление и вече позволява да правите нов работен плот, на който може да се помещава приложение в режим на цял екра, по много прост начин. Просто отворете Mission Control чрез прекия път на клавиатурата, след което завлечете някое Expose приложение към горната част на екрана.

 

Ще се появи един „+“, а като го пуснете на новия работен плот, приложението ще мине в режим на цял екран на това пространство. Можете да добавите второ приложение към този работен плот, за да активирате Split View.

 

Опции на лентата със заглавието

 

2yvlbia.jpg

 

В предишните версии на OS X можехте да направите така, че кликането два пъти на лентата със заглавието на даден прозорец да го минимизира в дока. В El Capitan можете да го настройвате и да го приближава, т.е. да превключва между голям и малък размер на екрана. Отидете в настройките на раздела „Dock“ и сложете отметка на „Double-click a window’s title bar to“ и изберете „zoom“ от падащия списък.

 

Изтриване на съобщения в Mail чрез влачене

 

2qu0m5l.jpg

 

Ако имате ноутбук или използвате Apple Magic Trakcpad, можете да завлачите с пръст което и да е съобщение в Mail, за да го изтриете, точно както в iOS. Сложете курсора на мишката над въпросното съобщение в списъка и плъзнете отдясно наляво с два пръста. Продължете жеста докрай и съобщението ще се изтрие. Това е бърз и лесен начин за намиране и изтриване на ненужни кореспонденции.

 

„Found in Mail“ Calendar

 

faww05.jpg

 

Приложението за календара има нова функция, наречена „Found in Mail“, която следи събития, намерени в съобщенията от пощата на El Capitan. Това е удобен начин за виждане на скорошни събития, които можехте да пропуснете в друг случай. Е, стига да ги разпознае както трябва.

 

Добавка на предложени контакти

 

2mmsunr.jpg

 

Когато някой ви прати съобщение за първи път, без да го имате в списъка с контакти, OS X Mail автоматично ви пита дали искате да го добавите като нов контакт. Приложението ще събере данните за контакта от footer-а на мейла му и само ще направи картичката, без да ви занимава излишно. За да направите това, просто натиснете „Add“ на въпросния контакт.

 

Mail: минимизиране на съобщения в режим на цял екран

 

2qxm2pd.jpg

 

Използването на Mail на цял екран е страхорен начин за фокусиране върху належащата задача, но какво става ако искате да работите с няколко съобщения наведнъж, докато сте в режим на цял екран? Е, вече може. Първо създайте ново съобщение, след което минимизирайте прозорчето му чрез жълтия бутон в летата. Прозорчето ще отиде в долната част на екрана, давайки ви пространство да продължите работа по други съобщения.

 

Mail: раздели с нови съобщения в режим на цял екран

 

14mdil1.jpg

 

Разделите са другото ново нещо в OS X Mail и ви позволяват да създавате няколко нови съобщения едновременно. За да го направите, отворете нов прозорец за писане на съобщение, след което натиснете Command + N колкото пъти е нужно да направите нови раздели.

 

Лесно зачертаване на текст от лената за форматиране

 

2yx3dxy.jpg

 

Mail има нов и лесен за използване начин за зачертаване на текст, чрез бутон в лентата за форматиране при създаване на нови кореспонденции, или отговаряне на стари такива. Ако това е любимия ви начин за отбелязване на промени, можете да включите функцията чрез натискане на „A“ в лентата с инструменти, за да се покаже лентата за форматиране, след което избирате малко текст и натискате „S“ от лентата за форматиране, за да зачертаете въпросния текст.

 

Търсене в Spotlight на естествен език

 

2mmd3bp.jpg

 

Spotlight вече поддържа заявки, написани на естествен език, което позволява да търсите чрез други неща, освен имена на файлове. Например, можете да въведете заявка като „неща, над които работих този месец“, за да видите с какво сте се занимавали наскоро.

