Android 6.0 Marshmallow: Оглед на всички ключови функции

Сподели на приятел
1 816

Android Marshmallow не е цялостно обновление на всичко, което си мислехте че знаете за Android, а по-скоро изчистване и разширение на функционалността на Android Lollipop. Тук ще разгледаме всички ключови функции на най-новата версия на операционната система на Google, за да ви стане ясно къде има пропуски, попадения, или пък просто нужда от подобрение.

 

Ясно е, че все още не всеки има Android Lollipop на устройството си, поради което няма да има подробно сравнение между тези две актуални версии на Android. Вместо това, ще разгледаме всички главни неща в новата ОС, били те нови, подобрени, или липсващи. Цялата тема е разделена на няколко главни секции: външния вид на Android Marshmallow, интеграцията на новите продукти на Google, главните функции на системата, сигурност и подобрения относно използваемостта.

 

2j5kn02.jpg

 

Разпространение на Marshmallow

 

Както винаги, първите обновени устройства бяха от линията Google Nexus, като първото му представяне беше заедно с новите Nexus устройства на 29ти Септември, 2015г. Ако искате да знаете кога (и дали изобщо) ще получите ъпдейт до новата ОС на вашето устройство, търсете информация в сайта и форумите на съответния производител.

 

2vb1r9j.jpg

 

Дизайн

 

Anrdoid Marshmallow прилича много на предшественика си, Lollipop, в много аспекти. Material Design на Google вече доминира повече от всякога и главните части на интерфейса – настройките, известията и навигацията – си остават същите, но Marshmallow все пак има някои разлики във външния си вид, както и нови функции.

 

Преки пътища

 

Android от известно време позволява създаването на преки пътища за определени настройки, като тези за дисплея или батерията, но преди Marshmallow иконките за тези преки пътища изглеждаха еднакво. Сега, стандартната формичка на зъбно колело съдържа иконка в зависимост от настройката, към която води прекия път, както виждате на скрийншота по-долу.

 

29boyrp.jpg

 

Заключен Екран

 

Заключения екран при Marshmallow е почти идентичен с този на Lollipop, с разпъващите се известия и преки пътища към приложения. Обаче, докато Lollipop имаше в долните ъгли преки пътища към камерата и телефона, при Marshmallow прекия път към телефона е заместен с пряк път към гласовото търсене на Google. Това малко обновление е първата улика за това колко са интегрирани гласовите команди в Marshmallow.

 

4l3oub.jpg

 

Гласовото търсене също има изцяло нов външен вид. Четири точки се носят, превръщат се във вълна и се въртят по време на обработване на заявката ви. Времето за отговор варира, в зависимост от сложнотата на специфичното търсене и скоростта на връзката ви с Интернет, но като цяло резултатите са точни. Можете и да пускате приложения директно от заключения екран само чрез гласа си.

 

Главен екран

 

Същата гласова функционалност присъства на главния екран с помощта на лентата за търсене на Google. Самия главен екран е на практика същия, като при Lollipop (промените при лентата за търсене и иконите се разпространиха по всички устройства чрез ъпдейти).

 

281hru0.jpg

 

Google Now, стига да сте се записали за него, се завръща на същото място директно вляво от първия раздел на главния екран. И тази зона е обновена, но отново имайте в предвид, че това не е ексклузивно за Marshmallow. Google Now on Tap (ще го разгледаме по-надолу) вече се пуска със задържане на главния бутон в лентата за навигация.

 

Имате няколко опции за пускане на приложения: от гласови командии, икони, раздела с картички от последно използваните приложения, до новото главно меню. Можете да влезнете директно в търсачката на главното меню чрез задържане на иконката му. Този пряк път пуска и клавиатурата, точно както при Lollipop.

 

2itpj4p.jpg

 

Главно меню

 

Главното меню е претърпяло няколко промени по време на разработката и в завършения си вид представлява вертикално плъзгащ се списък, вместо разделеното на страници хоризонтално меню, което присъстваше в Lollipop и по-старите версии на Android. Можете да разглеждате списъка чрез плъзгане или да използвате лентата отстрани, за да отидете директно на дадена буква от азбуката.

