OS X El Capitan: Съвети и Трикове (Част 2)

Сподели на приятел
802

Продължение на списъка ни със интересни съвети и трикове за OS X El Capitan…

 

Албум със скрийншотове във Photos

 

2ls74eo.jpg

 

iOS 9  включва албум „Screenshot“ – тази функция е пренесена и в новата версия на OS X, като ви позволява да разглеждате всички скрийншотове, направени от iOS и Apple Watch. За да видите албума, отидете на Albums > Screenshots. Тук можете да видите абсолютно всички скрийншотове на едно място.

 

Папки в Notes

 

b8wbqo.jpg

 

Вече можете да създавате множество папки за по-добра организация на бележките. Можете да ги създавате в движение от View > Show Folders > + New Folder в дъното на списъка с папки. Тук можете да преименувате папката и да завлечете бележките в нея за много по-лесна и стабилна организация. Самите папки също ще се синхронизират между различните ви устройства чрез iCloud.

 

Бележки със заглавия

 

2a91el5.jpg

 

Приложението Notes в OS X е напълно преработено и има много нови функции. Една от най-желаните беше възможността за още по-добра организация на съдържанието. Отговора дойде в El Capitan. Селектирайте малко текст, натиснете бутона „Aa“ в лентата с инструменти и ще видите списък с предварително зададени стилове, от „Title“ и „Heading“ до „Numbered List.“ Това прави форматирането на бележките много по-лесно, а тези промени също ще се синхронизират чрез iCloud към устройствата ви с iOS.

 

Наскоро изтрити бележки

 

v46l21.jpg

 

В Notes винаги е било лесно да изтриете старите си бележки, до такава степен, че се чудите дали не е прекалено лесно. За щастие, ако кликнете Show Folders в лентата с инструменти (или View > Show Folders) ще видите папка с бележки, наречена „Recently Deleted“. Изтритите бележки остават тук до 30 дена преди да бъдат перманентно изтрити. Можете да възстановите всяка от тях, като я завлечете в друга папка.

 

Използване на бележка от Notes за списък със задачи

 

9j0nxk.jpg

 

Преди El Capitan и iOS 9, приложението за бележки на Apple беше много базово, но това вече се промени. Вече можете да създавате истински списъци със задачи в Notes. Можете да добавяте елемент за отмятане на всеки нов ред в която и да е бележка, след което да кликнете бутона Checklist в лентата с инструменти (или да намерите иконката с отметка в кръгче). Можете да добавяте неограничено количество такива елементи – просто натискайте Return измежду тях и натискайте бутона Checklist като сте готови.

 

Прикачане на файлове към бележките

 

2eqex74.jpg

 

Вече можете и да прикачате файлове към всяка бележка – просто завлечете който и да е файл в нея и го пуснете. Ако бележките ви се синхронизират с iCloud, ще имате достъп до файла от всяко друго устройство с включен iCloud.

 

Запазване на линкове в бележките

 

346rebb.jpg

 

Прикачените елементи могат да са и други неща, освен файлове – можете да запазвате и линкове в бележките, заедно с превю на линка и описание по собствен избор. За да добавите линк от Safari, отидете на страницата, чийто линк искате да запазите, след което отидете на File > Share и изберете Notes. Ако искате, напишете и кратко описание, след което изберете бележката, към която искате да прикачите линка и натиснете Save.

 

Скици в Notes

 

9sfqya.jpg

 

Приложението Notes в iOS 9 ви позволява да правите скици, диаграми и почти всякакви неща, които искате да нарисувате набързо. Въпреки че тази функция не присъства в El Capitan, тъй като Mac-овете нямат тъчскрийн, все пак можете да разглеждате скиците, направени в iOS 9, директно на Mac.

 

Бележки от Share Sheet

 

11vm8sl.jpg

 

Формичката за споделяне става все по-добра с всяка итерация на OS X. При El Capitan Apple са добавили възможността за създаване на нова бележка директно от Share Sheet-а. За да го изпробвате, отворете някоя страница в Safari, кликнете бутона Share, след което кликнете „Notes“. Това ще отвори диалог за споделяне с линка към въпросната страница, заедно с поле за въвеждане на текст. Напишете бележката си в полето и натиснете Save или изберете вече съществуваща бележка, към която да прикачите линка и текста.

 

Напомняния от Share Sheet

 

2mexow6.jpg

 

Share Sheet получи и опцията за създаване на напомняне директно от страницата или приложението, в което се намирате. Просто изберете Share > Reminders. Това позволява създаване на ново напомняне с прикачен линк към страницата, към някой от достъпните списъци в приложението Reminders.

 

Двуфакторна автентикация

 

2qkqhxc.jpg

 

Подсигуряването на акаунта ви в iCloud стана много по-добро в OS X El Capitan и iOS 9. Вече можете да използвате 2FA (двуфакторна автентикация), която изисква въвеждането на 6-цифрен код от някое от другите ви устройства, за да се впишете в iCloud през браузъра, или на ново устройство.