 

Можете да напишете и „съобщения от Иван“, за да огледате всичките важни кореспонденции с този контакт. Функцията изглежда работи добре (поне на английски), така че си поиграйте с нея, за да видите докъде се простират възможностите ѝ.

 

Spotlight: промяна на позицията на прозореца

 

2njld75.jpg

 

В OS X Yosemite, Spotlight се премести от меню, намиращо се в горния десен ъгъл, към панел, който се появява в средата на екрана. Макар че това ново разположение подобри видимостта на Spotlight и позволи някой нови трикове като предварителен преглед на документи, то също покриваше голяма част от екрана. В El Capitan, обаче, можете лесно да завлечете прозореца където ви е удобно.

 

Проверка на прогнозата чрез Spotlight

 

5vyrlh.jpg

 

Разбира се, Spotlight има някои други нови трикове в OS X El Capitan. Можете да го използвате, за да видите прогнозата за времето. За да видите времето в някой град, просто напишете „weather in“ + името на града в прозореца на Spotlight. Ще видите сегашните климатични условя, както и какво се очаква в следващите няколко часа, заедно с 10-дневна прогноза.

 

Спортни резултати от Spotlight

 

28uu5fr.jpg

 

Spotlight определено се сдоби с много нови функции в OS X El Capitan, като една от тях ще стане любима на спортните фенове. Вече можете да намерите резултатите на големи отбори само чрез името на въпросния отбор. Можете да видите мачовете в момента, или стари такива, както и графика за предстоящите.

 

Закачане на раздели в Safari

 

2v3h2pt.jpg

 

Посещавате ли сайт толкова често, че той заслужава перманентно място сред разделите на Safari? Ако е така, имайте в предвид, че Safari в El Capitan ви позволява да закачите такива сайтове към лентата за инструменти. Просто кликнете с десен бутон на раздела и изберете „Pin Tab“ (можете да направите това и от менюто на прозореца) и този раздел ще се появява във всеки прозорец на Safari, който отворите – дори след като затворите самото приложение. Google Chrome и Firefox имат тази функция от доста време, така че беше време да я видим и в браузъра на Apple.

 

Safari: използване на преки пътища на клавиатурата за превключване между раздели

 

2gvn4p2.jpg

 

Ето една скрита функция, която прави превключването между разделите в Safari малко по-бързо: натискането на Command и което и да е число от 1 до 9 на клавиатурата ще ви прехвърли към въпросния по ред раздел.

 

Например, ако натиснете Command + 4, ще прескочите към четвъртия раздел отляво на отворения прозорец. Имайте в предвид, че и закачените раздели са включени в номерацията.

 

Safari: заглушаване на аудиото от уебстраниците

 

fmrr6a.jpg

 

Като се има в предвид разпространението на автоматично изпълняващите се клипове по страниците в мрежата, би било страхоно ако можеше да се спират всякакви такива звуци само с едно кликване. В Safari на El Capitan това вече е възможно. Ако някой отворен раздел пуска аудио, в адресната лента ще се появи синьо говорителче. Ако искате да спрете каквито и да е звуци от тази страница, просто кликнете на него. Кликнете и задръжте иконата, за да видите всички раздели, който пускат аудио, както и да спрете аудиото само на страниците, които са на заден план.

 

Safari: AirPlay клипове

 

2ithjs2.jpg

 

AirPlay е една от добрите иновации на Apple и е перфектно решение за стриймване на аудио и даже екрана на Mac директно към Apple TV. Само че ако искахте да стриймвате видео бяхте ограничени и принудени да го пускате на цял екран, което правеше компютъра неизползваем по това време. Сега можете да пуснете клип чрез AirPlay директно от Safari. Като пуснете някой клип, всеки съвместим такъв (YouTube и други съвместими с HTML5 плейъри) ще има прост AirPlay бутон, който се клика, за да се избере къде искате да стриймвате клипа.