 

Продължителния вертикален списък означава, че вече е много по-лесно да отидете на самия му край, отколкото беше при Lollipop с отделните странички. В специален сектор отгоре предвидено се появяват приложения, които използвате по-често или са подходящи за определена част от деня. Като бонус имате и лента за търсене, която можете да използвате и с глас.

 

2qkpl4g.jpg

 

Както винаги, можете да извличате икони от менюто и да ги слагате на главния екран, но по време на влачене ще виждате и опция за изтриване на въпросното приложение, рамо до рамо с опциите за повече информация или премахване от екрана. Това не включва системните приложения, но е наистина много по-удобен начин за деинсталация.

 

Най-доброто нещо тук е, че тези промени са част от приложението Google Search, така че ще са достъпни чрез нормални ъпдейти и за предишни версии на Android. Ъпдейта добавя новата лента за търсене, гласовия интерфейс, лентата за търсене и страничната лента в главното меню, както и вертикалната ориентация на главното, меню, заедно с прекия път за деинсталация.

 

2ivel28.jpg

 

Известия и бързи настройки

 

Както при Lollipop, Marshmallow има разделена на две части зона за известия и бързи настройки. Едно издърпване на горната лента надолу ще покаже списъка с известия, където са поместени разширяващите се известия. Повторно издърпване надолу от този екран показва панела с бързи настройки. Директния достъп до него става пак чрез издърпване на лентата от главния екран, но с два пръста.

 

Сектора с известия показва известия от приложения, които могат да се разширят или да се натиснат за достъп до цялото приложение. Тази зона показва и постоянни системни известия, като това при свързано чрез Bluetooth устройство, или за други работещи в момента функции. Бутона за изчистване на списъка е в другия край, в сравнение с Lollipop, но върши същата работа.

 

Панела с бързи настройки показва слайдер за настройване на яркостта на дисплея, както и бутони за регулация на Wi-Fi, Bluetooth, мобилни данни и т.н. Както при Lollipop, тези функции могат да се включват и изключват чрез натискане на иконата, или да се достъпят допълнително чрез мини-менюто на панела или въпросната част от цялото меню за настройки.

 

10gwbxh.jpg

 

В горната част на тези два панела се намира нещо като лента на състоянието. В панела с известия се вижда часа и датата, различни иконки за състоянието и иконата за смяна на потребителя. Интересното е, че натискането на същата тази иконка просто отваря панела с бързи настройки, откъдето трябва да бъде натисната отново за смяна на потребителя или влизане в режим за Гости.

 

В панела за бързи настройки, тази зона се разширява малко повече, като се виждат процентите оставаща батерия, информация за доставчика и пряк път до менюто с настройки. Задържането на този пряк път ви отвежда до настройките за потребителския интерфейс (System UI Tuner).

 

de2bp.jpg

 

System UI Tiner

 

Щом го включите, System UI Tuner се появява най-долу в менюто с настройки. Тук има няколко опции за интерфейса, като добавяне на процентов индикатор към иконката на батерията, настройка на панела с бързи настройки (пренареждане, добавяне и премахване на опции), както и меню, от което избирате кои икони да се появяват в лентата на състоянието. Никога повече не ще се наложи да страдате от претрупване на икони в тази лента.

 

72t7ae.jpg

 

Анимации и великденско яйце

 

Анимациите и преходите са много по-разпространени в Marshmallow, отколкото в Lollipop. Преходите между различните приложения, страници и настройки често стават заедно с допълнителни анимации. Това ваци и за включването и изключването на опции в различните менюта. Може да го считате за нещо дребно, но определено подпомага изчистения вид на Marshmallow.

 

Както винаги, има скрито великденско яйце в новата ОС, което може да се разглежда като нещо от рода на метафора за новата версия на Android като цяло. В Lollipop, великденското яйце беше клонинг на Flappy Bird. Точно както Marshmallow много прилича на Lollipop по външен вид, с много подобрения отдолу, така се завръща и великденското яйце, което е леко преработено. Достъпва се чрез последователни натискания на версията на Android в секцията „About“ на настройките.

