Windows 10: 10 страхотни функции, с които трябва да се запознаете

Сподели на приятел
1 059

Нека продължим напред:

Windows 10, 10 страхотни функции,
Windows 10, 10 страхотни функции,

 

Windows 10 не е тотално завършен, но проекта вече е на много по-добро ниво от Windows 8.1, поне за потребители с класическа PC система, поради факта че в този режим се връща класическото Start меню. Това е списък със десет страхотни функции, които присъстват в Preview версията.

 

Менюто Start:

 

15yt201.jpg

 

В Windows 10 е премахнато едно от най-големите неудобства на 8.1 – връща се класическото Start меню в долния ляв ъгъл, като самото меню е с добавени метро плочки отстрани. Добрата новина е че дори те могат да бъдат изключени и премахнати. Ако сте от хората, намерили менюто в Windows 8.1 удобно, можете да получите същия изглед, като настроите Start менюто да върви в режим на цял екран. Изборът е ваш.

 

Metro апликации в прозорец:

 

16ge6ib.jpg

 

Може би вече сте усетили, че Metro апликациите все пак не са премахнати изцяло, а са просто пригодени за удобна работа на работния плот, като са изведени в прозорци и дори имат интерфейс, който се адаптира според размера на прозореца. Има и главно меню в единия ъгъл.

 

Все пак всичко не е перфектно – не можете да копирате текст между Metro приложение и нормално десктоп приложение, което прави Metro апликациите да изглеждат ненужни и неудобни. Все пак е по-добре от положението в Windows 8.1.

 

Continuum:

 

dltjq0.jpg

 

Windows 10 наистина е подобрен за десктоп потребителите, но Microsoft не са забравили за потребителите на тъчскрийн устройства. Във Build 9926 е въведена функцията Continuum, която може да прехвърля десктоп и тъчскрийн режимите. Всеки от режимите може да е по подразбиране, в зависимост от типа на устройството. Тъчскрийн режима прилича  на Windows 8.1 – Стартовото меню е на цял екран, същото важи и за Metro апликациите. Ако искате ръчно да превключите режима, можете да го извършите от новия Action Center чрез бутона Tablet Mode.

 

Известия от Action Center:

 

r257wm.jpg

 

Известията, които съобщават за всякаква важна информация, са неотменна част от модерните операционни системи. Тъй като гласовия асистент Cortana се интегрира все по-дълбоко в Windows 10, очаквайте във финалната версия Action Center да се превърне в репозитория, изобилстваща от информация. От съответния бутон може да се види и историята на известията.

 

Cortana:

 

2v83igg.jpg

 

Гласовият асистент на Microsoft, който дебютира в устройствата с Windows Phone 8.1, ще е важна част от Windows 10, тъй като ще контролира опциите за търсене в операционната система. След като дадете достъп до личните си данни, Cortana ще може да ги използва за интелигентно извеждане на информация, която търсите, както и да изпълнява други удобни задачи.

 

Cortana ви позволява да се обадите на приятел, да настроите известие или аларма, да проверявате календара си, да сравнявате цени и много други, всичко чрез естествени гласови или текстови команди, чрез които Cortana може и да търси във вашия хард-диск, OneDrive, или бизнес мрежа според филтри от рода на „Find me pictures from May“.

 

Финалната версия най-вероятно ще е страхотна, но засега нещата са все още в етап на разработка.

 

Приложението Xbox:

 

15do03d.jpg

 

Ако сте фен на Xbox One, това приложение ще ви се стори доста добре познато. Централния фокус е Activity Feed, в който се появява информация за дейността на приятелите ви в Xbox Live, като например отключване на постижение или почване на стрийм в Twitch. В дясната страна се изписват приятелите. Оттам можете да гледате клипове на техните игри, да ги каните в група, да пращате съобщения и т.н. Можете също да разгледате собствените си постижения, да управлявате профила си и още много подобни, директно от приложението. Евентуално ще можете и да стриймвате игри от вашия Xbox One към устройство с Windows 10.

 

Няма как да не се усетите, че това приложение е повече за хора, които притежават конзолата на Microsoft, отколкото за традиционни PC геймъри.

 

Настройките са събрани в едно, менюто Charms изчезва:

 

15ch92h.jpg

 

Странния дизайн от времето на Windows 8, при който имаше две менюта с настройки, съответно за десктопа и Metro интерфейса, e коригиран. Вече има само едно меню с настройки, което се намира в менюто Start. Като бонус, менюто Charms е елиминирано.

 

Главната папка на File Explorer:

 

i3ezh4.jpg

 

Като свикнете с начина, по който Windows 10 сортира отваряните скоро папки, документи и локации, ще се уверите че пести доста време. Интерфейсът е опреснен и с още плоски икони.

 

Boot директно в десктопа:

 

2uy2i6r.jpg

 

В Windows 10 това дори не е опция, а просто функция. При зареждане, Windows 10 ви стартира директно на десктопа. Сбогом на началния Start екран.

 

Виртуални работни плотове:

 

a9qmb8.jpg

 

Ако не можете да си позволите повече от един монитор, можете да прехвърляте през отворените приложения с ALT-TAB, но можете и да ползвате Windows + CTRL + някоя от стрелките, за да прехвърляте между виртуални работни плотове. С десен клик на дадено приложение, можете да го местите между работните плотове.

 

В повечето случаи, всичко ще е много по-организирано по този начин.