 

Safari: блокатори на съдържание

 

2q405g2.jpg

 

В iOS 9 бяха представени такива блокатори, но макар че OS X поддържа блокиране на съдържание в Safari от доста време, на тази функция предстои подобрение, поради факта, че черните списъци от iOS могат да се използват в OS X. По този начин блокирането става много по-бързо. Подобрява се и скоростта на зареждане на страниците. Разгледайте вариантите в Safari Extensions Gallery.

 

Избиране на шрифтове в Safari Reader

 

6sgg0k.jpg

 

Safari Reader силно улеснява четенето на онлайн статии, а тази функция, която е налична от доста време, получава подобрение в El Capitan. Това е поради факта, че вече можете да избирате между няколко размери и цветове на шрифта, което добавя стабилна възможност за персонализация на четенето. Натиснете бутона „Аа“ в адресната лента на Safari, за да разгледате различните опции.

 

Safari: лента на състоянието с минимален размер

 

14y6be9.jpg

 

Лентата на състоянието в Safari за El Capitan е станала доста по-малка. Включете я от „View“ > „Show Status Bar“, или чрез натискане на Command + /. Това включва лентичката, която сега просто се появява над съдържанието в долния ляв ъгъл на прозореца на Safari, когато сложите мишката над някой линк.

 

Взимане на упътвания от Maps

 

2rzz20z.jpg

 

Много хора все още се подиграват на Apple Maps, но Apple работят усилено върху подобряването на точността му. В El Capitan, както и в iOS 9, Apple Maps вече може да ви казва как да стигнете от точка А до точка Б чрез градския транспорт. Също можете да прехвърляте планирани маршрути от Mac към iPhone за следене в движение.

 

Отворете приложението Maps, кликнете на „Directions“ в лентата с инструменти и напишете начална точка и дестинация, след което натиснете „Transit“ в страничната лента, която ще се появи. За съжаление, тези данни не са достъпни навсякъде. Дали изобщо са достъпни в България ще кажете вие.

 

Maps: преглед на транзитните линии

 

2jcvez6.jpg

 

Ако не ви трябват упътвания, а просто искате да видите къде отива даден тролей, в Maps има и такава функция. Кликнете на бутона „Transit“ в лентата с инструменти и Maps ще насложи линиите на метрото и трамваите по картата. Разбира се, тези неща работят само в градове, за които има транзитни данни в Maps.

 

Добавяне на лица във Photos

 

jui8us.jpg

 

Добавянето на лица във Photos на El Capitan вече е много по-бързо и лесно. Щом попаднете на изображение с лице, което искате да тагнете, просто отворете изображението в детайлен режим и кликенте бутона „i“, за да се покаже инспектора. Сега кликнете „Add Faces“, за да накарате Photos да открие лицето и да го обгради с кръг. Натиснете бутона „Click to Name“ и ще можете да сравните лицето с нови изображения.

 

Ръчен геотагинг на изображения във Photos

 

2yx3hv9.jpg

 

Във Photos 1.0, възжможността за ръчно геотагване на изображенията просто не присъстваше, въпреки че функцията е налична в iPhoto от много години. Липсата и не беше края на света, но беше малко неудобна за тези, които обичаха да геотагват снимките, без да имат камера с вграден GPS. Тази функция се завръща в El Capitan с Photos 1.1. Изберете снимката, която искате да тагнете, изберете „Info“ от менюто на прозореца и кликнете „Assign a Location“ в панела с информацията, който ще се появи. Сега можете ръчно да напишете локацията.

 

Достъп до приставки за редактиране на изображения в приложението Photos

 

4qihqh.jpg

 

В OS X Yosemite беше добавена функция за приставки, която беше нов начин за разширяване на функционалността на Mac. Разработчиците можеха да пакетират джаджи за центъра с известия заедно с приложенията си, например, или да ви позволяват да използвате фунцкиите на техните приложения в други такива.

 

При El Capitan, Apple добави поддръжка за приставки във Photos, така че можете да използвате нови функции и инструменти без да прибягвате до друго приложение. Можете да намерите и други приложения с такава функционалност в App Store.