Ъпдейт до Android 5.0 „Lollipop“: Кога и как ще го получим?

Сподели на приятел
860

Новите ъпдейти.  Как ще го получим?

Мина доста време от представянето на Android Lollipop, но много от устройствата все още го нямат, тъй като се налага отделните производители да го пригодят към устройствата си. Добрите новини в случая са, че повечето производители вече са дали информация кои устройства ще бъдат ъпдейтнати и кога:

Google

Хубавото при Nexus серията от устройства на Google е че по принцип са първите, които получават ъпдейти до най-новата версия на Android OS. Nexus 6 и Nexus 9 се продаваха директно с Android Lollipop и оттогава ъпдейтът стигна и до Nexus 5, Nexus 4, Nexus 7 Wi-Fi (версиите от 2012 и 2013г.) и Nexus 10.

jl182v.jpg

За съжаление, засега не се знае дали и кога ще бъдат ъпдейтнати клетъчните версии на Nexus 7 2012 и 2013. За по-старите устройства, като Nexus S, възможността за ъпдейт е близко до никаква.

HTC

Google Play версията на HTC One M7 вече получи ъпдейта. Международно отключенитe HTC One M8, версията за разработчици, както и M7 на потребители в САЩ също получиха ъпдейта, но потребители, които са заключени към определен доставчик, или тези притежаващи М7, но извън САЩ ще трябва да почакат повече.

15q1y5f.jpg

Притежателите на някое от новите устройства като HTC Desire Eye и HTC One E8 също ще получат ъпдейт, ако можем да вярваме на изтеклата наскоро информация. Благодарение на подобни източници се счита че HTC One Mini 2 и HTC Desire 816 също ще получат ъпдейт в скоро време, а HTC One Max, One Mini и Butterfly S би трябвало да го получат до края на Май.

Samsung

Ако притежавате Galaxy S5 и не сте го ъпдейтнали, можете да го направите през софтуера Kies на Samsung или през самия телефон (ъпдейтът е с размер 1GB, така че ще ви трябва WiFi).

bi2rgo.jpg

Galaxy S4 вече е ъпдейтнат в Индия и Русия, а държавите в Европа в момента го получават, така че ако имате Galaxy S4 LTE-A, проверявайте често. За другите версии на устройството няма сигурна информация.

Samsung Galaxy Note Edge също получава ъпдейта, но засега само в Австралия. Ъпдейтът е с размер 1.02GB и се изисква 3GB свободна памет. Колко скоро ще дойде до Европа не се знае.

Притежатели на отключени Note 4 в Южна Корея и Полша могат вече да ъпдейтнат устройствата си. Ъпдейтът за Galaxy Note 3 също се пуска, но засега само в Русия.

Очаква се че устройства от висок клас, дебютирали в последните 2 години, като Galaxy S4 Mini и Galaxy S5 Mini, също ще получат ъпдейт. За по-стари устройства като Galaxy S3 шансът е малък, тъй като някои от тях дори не получиха версия 4.4.

По-новите таблети като Note Pro и Tab S и дори Galaxy Note 10.1 най-вероятно ще бъдат ъпдейтнати, но официална информация засега няма. По-старите устройства и тези от по-нисък клас най-вероятно няма да получат ъпдейт до Lollipop.

Sony

Sony официално обявиха, че ще пуснат ъпдейт до Android 5.0 Lollipop за цялата Xperia Z серия. Дори има списък с устройствата на Sony, които ще получат ъпдейта, а Google Play версията на Sony Xperia Z Ultra вече го има.

2ak01zl.jpg

Ъпдейтът за Xperia Z3 и Z3 Compact бе пуснат на 16 Март, така че би трябвало скоро да е достъпен за цяла Европа.

Според скорошна информация, Xperia Z3 Dual, Xperia Z1, Z1 Compact и Z Ultra ще получат ъпдейта до края на Април, а Xperia T2 Ultra, Xperia C3 ще ги последват. По-късно ще получат ъпдейт устройства от 2013г., като Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR и Xperia Tablet Z.

LG

Ако имате LG G3, би трябвало вече да имате ъпдейта, но това зависи главно от мобилния ви оператор. Ако сте в САЩ ще трябва да чакате още.

2vvuuds.jpg

LG G Pro 2 вече има ъпдейт в Южна Корея и го получава и в Унгария, така че скоро трябва да стане достъпен в цяла Европа.

Ъпдейтът за LG G2 вече се тества, така че и той може да се очаква сравнително скоро. Други вероятни кандидати за ъпдейт са LG G2 Mini, LG G3 Beat и LG G3 S.

Motorola

Ъпдейт до Lollipop ще получат първо и второ поколение на Moto X, както и Moto G, Moto G 4G и Moto E. За да можете да си сложите ъпдейта ви трябва най-новата версия на Motorola Update Services. Версията на Android Lollipop в този ъпдейт е най-новата – 5.0.2.

2psn3sz.jpg

Има информация че ъпдейт ще получат и Moto Maxx устройствата, но засега само в Мексико и Бразилия. Ако искате да следите в реално време как седят нещата с вашата Motorola можете да ползвате официалния сайт тук.

Потребителския интерфейс при устройствата на Motorola е много близък до стоковия, така че не би трябвало да отнеме много време за довършване на ъпдейта от страна на компанията.

One Plus

Все още е доста трудно да се сдобиете с OnePlus One заради странното изискване за покана (освен във Вторник), но ако го притежавате доста ще ви зарадва новината, че е планиран ъпдейт до Android Lollipop.

4rxh8i.jpg

Разбира се, този фърмуер е базиран на Cyanogen Mod, но ако искате вече можете да свалите и версията на Android разработена специално от OnePlus – именно OxygenOS. Имайте в предвид че тази ОС все още е в тестовия си период, така че не очаквайте нещо перфектно.

Huawei

Според официална информация, Ascend Mate 2 и Honor 6 ще получат ъпдейт по някое време, последвани от Ascend P7. Няма информация относно другите устройства на компанията.

2rotitz.jpg

Asus

Потвърдено е, че Asus ZenFone 5 ще получи ъпдейт този месец, заедно със Padfone S. През Юни ще бъде обновен и Padfone Infinity.

3524w0k.jpg

За останалите устройства на Asus засега няма информация.

ZTE

Относно точно тази компания, въпросът не е кога ще получат ъпдейт устройствата, а по-скоро дали изобщо ще има такъв.

14wvdoi.jpg

Сравнително нови устройства като ZTE Blade V и ZTE Blade Q Mini бяха пуснати в продажба със стари версии на Android, които така и не получиха ъпдейт, така че обновяване до Lollipop надали ще има.

Nvidia

Собствениците на Nvidia Shield вече получиха ъпдейт до Android 5.0, така че ако още не сте обновили таблета си можете да го направите когато поискате.