 

nqqogn.jpg

 

200 нови емотиконки

 

Обновяването до Android 6.0.1 донесе със себе си 200 нови емотиконки. Те са интегрирани в Android по подразбиране и би трябвало да се поддържат от всяка клавиатура. Много от тях вече се използваха при iOS и Windows 10, но другите са изцяло нови.

 

Тъмна тема и поддръжка на завъртане

 

По неизвестни причини, системната тъмна тема и поддръжката на завъртане на главния екран бяха премахнати от готовата версия на Marshmallow, въпреки че присъствата във превю версиите. Може и да се завърнат в бъдещите ъпдейти – все пак много хора настояват за тях, но засега не са част от Android 6.0.

 

Някои експерти са намерили доказателства за тъмната тема в сорс-кода за Android Marshmallow, което може да означава, че Google все пак планират да я върнат в бъдеща версия. В сорс-кода се споменавя и нощния режим, който звучи доста като автоматичната смяна на темата от превю версиите.

 

muwufk.jpg

 

Google интеграция

 

Google Now on Tap

 

Това е вероятно най-страхотната функция в Android Marshmallow. Google наистина направиха огромно подобрение още в KitKat с добавката на зависими от времето и контекста известия, информация и напомняния. Google Now on Tap заобикаля бавното търсене на всичката тази допълнителна информация и я доставя на всеки завой. Задържането на главния бутон извиква Google Now on Tap, което заменя стария пряк път чрез жест от всеки екран.

 

При зареждане, Now on Tap прочита цялото съдържание на който и да е кран на телефона, без значение дали става въпрос за приложение на Google или от трети страни, и показва информация, която може да се отнася за ключови думи на екрана. Това могат да са резултати от търсачката за определени хора, места или неща, споменати в статия, която четете или предложения за приложения, които имат отношение към засеченото от Now on Tap (Maps, Yelp или UrbanSpoon за ресторант, споменат в текстово съобщение, например).

 

t5nbdj.jpg

 

Трудно е да се осъзнае точно колко разпрострян, използваем и важен е Now on Tap: тази функция може сериозно да промени начина, по който използвате смартфона си. Пести много време, тъй като ви пести усилието за ръчно търсене на нещо в Google, пускане на приложение, или сверяване на информация.

 

Като цяло, това представлява всичко, което някога сме искали да представлява Google Search: мигновен, удобен и лесен. Не е перфектно и все още ще получите неточни резултати в някои случаи, но е много добро начало.

 

108cyog.jpg

 

Voice API и Assist API

 

Marshmallow също представя нов Voice API за Android. Както бе споменато по-нагоре, гласовото търсене и гласовите команди са централни за Marshmallow – много повече, отколкото за старите версии на операционната система на Google – благодарение на Voice Interaction API.

 

Това позволява на разработчици от трети страни да достъпват функционалността на гласовите команди от Google по невъзможни досега начини. Преди време можехте да казвате на Google да отваря приложения, но те не можеха да ви отвръщат. Вече могат. Поне на теория. Функцията все още не работи напълно, но Google я демонстрираха чрез TuneIn Radio.

 

zwxikm.jpg

 

През това време, гласовото търсене на Google е навсякъде в Marshmallow и винаги слуша (ако включите съответната опция). За радост, фокуса на Marshmallow е по-големия контрол от страна на потребителя, така че можете да замените асистента на Google с такъв от трета страна, ако искате. Тази опция идва благодарение на Assist API, достъпно за всеки, който иска да изгради гласов асистент с негова помощ.

 

Приложението Google Settings

 

Както вече се спомена, Google Settings са вградени в менюто за настройки. Тук ще намерите информация за личната неприкосновеност, настройки на и още за Google акаунта ви. От тук можете да управлявате и разпознаването на думите „OK, Google“ и режима на постоянно слушане, но има и изцяло нова функция, наречена „Set up nearby device“.

 

e693cg.jpg

 

Като цяло, това е ръчна версия на Tap & Go, която не разчита на NFC. Tap & Go зарежда вашия Google акаунт, списъка с приложения и настройки в ново устройство чрез Wi-Fi и Bluetooth, което означава, че ако искате да настроите Android TV, например. можете да го направите по бързия начин чрез тази настройка от телефона.