 

За да включите тази функция, отидете в настройките на iCloud > Account Details > Security и кликнете на бутона с надпис „Turn on Two-Factor Authentication.“

 

Нови опции за сигурност при покупки от App Store

 

2enax4h.jpg

 

Искате ли OS X да ви пита за паролата на вашето Apple ID преди всяка покупка на приложение от App Store, но да ви позволява да сваляте безплатни приложения безразборно? В OS X El Capitan можете да въведете паролата си един път, след което никога повече няма да ви трябва за безплатните сваляния. Отидете в настройките на раздел App Store, за да нагласите съответните настройки.

 

Относно платените приложения, можете да настроите Mac винаги да иска паролата ви, или при всяко нейно въвеждане да дава 15-минутен прозорец, в който можете да купувате неща без да я въвеждате повторно.

 

Вижте кои устройства използват вашия iCloud акаунт

 

2ngeflh.jpg

 

Не помните дали сте настроили работния си компютър да работи с iCloud акаунта ви? Можете да разберете дали сте го направили през El Capitan. Отворете настройките, кликнете на iCloud > Account Details > Devices (може да се наложи да въведете паролата за акаунта си). Сега ще видите списък със всички устройства, на които сте вписани чрез съответния акаунт, заедно с някои други детайли за тях. Ако вече не искате някое от устройствата да има достъп до акаунта ви, можете да го изберете и да кликнете „Remove From Account“.

 

Изгубили сте от поглед курсора на мишката? Просто го разтърсете

 

2u9ipnl.jpg

 

Лесно можете да загубите курсора на голям екран с много прозорци. За да го намерите в El Capitan, обаче, можете просто да го мръднете бързо наляво-надясно, или бързо да прекарате пръста си около тракпада. Като разтърсите мишката, курсора временно ще увеличи размера си, за да може лесно да го откриете.

 

Плъзгане с три пръста

 

2rgz86o.jpg

 

Ако сте използвали и преди този жест на OS X със тракпад, може би се чудите къде се е дянала настройката. За щастие, тя все още е тук, но е на друго място. Влезте в настройките на Accessibility > Mouse & Trackpad > Trackpad Options. Оттук можете да изберете опцията „Enable Dragging и да изберете „three finger drag“ от падащото меню. Това ви позволява да влачите прозорци чрез използване на три пръста върху тракпада и влачене на лентата със заглавието.

 

Безшумно кликане за Force Touch

 

doqdld.jpg

 

Всички нови ноутбукове на Apple от 2015г. насам имат новия Force Touch тракпад, който Apple представи за първи път при Apple Watch. Някои потребители много го харесват, но искат по-тих тракпад (без звука на кликане). За да постигнете това, отидете в настройките на раздел Trackpad > Point & Click и сложете отметка на „Silent Clicking.“

 

Разгледайте новото Disk Utility

 

2cf3vr9.jpg

 

Приложението Disk Utility в El Capitan е напълно обновено. Тази нова версия не показва толкова подробна информация за дисковете, както старата, но има нов обобщен бърз преглед на информацията за дисковете.

 

Когато отворите Disk Utility (можете да го намерите чрез Spotlight, ако не знаете къде се намира) ще видите красиво и подредено обобщение на информацията за дисковете. Като кликнете на някой дял ще се покаже съдържанието му, а ако искате по-задълбочена информация, кликнете бутона „Info“ в лентата с инструменти.

 

Маршрут на полетите

 

xpd46f.jpg

 

Ако някой ви даде номер на полет, или ако сте записали такъв във Notes или друго приложеие, което разпознава умни стрингове, можете да кликнете на номера, за да видите детайлна информация за въпросния полет. Изскачащото прозорче може да се покаже и чрез силно натискане на номера, стига да имате Force Touch.

 

Индикатор на прогреса за прехвърлянията в iCloud Drive

 

2hxy1xy.jpg

 

iCloud Drive е страхотно място за пазене на файлове, за които искате да са достъпни на всичките ви устройства, като това е особено добре направено в iOS 9, тъй като приложението iCloud Drive вече е достъпно на всички устройства на Apple, стига да са с някоя от новите ОС. Сега, щом пуснете файл да се качва в някоя папка в iCloud Drive, ще видите индикатор на прогреса му във прозореца на Finder, за да имате по-ясна представа колко време ще отнеме да се синхронизира всичко.

 

Нов избор на цветове

 

90vigg.jpg

 

Щом отидете да изберете цвят в OS X, ще видите че инструмента за тази работа е напълно обновен и има много нови функции, които силно ще се харесат на дизайнерите. Ако искате някой пастелен цвят, например, ще видите че е получил изцяло нов дизайн с нови цветове и схема за моливи.

