Какво е Apple Intelligence? Ето новите възможности на AI за iPhone, iPad и Mac
fitbit

Сподели на приятел
118

Представен на WWDC 2024, Apple Intelligence бележи тласък на компанията в света на AI, по-специално генеративния AI.

Подобно на Google, Apple сега проучва как AI може да помогне на хората в ежедневието им, само че Apple слага сериозен фокус върху поверителността. Четете нататък, за да научите за нивото на Apple Intelligence и как то може да повлияе на нашия списък с най-добрите AI телефони.

Какво е Apple Intelligence?

Apple Intelligence е мултимодалният крос-платформен подход на Apple към днешната изчислителна тенденция на AI. Идва за почти всяка платформа на Apple и повечето по-нови устройства на Apple. Ще включва генеративни AI функции, като писане и създаване на изображения, както и подобрен асистент Siri и много други.

Apple Intelligence възприема категорично подхода на Apple към поверителността. Това означава, че се споделя възможно най-малко информация дори със самата Apple. Повечето функции работят само на вашето устройство. Когато Apple има нужда от достъп до облака, той има стандарт Power Cloud Compute за защита на вашите данни и поверителност; накратко това означава облачна мощност без разпространение на данни между множество сървъри и платформи.

Говорим за поверителността на първо място, защото Apple спомена първо нея. А никоя друга компания за изкуствен интелект не говори за поверителността и защитата на вашите данни.

Apple също така предоставя на Apple Intelligence безпрецедентен достъп до вашите данни и ще може да чете всичките ви съобщения, да наблюдава календара ви, да следва вашите карти и местоположение, да записва телефонните ви разговори, да разглежда вашите снимки и да разбира всякакви други лични данни. Apple Intelligence ще предложи ново ниво на контекстуални функции, тъй като ще има достъп до почти цялата ви лична информация.

Какво прави Apple Intelligence?

Apple Intelligence включва генеративни AI функции, но е по-стабилна платформа от генеративен AI модел като ChatGPT. Той ще предлага генеративни AI инструменти за писане и редактиране, създаване на изображения и организация. Той също така ще може да предлага резюмета, точно като настоящите генеративни инструменти за изкуствен интелект.

Където и да пишете или въвеждате текст, Apple Intelligence ще предлага варианти за подобряване на писането. Той ще пренапише, коригира и обобщи текст вместо вас.

Apple Intelligence ще следи вашите входящи съобщения и известия и ще се опита да даде приоритет на това, което е важно за вас. Нов режим Reduce Interruptions Focus използва Apple Intelligence, за да ви предлага само съобщения с висок приоритет, които се нуждаят от вашето незабавно внимание.

Apple Intelligence ще обобщава разговори и съобщения вместо вас, дори да са аудио записи. Ще можете да записвате телефонни разговори и Apple Intelligence да обобщава разговора или да записвате в приложението Notes и да получите резюме на аудиозаписа там.

За създаване на изображения Apple има ново приложение и инструмент Image Playground, който е част от Apple Intelligence. С него можете да въведете своя собствена подкана или да използвате предложена. Предложенията ще бъдат персонализирани въз основа на това, което правите в момента. Например, ако изпратите съобщение на приятел за туризъм в планината, тогава „планина“ може да е една от подканите.

Можете да изберете от няколко стила за изображението си и можете също да превърнете хората от снимките в изображения, подобни на анимационни филми.

Освен Image Playground, Apple ще има генератор на изображения, който се фокусира и върху емотикони. Генеративните Emoji ще се наричат Genmoji. Щом въведете описание, се появява емотикон.

Apple прилага своите генеративни AI инструменти и към снимки, но не толкова силно, колкото повечето конкуренти. Има инструмент в стил Magic Eraser, който премахва нежеланите обекти в снимките и ги заменя с естествен фон.

Apple използва Apple Intelligence за подпомагане на търсенето на снимки и видеоклипове. Ще можете например да търсите конкретна сцена във видеоклип. Можете също да търсите по категория снимки и Apple Intelligence ще състави видео презентация, която отговаря на вашето търсене. Тя ще включва снимки и видеоклипове, както и фонова музика.

Кога ще получим функциите?

Apple Intelligence вече е наличен, но само за разработчици. Ако сте разработчик на Apple, най-новите бета версии за разработчици на macOS 15 Sequoia, iPadOS 18 и iOS 18 ще имат някои функции.

Ако сте се регистрирали за публичната бета програма на Apple, компанията казва, че Apple Intelligence ще бъде достъпна и в публичната бета версия за тези платформи, въпреки че е малко вероятно бета версията да има всички функции и всички налични да работят пълноценно.

Официалната версия на Apple Intelligence ще бъде достъпна за обществеността през втората половина на годината. Apple традиционно предлага iOS 18 точно преди да пусне нов модел iPhone, така че ако iPhone 16 бъде обявен през септември, очаквайте iOS 18 да бъде наличен седмица преди него. Очакваме и iPadOS 18 да стартира приблизително по същото време.

Ще проследим напредъка на бета софтуера за macOS Sequoia и е вероятно окончателната версия на платформата да бъде достъпна приблизително по същото време като iOS 18 и iPadOS 18, през септември 2024 г.

Ще получи ли Siri Apple Intelligence?