 

Android Pay

 

С доставката на Fingerprint API и две нови Nexus устройства, оборудвани със скенери за пръстови отпечатъци, дойде и Android Pay. Това е един от многото видове системи за безконтактно разплащане, като Apple Pay и Samsung Pay. Естествено, Android Pay ще стане начина по подразбиране за този тип разплащане на устройства от производители без собствена такава система.

 

Android Pay е много лесен за настройка, но се нуждае от  телефон с поддружка на NFC, както и NFC терминал във въпросния магазин. Samsung Pay има преднина тук, тъй като работи с класическите магнитни четци, които са достъпни в повечето големи вериги. Android Pay все още е в ранните си дни, но можете да очаквате още много от него в бъдеще.

 

aaj2g9.jpg

 

Производителност

 

Doze

 

Doze е, поне след Google Now on Tap, другата страхотна функция в Marshmallow. Представлява интелигентна функция за управляние на батерията, която разбира кога устройството не се използва, като например ако е лежало известно време на масата, и го встъпва в режим на хибернация.

 

Разбира се, реалността е по-сложна, но спеставянето на енергия е феноменално. Докато другите устройства губят около 15-25% батерия през нощта, Marshmallow намаля загубата до 3-5%, което увеличава времето в режим на готовност до почти две седмици!

 

2ev85fo.jpg

 

Още повече, производителите няма да могат да се бърникат в режимите на Doze. Това не означава, че не могат да прилагат собствени режими за пестене на енергия в собствените си версии на Android интерфейса, но режима на готовност ще работи само чрез немодифициран Doze.

 

App standby

 

Това е нещо като Doze за приложения, подобно на стокова Android версия на Greenify. App stanby идентифицира приложения, които не са използвани от известно време и ги поставя в дълбока хибернация, което е същото, като изключването им от настройките.

 

Това означава, че тези приложения не могат да харчат системни ресурси, да изпълняват процеси на заден план или да използват мрежата, така че ако известно време не използвате някое приложение за съобщения, като Viber, то може да попадне в Standby и да спре да получава известия. Ако не желаете това да се случи, Google са създали бял списък, чрез който можете да попречите на избрани приложения да влизат в този режим.

 

2yvou40.jpg

 

USB Type-C и обратно зареждане

 

Marshmallow също поддържа новия стандарт, USB Type-C, чиито кабели могат да се включват от двете страни, така че няма нужда да се мъчите с кабела на зарядното на тъмно. Също така, този стандарт поддържа по-висока скорост на трансфер на данните и зареждане.

 

Не много устройства имат USB Type-C портове в момента и не всички идват с истински такива кабели и адаптери (много от тях са просто преустроени USB 2.0 кабели), но Marshmallow се подсигурява за в бъдеще, като включва тази поддръжка и новата спецификация USB Power Delivery, което означава, че устройствата с Marshmallow ще могат да зареждат други устройства.

 

rt0uhz.jpg

 

Поддръжка на microSD – адаптивни носители на данни

 

Битката за приемане на microSD карти е една от най-интересните в историята на Android. Възможността за разширяване на паметта преди беше едно от главните неща при устройствата с Android, но Google решиха, че това е лошо за сигурността и го премахнаха в Android KitKat. Разработчиците отвърнаха на удара, така че частичната поддръжка се завърна при Lollipop.

 

С пристигането на Marshmallow най-после виждаме цялостна поддръжка за microSD разширение при новите устройства с Android. Под Marshmallow, microSD картите могат да се форматират за специфично устройство – това означава, че ще станат неизползваеми другаде – и да се отчитат като част от вътрешната памет от Android системата.

 

2a9rxqh.jpg

 

Макар това да означава, че не можете просто да извадите microSD картата си и да я сложите в друг телефон, вече има системна поддръжка на този тип памет. В Marshmallow, приложенията и данните, които използват могат безпроблемно да се съхраняват изцяло на microSD картата, без да трябва потребителя да ги мести там.

 

2ur6txt.jpg

 

Вътрешна памет и файлов мениджър

 

При Marshmallow е преработен и раздела Storage в настройките. Storage and USB вече директно показва информация за вътрешната и външната памет и добавя удобен стоков файлов мениджър, наречен „Explore“ в долния край на списъка.

