Първо зареждане на външна батерия: как се прави правилно
fitbit

Сподели на приятел
5 448

Първо зареждане на външна батерия – това е действие, което често се подценява, въпреки че е изключително важно за дългосрочната работа на устройството. Чудите се защо е така? Прочетете и разберете повече как правилното правилното първо зареждане на външна батерия влияе върху функционирането и издръжливостта на устройството за в бъдеще.

През последните години външните батерии се превърнаха в задължителен помощник при пътуване, работа или ежедневни дейности. Благодарение на тях не е нужно да се притеснявате за изтощената батерия на смартфона, таблета или други устройства. Въпреки това, за да се насладите на пълния им потенциал, е от решаващо значение да разберете процеса на зареждане на външна батерия.

Samsung Portable Power Bank EB-P4520XUE 45W 20000 mAh – външна батерия с 3xUSB-C изходи и технология за бързо зареждане

Повечето продукти днес използват литиево-йонни батерии или литиево-полимерни батерии. Ако познавате вашия конкретен тип батерия, това може да ви помогне да разберете как да я зареждате и съхранявате правилно.

Най-важните правила за първо зареждане на външна батерия

Joyroom Mini Magnetic Wireless Quick Charging Power Bank 10000 mAh 20W – преносима външна батерия с USB-C порт, USB-A изход и безжично зареждане с MagSafe

За да осигурите дълга и надеждна работа на външна батерия (както и оптимално използване на капацитета ѝ), е добре да запомните и спазвате следните правила:

  • Избор на мощност на зарядното устройство. Винаги използвайте зарядно устройство с подходяща мощност. Ако е твърде слабо, може да не зареди батерията в оптималното време, а ако е твърде силно, може да съкрати живота на батерията. Ще разберете какво зарядно трябва, като проверите параметрите за зареждане на батерията.
  • Избягване на прегряване. Външната батерия трябва е на проветриво място, когато се зарежда. Прегряването може да съкрати живота ѝ и да повлияе на нейния капацитет.
  • Наблюдаване на индикаторите за зареждане. Индикаторите ви помагат да наблюдавате процеса на зареждане и показват кога захранващата батерия е напълно заредена.
  • Правилно съхранение. Ако не планирате да използвате батерията за дълго време, най-добре е да я заредите до около 50-60%, след което да я съхранявате на хладно и сухо място.
Zens Wireless Charger Power Bank 4500mAh (ZEPB01B) – преносима външна батерия с USB-A изход и безжично зареждане за Qi съвместими устройства

Как да заредите външна батерия за първи път

Как ще направите първо зареждане на външна батерия е от решаващо значение за дългосрочната ѝ употреба. Първият пълен цикъл на зареждане е особено важен. Трябва да я заредите до 100% и да я използвате, докато се разреди напълно.

Joyroom Magnetic Wireless Ring Holder Power Bank 6000 mAh 20W – преносима външна батерия с USB-C порт, безжично зареждане с MagSafe и пръстен против изпускане

Въпреки че средното време за зареждане зависи от капацитета, важно е да оставите устройството да се зареди напълно, когато го зареждате за първи път.

Винаги следвайте инструкциите за зареждане на производителя. Използването на зарядно устройство, което е твърде силно или твърде слабо, може да повлияе на живота на батерията.

Първите 3 зареждания на външна батерия

Рядко се говори за това, че първите три цикъла на зареждане са от решаващо значение за живота на батерията и калибрирането ѝ. Всяко от тези зареждания трябва да продължи, докато устройството бъде напълно заредено. Редовната проверка на нивото на зареждане ще ви помогне да наблюдавате процеса.

4smarts Power Bank Pocket 10000 mAh 30W – външна батерия с вграден USB-C кабел и USB-C изход с технология за бързо зареждане

Как да разпознаете кога батерията е заредена

Начинът, по който ще разберете какво е състоянието на заряда на външната батерия, може да варира в зависимост от модела и производителя на устройството. Има обаче някои универсални показатели, които си струва да знаете:

  • LED индикатори. Това е най-популярният метод, използван в много модели. Те често се състоят от няколко светодиода, които светят, докато устройството се зарежда. Когато всички диоди светят, без да примигват, това означава, че батерията е напълно зареден.
  • LED дисплеи. Някои по-усъвършенствани варианти имат LED дисплеи, които показват точния процент на зареждане. Благодарение на това можете да наблюдавате точно колко енергия е останала във вашата външна батерия и колко време остава до пълното ѝ зареждане.
  • Без индикатор. Ако моделът няма индикатор, най-добре е да разчитате на препоръките на производителя. Инструкциите често посочват препоръчителното време за зареждане.
  • Звукови сигнали или вибрации. Някои съвременни модели външни батерии могат да сигнализират завършването на зареждането с кратки звукови сигнали или вибрации.

Добра идея е редовно да проверявате състоянието на вашето устройство, докато се зарежда, за да осигурите дълъг живот на вашия продукт.

Baseus Bipow Digital Display Power Bank 25W 20000 mAh (PPBD020301) – външна батерия с 2xUSB-A и 1xUSB-C изходи и технология за бързо зареждане
Anker PowerCore 324 Power Bank 12W 10000mAh – външна батерия с 1xUSB-C и 1xUSB-A изходи с технология за бързо зареждане

Какви са рисковете от неправилно зареждане

Прескачането на правилата за правилното зареждане на вашата външна батерия може да доведе до различни проблеми, като съкратено време на работа на устройството, повреда на вътрешни компоненти или дори риск от пожар. Контролът на плавното зареждане е от ключово значение за осигуряване на безопасност.

Joyroom JR-T012 Power Bank 10000 mAh – преносима външна батерия с USB-C порт, и 2xUSB-A изхода
Anker PowerCore III Elite 25 600 mAh 87W – преносима външна батерия с USB-C и USB изходи и технология за бързо зареждане

Как да се грижите за външна батерия

  • Зареждайте батерията правилно: според инструкциите и като използвате препоръчаното зарядно устройство.
  • Съхранявайте я правилно: винаги на сухо и хладно място.
  • Избягвайте прекомерно разреждане и ако батерията не е напълно заредена, заредете я преди следваща употреба.
Baseus Magnetic Wireless Charging Power Bank 5000 mAh 20W (P10022107113-00) – преносима външна батерия с USB-C порт и безжично зареждане с MagSafe

Първо зареждане на външна батерия – често задавани въпроси

  • Какво е средното време за зареждане на външна батерия?

Средното време за зареждане зависи от капацитета на батерията и използваното зарядно устройство. Обикновено това отнема между 3 и 8 часа.

  • На какво трябва да обърнете внимание, когато зареждате?

Обърнете внимание на използваното зарядно устройство и параметрите на зареждане, за да контролирате гладкото зареждане.

  • Безопасно ли е да зареждате и използвате външна батерия едновременно?

Много производители твърдят, че техните устройства поддържат тази функция, но винаги си струва да проверите това в инструкциите за употреба.

Samsung Fast Charge Power Bank 10000 mAh 25W (USB-C) EB-P3300XJEGEU – външна батерия с USB и USB-C изходи
Joyroom 15W Fast Charging Power Bank 10000 mAh – преносима външна батерия с 1xUSB-C порт и 2xUSB-A изхода

Открийте висококачествени външни батерии и аксесоари за тях в нашият онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.