Разбира се, Siri получава огромно надграждане благодарение на Apple Intelligence. Siri вече не е просто виртуален балон, който стои в долната част на екрана на вашия телефон. Сега, когато активирате Siri, целият ви начален екран ще става на вълни, че Siri напълно е поела управлението.

Siri се подобрява навсякъде. Той ще има „по-богати възможности за разбиране на език“, според Apple. Ще бъде по-естествен и по-подходящ за контекста. Когато започнете разговор със Siri, той ще запомни за какво сте говорили. Така че когато направите следващата си заявка, няма да се налага да започвате отначало всеки път.

Освен това, Siri най-накрая ще приема писане вместо само говор. Ако никога не използвате Siri, може да се учудите, че не можете да пишете на Siri, но това е факт. Сега вече ще можете да използвате клавиатурата, за да давате на Siri команди и заявки.

Siri ще свърши по-добра работа, обяснявайки как да използвате вашето устройство. Независимо дали използвате iPhone, iPad или Mac компютър, Siri ще може да отговори на хиляди въпроси как да правите разни неща на вашето Apple устройство. Siri също ще знае какво се случва на екрана и ще прави предложения въз основа на това, което вижда.

Apple Intelligence е основна надстройка за Siri, която ще позволи много повече действия на трети страни. С помощта на новия API на App Intent на Apple разработчиците на приложения ще могат да програмират команди, които можете да използвате със Siri.

Siri също ще ви познае. Той ще знае много повече от информацията, която имате на вашето устройство. Ще можете да помолите Siri да „пусне песента, спомената от Иван“ и тя ще разбере, защото е прочела вашия iMessage разговор с Иван. Ако попитате „кога татко каца в София“, то ще потърси подробностите за полета му от съобщението, което е изпратил, и ще ви даде информация за проследяване в реално време. Това е страхотно, но е много повече, отколкото сме свикнали компютърът да знае за нас.

Как Apple Intelligence ще защити вашата поверителност?

По време на WWDC 2024 Apple започна своята презентация за Apple Intelligence с разговор за поверителността. Беше ясно, че поверителността е сериозен проблем. Поверителността ще бъде ключова характеристика, която отличава AI на Apple от конкуренцията, поне засега.

Apple изпълнява всичко на вашето устройство. Въпреки че Siri може да знае всичко, което сте казали в текстовите си съобщения, тя няма да споделя тази информация с никого, нито с Apple, нито с някой друг. Поне според компанията.

Когато създавате изображение в Image Playground, Apple не знае какво изображение сте създали. Дори ако вашият iPhone 15 Pro има нужда от помощ от облака, когато обобщава последното телефонно обаждане, което сте направили, той няма да докладва нищо на Apple.

Apple държи по-сложни облачни заявки заключени в среда Private Cloud Compute, която „криптографски гарантира, че iPhone, iPad и Mac не комуникират със сървър, освен ако софтуерът му не е регистриран публично за проверка“, според съобщението за новини на Apple Intelligence.

Ще използва ли ChatGPT?

Apple Intelligence ще предложи безплатен достъп до ChatGPT по някакъв начин. Знаем, че ще има директна връзка към ChatGPT, така че собствениците на Apple да могат да го използват за документи и изображения. Знаем също, че Siri ще може да насочи заявка през ChatGPT, ако поискате.

Apple добавя ниво на поверителност към тези ChatGPT заявки. Според Apple, когато получите достъп до ChatGPT чрез Apple Intelligence, вашият IP адрес е скрит и OpenAi няма да съхрани заявката ви. В противен случай се прилагат правилата за използване на данни на ChatGPT.

ChatGPT идва и на трите основни платформи – macOS Sequoia, iPadOS 18 и iOS 18 – по-късно тази година, захранван от GPT-4. Въпреки това, Apple заяви, че други модели на AI също ще станат нейни партньори в бъдеще. ChatGPT може да не бъде ексклузивен партньор за широкоезичен модел (LLM) за Apple Intelligence за дълго. Ако изобщо някога стане такъв.

Кои устройства на Apple ще получат Apple Intelligence?

Apple Intelligence включва функции в почти всяка платформа на Apple, включително macOS 15 Sequoia, iOS 18 и iPadOS 18. За съжаление, не всяко устройство, което може да работи с тези операционни системи, ще може да използва функциите на Apple Intelligence.

Apple съобщи, че Apple Intelligence идва към устройства, които използват чиповете Apple M1, M2, M3 и M4, както и чипсета A17 Pro. Това означава, че някои устройства, които можете да закупите чисто нови днес, няма да получат функциите по-късно тази година.

Настоящите устройства iPad Pro и iPad Air, както и предишни устройства iPad с чиповете M1 и M2, ще бъдат поддържани. Базовият модел iPad 10.9 и iPad mini няма да се поддържат, тъй като използват по-стари чипове Apple Bionic. Единствените модели iPhone, които ще работят с Apple Intelligence, са iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. iPhone 15 и iPhone 15 Plus използват чипсета A16 Bionic, а не чиповете A17 Pro. Компютрите на Apple с вграден процесор Intel вероятно няма да се поддържат.

Ако имате Macbook Air, Macbook Pro, iMac, Mac Studio или Mac mini с чип M1 или по-нов, при вас всичко трябва да е наред.

 

 

Открийте висококачествени оригинални аксесоари за iPhone в нашият онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.