 

RAM мениджър

 

Използването на оперативната памет при Android е широка тема по-скоро при ентусиастите, отколкото при нормалните потребители. Marshmallow се стреми малко повече да изведе това на преден план, като за тази работа има отделен раздел в настройките, наречен „Memory“. В този раздел можете да видите колко памет се използва от системата и отделните приложения през определени периоди от време, което би трябвало да покаже на хората какво е нормалното поведение на устройствата им.

 

xndnjk.jpg

 

Сигурност

 

Разрешения на приложенията

 

Това е една от не особено красивите, но определено от най-важните части на Android Marshmallow. Системата вече дава на потребителите контрол над някои, но не всички, разрешения на приложенията. Докато iOS има тази функция от години, Android тепърва наваксва.

 

Някои базови разрешения – достъп до Интернет, например – все още се дават по подразбиране, но като цяло ще ви излиза въпрос дали искате да дадете на някои приложение достъп до индивидуални разрешения при първия път, когато се опита да ги достъпи.

 

9a4isk.jpg

 

Това означава, че вие контролирате дали някое приложение има достъп до нещо важно, като микрофона или камерата ви. Някои приложения може да не работят правилно без определени разрешения, но отговорността за стабилизирането на приложенияте без нужда от допълнителни и ненужни разрешения пада върху разработчиците, а не върху вас.

 

Разрешенията на дадено приложение могат да се разглеждат от настройките, като можете да разглеждате разрешенията за едно единствено приложение, или броя на приложенията, които имат достъп до даден елемент.

 

2we9vs4.jpg

 

Fingerprint API

 

Android Marshmallow има поддръжка на пръстови отпечатъци на системно ниво, чрез новия Fingerprint API. И двете нови Nexus устройства имат скенер за пръстови отпечатъци. Пускането на Androdi Pay и други системи за безконтактно разплащане, разчитащи на скенери за пръстови отпечатъци за идентификация вече могат да се поемат директно от Android системата, вместо да се разчита на добавки от страна на производителя. За радост, Google поставиха стандартен минимум за точността на скенера, с които се минава сертификацията на устройството.

 

Nexus Imprint при Nexus 5X и Nexus 6P беше доста впечатляващ, отчасти благодарение на превъзходния хардуер на Huawei, но и благодарение на имплементацията на софтуера от страна на Google. Отчитането на отпечатъка е по-бързо от което и да е друго устройство, а точността и скоростта на скенера е на първо място на пазара. За да настроите идентификацията чрез пръстов отпечатък от Play Store се налага само да сложите една отметка в настройките.

 

24e9sma.jpg

 

Автоматичен бекъп на приложения

 

Досега Android винаги е имал доста слабо решение за бекъп на приложения. Секцията „Backup and reset“ в Lollipop беше базова, неясна и недовършена. Marshmallow, обаче, може автоматично да прави бекъп едновременно на приложенията и данните им, така че при възстановяване приложението ще бъде в същия си вид – ще бъдете вписани, всичките данни ще са там и ще можете да продължите с работата си директно.

 

Обясненията също са много по-ясни в Marshmallow и можете по избор да изключите услугата (не всеки обича данните на приложенията му да се съхраняват в облака, колкото и да е удобно). Най-добрата част е, че и данните на устройството и данните на приложенията се запазват, така че вашите пароли, настройки и прогрес могат да се възстановят с минимални усилия.

 

2mza1vr.jpg

 

Network security reset

 

Това е приятна функцийка в раздела „Backup and reset“ на настройките, която позволява бързо и лесно премахване на всички пароли, настройки и връзки, свързани с Bluetooth, клетъчни данни и Wi-Fi. Това е проста добавка, която показва точно колко сериозно се е отнесла компанията с подобрената сигурност и потребителския контрол в Marshmallow.

 

Месечни обновления по сигурността

 

След параноята около Stagefright, Google и определен брой производители обещаха всеки месец да доставят ъпдейти, за да се справят възможно най-бързо с каквито и да е заплахи за сигурността в Android. Като се има това в предвид, Marshmallow вече показва кога последно смартфонът ви е получил такова обновления, в раздела „About“ на настройките.

