Как да разберем всичко за смартфона, таблета или Apple компютъра си?
fitbit

Сподели на приятел
4 820

За да направим правилния избор на аксесоари за устройството си и да имат оптимална съвместимост е добре да го познаваме.


Как да разберем какъв е модела на смартфона или таблета ни, ако не сме сигурни?


Ако ползваме Android
смартфон или таблет:

разнообразието е голямо и позиционирането на информацията в софтуера понякога е на различни места. Необходимо е да влезнем в Settings, където обикновено най-долу имаме About Device или System, където после имаме About device. Ако ползваме устройството си на български, съответно отиваме в Настройки и търсим За устройството или Система, където се намира секцията За устройството. Там се очаква да намерим номер, който би изглеждал така: SM-G388F. Може просто да го пуснем за търсене в Google или официалната страница на производителя, да проверим в gsmarena.com или други специализирни сайтове. Важно е да обърнем внимание на годината на производство на дадения модел, тъй като доста производители имат издания на един и същ модел от различни години. При тях има разлики, освен в производителността и в дизайна, размерите и позициониране на бутоните. Например Samsung Galaxy A7 има издания от 2015, 2016, 2017 и 2018г.


Ако ползваме смартфон или таблет производство на Apple – iPhone или iPad, 
които работят с iOS:

влизаме в Settings -> General -> About, където ще намерим model number. Този номер на модела би изглеждал така: MC603B/A. Той ще ни помогне да стигнем до пълен профил на машината. Може просто да го пуснем за търсене в Google или да проверим в специализирани сайтове, като: everymac.com и gsmarena.com. Резултата от търсенето би ни показал конкретния апарат какъв е.

В същата секция About може да видим и с каква версия на софтуера работи машината ни, серийния номер и още доста информация.

Приятна изненада в бета версията на iOS 12.2 с която ползвам телефона си в момента е това, че са изнесли тази информация най-горе в секцията About и вече дори е изписано името на модела, освен номера. В предишни версии, номера се намира по-надолу и не е изписано името на модела.

Друга опция е да инсталираме на устройството си Mactracker от AppStore  и в нея да проверим. Когато отворим приложението, втората позиция е This Device.  Самата програма е подробен каталог на всички Apple устройства продавани някога.



За Apple компютър:

проверка може да направим, като избeрем Ябълката в горния ляв ъгъл на екрана и от менюто, което се отвори под нея посочим About this mac. Там ще видим информация за търговското име на модела, например MacBook Air (13-inch, Mid 2011). Както и подробно какъв процесор има машината. Под името, а и в съседните таб-ове на панела има подробна информация за процесор, сериен номер, рам памет, Ако изберем бутончето system report долу в ляво, ще ни отвори програма, която вече ни дава много по-детайлна информация. Там ще намерим  Model Identifier: MacBookAir4,2. Търговското име на модела или Model Identifier-а биха ни били полезни отново за проверка в интернет или в Mactracker относно налични портове, възможности за поддръжка на външни дисплеи и максималната за тях резолюция, максималната поддържана версия на операционна система и друга полезна информация.


Как би ни помогнала информацията за устройството ни?

След като вече имаме информация за модела, ще знаем:

  • какви предпазни кейсове и протектори за екрана да търсим;
  • кое ще е най-подходящото зарядно. С какъв кабел и каква изходна мощност трябва да бъде то;
  • дали работи с безжични зарядни;
  • каква външна батерия да изберем, съобразно капацитета на вградената и броя допълнителни зареждания, които искаме да носим в джоба си. Тук също е добре да обърнем внимание на изходната мощност;
  • дали може да изкарва видео сигнал, към външни дисплеи и поддържа ли различни режими на работа с тях;
  • дали ще е съвместим със смарт аксесоари, които имат изисквания за версията на операционна система;
  • дали ще е съвместим със смарт аксесоари, които имат изискване за версията на Bluetooth или Wi-fi стандарта;
  • дали ще работи с безжичните слушалки, които сме си харесали;
  • дали има възможност да работи с по-нова версия на операционната система;