 

Джаджата Find Friends

 

rrmu4w.jpg

 

Вече можете да намирате семейството и приятелите си много по-лесно с El Capitan. Това е поради новата джаджа за центъра с известия, която позволява интеграция с приложението Find Friends на iOS. За да го използвате, просто отворете Notification Center, изберете „Edit“ и „+“ до Find Friends. Това ще извади джаджата в секцията за днешния ден и ще можете да избирате някой приятел, за да видите карта с местоположението му.

 

Джаджата Calculator на Apple

 

2qn5po0.jpg

 

Има джаджи-калкулатори за центъра с известия още откакто Yosemite им позволи да се показват във секцията „Today.“ Apple, обаче, са решили да се пробват да направят собствен калкулатор. За да го използвате, отидете в Notification Center > Edit и добавете джаджата Calculator. Отворете изгледа за днешния ден и ще можете да правите сметки до насищане.

 

Групово преименуване на снимки

 

20fdr3p.jpg

 

Отне му малко време да пристигне, но новото приложение Photos най-после получи ъпдейт, позволяващ преименуване на голямо количество снимки наведнъж, точно както при iPhoto. Задръжте Shift (или Command), изберете снимките, които искате да преименувате и дайте „Add a Title field“ в прозорчето на Inspector, след което напишете заглавието.

 

Напомняния за сдвоени коли

 

n64xw4.jpg

 

Може би знаете, че в приложението Reminders на El Capitan можете да зададете напомняне като пристигнете на определена локация, например у дома или в офиса.

 

Е, сега можете да използвате такива и при свързване или откачане на устройството от който и да е сдвоен с него автомобил – без значение дали се качвате или слизате, ще получите това важно напомняне на момента.

 

Разглеждане на прикачените елементи в Notes

 

21eq3on.jpg

 

Обновеното приложение Notes прави разглеждането на прикачените файлове много по-лесно, благодарение на наличието на отделен браузър, специално за тях. Той ги сортира в категории: Photo & Video, Sketches, Map Locations, Websites, Audio, Documents. Просто кликнете на втория бутон (този с четири квадратчета) в горната част на Notes, за да го достъпите.

 

Нова опция за сортиране във Photos

 

2rzsza1.jpg

 

В първата версия на новото приложение Photos в El Capitan, сортирането на албумите беше лимитирано – само по дата, като най-старите се появяваха първи. Откакто излезе ъпдейта Photos 1.1, обаче, можете да ги организирате на само по дата с най-новите отгоре, но и по заглавие.

 

Live Photos

 

15czern.jpg

 

Ако вие или ваш познат имате iPhone 6S или iPhone 6S Plus, може би знаете за функцията Live Photos. „Живите“ снимки са просто нормални снимки с няколко секунди преди снимката запазени като клип във файла на снимката.

 

С El Capitan обновена до 10.11.4, можете да получавате живи снимки и да ги гледате в приложението Messages. Можете и да споделяте собствени такива чрез универсалното Share Sheet меню на OS X (достъпва се чрез бутона със стрелкичка, излизаща от квадратче), което е достъпно от Photos и други приложения.

 

Защита на бележките с парола

 

vecirk.jpg

 

От ъпдейта до версия 10.11.4 насам, вече можете да защитавате бележките си с парола, за да може други потребители на въпросния Mac да не могат да ги четат, точно както при мобилното приложение Notes при iOS 9.3.

 

Можете да заключвате бележки само ако са синхронизирани с iCloud акаунта ви. За да включите синхронизацията, отидете в настройките на раздел iCloud, намерете опцията „Notes“ и сложете отметка.

 

Сега трябва да създадете парола за бележките. За да го направите, отворете приложението Notes и изберете Notes > Set Password в менюто. Напишете паролата и подсказване за нея, след което натиснете „Done“.

 

За да заключите новосъздадена бележка, натиснете иконката с катинарче в горната част на приложението и изберете Lock Note. За да отворите заключена бележка, просто я кликнете и напишете паролата си. Гледайте да не я забравите! Apple не могат да ви помогнат да я възстановите и ще загубите достъп до всички заключени бележки с тази парола. Ако все пак се случи най-лошото, можете да направите нова парола, която да се използва за новите бележки.

 

Импортиране на бележки от Evernote в OS X Notes

 

28khhxg.jpg

 

С новия 10.11.4 ъпдейт за El Capitan, можете да импортирате бележки от Evernote в приложението Notes на Apple по-лесно отвсякога. OS X Notes се промени доста от първата си версия, така че някои от вас може би вече ще го предпочетат пред други приложения. Може и просто да искате да импортирате няколко бележки за използване в определен проект.

 

За да сработи това ще трябва да имате приложението на Evernote за Mac, но оттам нататък всичко е лесна работа. Просто отворете Evernote и от менюто изберете Edit > Select All и кликнете File > Export Notes. (Ако искате да прехвърлите само отделно тефтерче, кликнете на него с десен бутон и изберете Export). Именувайте файла и го запаметете някъде, в Evernote XML формат.

Сега отворете Notes, изберете File > Import Notes и сложете файла, който направихте. Това е!