 

mra4rc.jpg

 

Криптиране

 

Криптирането се завръща в Android Marshmallow с отмъщение. Тази функция беше широко застъпена и в Android Lollipop и идваше по подразбиране на Nexus 6 и Nexus 9. Все пак, не чак толкова устройства с Android, колкото Google желаеха, получиха принудително криптиране на диска, заради проблеми с производителността (криптирането забавя системата, свен ако не се използва хардуерен ускорител).

 

Marshmallow поставя началото на нова ера в криптирането на Android, макар само на новите устройства. Тези устройства, работещи под най-новата версия на Android, използват по подразбиране цялостно криптиране на паметта за съхранение (тъй като това вече е изискване), но при старите устройства, които просто се обновяват до тази версия няма такова изискване.

 

Устройствата с минимални технически характеристики също са изключени от това, както и устройства, които нямат заключен екран, като смарт-часовниците с Android Wear. Криптираните устройства пък ще подлежат и на специалния процес по зареждане на системата на Marshmallow, за да се потвърждава сигурността на софтуера им при всяко включване. Ако Android подуши, че са направени промени, на потребителя ще бъде съобщено за потенциално заразяване на софтуера.

 

bhy7m1.jpg

 

Android for Work

 

Android Marshmallow се насочва и към бизнес средите чрез използването на пясъчници за Bring Your Own Device среди. Благодарение на по-добро отношение към сигурността, известията, VPN мрежите, достъпа и съхранението, можете да използвате едно и също устройство за вкъщи и за работа. Не е особено красива добавка, но поне означава, че в бъдеще много по-малко хора ще трябва да носят отделно личен и работен телефон.

 

Smart Lock

 

Умното заключване присъства още от Lollipop, но трябва да се има в предвид, че в момента много повече хора имат умни часовници. Тази функция в Marshmallow дава опции за отключване на устройството или държане на устройството отключено в различни интуитивни ситуации. Можете да я намерите в настройките по сигурността, като трябва да имате в предвид, че изисква някаква форма на сигурност при заключения екран.

 

Smart Lock включва опции за доверени устройства (например сдвоени смарт-часовници или Bluetooth колонки), доверени локации (вкъщи или в офиса, определени чрез GPS и Wi-Fi), доверени лица и детекция на тялото. Последните две няма да заключат телефона отново, докато не го оставите някъде. Всяка от тези функции е по избор и възвръщаема.

 

m8pgn9.jpg

 

Smart Lock for Passwords

 

Старото приложение с найстройки на Google вече го няма, тъй като е интегрирано в настройките, където му е мястото. Този раздел съдържа всички Google настройки и предпочитания. Всичко от Voice, Google Fit, Now и достъп до местоположението е поместено тук, така че си струва да се запознаете с този раздел.

 

Една от новите добавки се нарича „Smart Lock for Passwords“ и представлява нещо като мениджър на паролите, направен от Google. Позволява ви да запазвате пароли за сайтове и приложения в Google акаунта (поради което се намира тук, а не в раздела за сигурността на Marshmallow). Можете също да изключвате приложения от списъка, или да разглеждате запазените пароли.

 

Използваемост

 

В Marshmallow е представен подобрен начин за селектиране на текст. Това винаги е била една от слабите страни на Android и определено нещата не са перфектни и в Marshmallow, но е по-добре от преди. Вместо да получавате временна лента с опции за редакция или споделяне при избор на текст, в Marshmallow поличавате локализирано плаващо меню с три прости опции: избор на всичко, копиране, или споделяне.

 

2s8p5qb.jpg

 

Има и изскачащо меню, което по подразбиране съдържа само търсене в мрежата, но според приложенията, които сте инсталирали, може да има и други опции, като превод, ако сте инсталирали Google Translate. Също е по-лесно да се избират цели думи, благодарение на новия „купчест“ метод на селектиране.

 

Изтриване на скрийншотове от панела с известия

 

В предишните версии на Android, като направехте скрийншот, единствената опция, която имахте директно от известието с превюто му, беше да го споделите. В Marshmallow можете да изберете и да го изтриете. Това може да не звучи като нещо особено, но ако сте от хората, които правят по много скрийншотове на ден, това е много удобно, тъй като не се налага да се ровите в галерията, за да изтриете повторен скрийншот, или такъв с лош тайминг.

 

x6c7b.jpg

 

Връзки към приложенията

 

Едно от дразнещите неща в Android беше начина, по който се отнасяше с връзките към дадени приложения. Досега се налагаше постоянно да казвате на системата да използва определено приложение за определен тип линк, само за да се наложи по някое време магически да повторите процеса, отново и отново. Изглежда това най-после е оправено в Marshmallow.

 

huiyjc.jpg

 

Тих режим / приоритетни известия

 

Тихият режим се завръща в Android Marshmallow, заедно с доста объркващи настройки за силата на звука. Като натиснете бутона за звука се показва един единствен слайдер, който може да се разшири за показване на силата на звънене, както и силата на медията и алармите.

 

В панела с бързи настройки, натискане на иконката за звука ще покаже мини-меню за „Do not disturb“, където можете да включвате и изключвате функцията, както и да избирате между три опции: тотална тишина, само аларми, или само приоритети. Чрез менюто за звука и известията могат да се добавят изключения.

 

Всъщност е по-ясно описано, отколкото при Lollipop, но все още изглежда прекалено сложно за нещо толкова просто като силата на звука. Това е един раздел, над който ще трябва да помислите известно време.

 

2192vbo.jpg

 

Direct Share

 

Много хора са се оплаквали преди за мултитаскинга в Android. Работи, но е недодялан, бавен и не особено интуитивен. Marshmallow пробва да направи нещата малко по-интуитивни, но и при него няма особено добро попадение.

 

Direct Share е нова функция. Все още не работи навсякъде, но идеята е, че като отворите изборите за споделяне, вместо само да виждате списък с приложения, отгоре ще виждате и някои контакти. На теория, можете веднага да споделите съдържанието с този човек, вместо да отивате в друго приложение и тепърва да избирате от там контакт.

6zsc46.jpg

Идеята е добра, но надали Android ще се справи едновременно с показване на нужните ви контакти, заедно с приложенията, които искате да използвате, за да споделите съдържанието както трябва.

 

Персонализирани Chrome раздели

 

Android Marshmallow вече дава на разработчиците възможността за използване на тези разделчета, които общо взето представляват мъничък базиран на Chrome мини-браузър, работещ вътре в други приложения за показване на сдържание директно от мрежата, вместо да се налага прехвърляне между приложението и отделен браузър.

 

Разработчиците могат да слагат различни разцветки и марки на разделчетата, за да може те да изглеждат максимално като част от тяхните собствени приложения. Изскачащия браузър е базиран на оригиналното приложения, като поддържа почти всички функции на пълната версия на Chrome, но с определени пренастройки, специално за приложението, което го използва, като вграден бутн за споделяне към същото това приложение.

 

mhdl4g.jpg

 

Двойно натискане за пускане на камерата

 

С ъпдейта до Android 6.0.1 Marshmallow, Nexus 5, 6, 7 и 9 получават една от функциите на по-новите Nexus 5X и Nexus 6P: възможността за пускане на камерата с натискане на бутона за включване/ изключване два пъти. Това е малко нестабилна функция, която по-често изключва екрана, но може да е удобна за някои хора.

 

Заключение

 

Android Marshmallow не е толкова революция, колкото просто изчистване и подобрение на Android. Визуалните промени от Android Lollipop вече имат много по-голяма дълбочина под бляскавата повърхност. Marshmallow се фокусира върху няколко неща: по-лесно използване на услугите на Google, доставяне на по-добри начини за достъп до приложения и работа с тях, адресиране на слабостите на системата, като проблемите със сигурността и живота на батерията, както и доставка на повече възможности за персонализиране и потребителски контрол в стоковия Android.

 

Marshmallow прави Android много по-лесен за използване от преди. Също така добавя и слой разширени функции, за тези, които искат да се възползват от тях. Има и доста почистване и подобряване на някои дребни неща от Lollipop.

 

Новата версия на Android е много по-смислена от Lollipop и силно подобрява неща като производителност, живот на батерията и набор от функции. Marshmallow не е перфектен, но красотата му отива отвъд външния вид и има много неща под капака, за тези от вас, които искат да се поразровят.