Android Marshmallow: Полезни съвети и трикове

Сподели на приятел
909

Android Marshmallow се разпространява на все повече нови устройства със всяка изминала седмица. Тъй като много подобрения по принцип биха останали незабелязани, тук сме посочили съвети и трикове, които позволяват да извлечете максимума от новия софтуер.

 

Деинсталация на приложения от главния екран или главното меню

 

В Android Marshmallow вече можете да деинсталирате приложения директно от главния екран и главното меню, само чрез задържане на пръста си върху иконата. В горната част на екрана се появяват опции за премахване или деинсталация, а ако сте в главното меню – за информация и деинсталация. Просто трябва да завлечете иконката до желаната опция.

 

263f01s.jpg

 

Активирайте опциите за разработчици

 

Това не е нищо ново, но има някои нови опции тук при Android Marshmallow. За достъп до тези опции влезте в настройките на раздел About Phone и натиснете Build Number седем пъти – ще изскочи известие, че вече сте разработчик. Върнете се обратно в настройките и ще видите раздела Developer Options точно над About Phone. Тук можете да включите USB DebuggingOEM Unlocking, Show Touches, да настроите анимациите и още много други.

 

25f85lx.jpg

 

Индивидуални разрешения на приложенията

 

Грануларните разрешения за приложенията бяха направо Свещения Граал при излизането на Android Marshmallow. Всички се надявахме, че всичко ще работи както трябва, но всеки се съмняваше, тъй като винаги ни казваха, че изключване на достъпа на приложение от трета страна до някои елементи би го счупило. Сега обаче, Android позволява управление на тези разрешения по отделно и всичко изглежда работи плавно.

 

242bcra.jpg

 

За да достъпите опциите за разрешенията, влезте в Settings > Apps и натиснете на някое приложение, за да видите разрешенията му. От там можете просто да изключите съответното бутонче, отнасящо се за нещо, до което не искате въпросното приложение да има достъп. Можете и да видите списък с разрешения, за да разберете кои от тях са дадени на кои приложения. Просто влезте отново в влезте в Settings > Apps и отворете менюто с допълнителни опции от горния десен ъгъл, след което отидете на Advanced > App permissions.

 

2aallbl.jpg

 

Настройте менюто с бързи настройки чрез System UI Tuner

 

За да включите System UI Tuner, издърпайте надолу менюто с бързи настройки (с два пръста от горния край на екрана) и задръжте зъбното колелце пет секунди. Като го пуснете, ще ви попита дали искате да включите System UI Tuner. След положителен отговор ще видите съответния раздел най-долу в настройките.

 

Влезте в раздела и натиснете Quick Settings. Ще се появи примерен екран на бързите настройки, чрез който можете да добавяте нови плочки (чрез „+“ отдолу), да местите различните настройки, или да ги изтривате (натискане и завличане към дъното). След като сте готови, промените ще са видими в самото меню за бързи настройки.

 

x0qmix.jpg

 

Запознайте се с RAM мениджъра

 

Целта на Android Marshmallow е да ни даде повече контрол над устройството, а RAM е важна част от него. Отидете в настройките в раздела Memory > Memory used by apps, за да видите списък с всички приложения, които гълтат RAM.

 

Чрез натискане на даден елемент се вижда детайлна информация и опция за принудително спиране на приложението, ако е нужно. Дайте си време да се запознаете с тази част от Android – това е страхотен инструмент, който ви помага да разберете колко RAM се използва по принцип, както и кога се ползва прекалено много.

 

2hycaxv.jpg

 

Намерете свалените, работещите и изключените приложения

 

RAM мениджъра е новия дом на стария раздел Running, който в предишните версии беше в списъка с приложения. За разлика от старите версии на Android, Marshmallow не разделя списъка с приложения на разделите Downloaded, Running, All и Disabled.

 

Running вече представлява мениджъра на RAM, a All и Disabled са опции в падащ списък, който се появява като изключите поне едно приложение. Изгледът по подразбиране е този със всичките приложения.

 

167jrrc.jpg

 

Автоматична асоциация на линкове

 

Android Marshmallow позволява автоматично асоцииране на определени приложения с определени типове линкове. Така, ако някой ви прати линк към Twitter, можете да нагласите Twitter като приложение за отваряне на такъв тип линкове по подразбиране, вместо да избирате от списък всеки път.

 

Въпреки че и преди можеха да се настройват някои приложения по подразбиране, системата не работеше особено добре. Сега можете да асоциирате линкове от определени домейни с приложение по избор. Например, всички линкове от facebook.com могат да се отварят чрез Facebook, Tinfoil, или някое друго приложение за Facebook от трета страна, автоматично.

 

За да го направите, отидете в Advanced > App Links, след което включете бутоните за приложения, за които искате автоматично да приемат линкове от спеицифични домейни.

 

w0qtrd.jpg

 

Игнориране на оптимизация за батерията

 

Android Marshmallow идва със страхотна нова функция, наречена Doze. Когато устройството е неактивно от известно време, системата автоматично го поставя в хибернация (макар че алармите и важните известия продължават да работят).

 

Също можете да използвате и режима за пестене на енергия, както в Lollipop. Сега обаче, можете да добавяте до три приложения в списъка с изключения, при което за тях няма да важат тези оптимизации и ще работят с пълна пара, докато всичко друго спи.

 

Отидете в настройките на раздела за батерията, отворете менюто от горния десен ъгъл, изберете Ignore optimizations и изберете приложенията, за които искате да важи функцията. Можете да достъпите същото меню и от списъка с приложения, отново чрез менюто в горния десен ъгъл, чрез Advanced > Ignore optimizations.

 

jqm6g1.jpg

 

Извикване на Google Now от заключен екран

 

Възможно е да сте го пропуснали, но прекия път към телефона от заключения екран е заменен с пряк път към гласовия асистент на Google Now. Това е интересна промяна, поради факта че вече можете да наберете някого само чрез изговаряне на името му (както и доста други неща), така че няма реална загуба на функционалност.

 

Просто издърпайте долния ляв ъгъл на заключения екран и Google Now е готов да получи командата ви.

 

Изпробвайте Google Now on Tap

 

Това е една от най-удобните функции в Android Marshmallow, която доставя функционалността на Google Now до всяка част от устройството. Вече няма нужда да се прехвърляте между приложения и да копирате разни фрази. Щом е включен, Google Now може да се извиква от всяко приложение, като просто селектирате текст и задържите Home-бутона.

 

257ht1x.jpg

 

Изключване на изскачащите известия

 

Тези известия са функция, представена за първи път в Android Lollipop. Тя позволява различни известия да изскачат от горната част на дисплея. Напоследък разработчиците я включват по подразбиране, но Android Marshmallow ви дава избор дали да я позволите или не.

 

Ако този тип известия ви пречат, можете да влезнете в настройките на раздел Sound & Notifications > App Notifications и да изберете приложението, което ги изкарва, след което да изключите опцията Allow peeking.

 

30lo2u9.jpg

 

Запознайте се с новото „великденско яйце“ на Marshmallow

 

Това е една от най-безполезните функции във всяка версия на Android, но пък е най-забавната. Просто отивате в Settings > About Phone и почвате постоянно да натискате полето с номера на версията, за да изскочи изненадата. В Lollipop това е гигантска близалка, като задържането на пръст върху нея стартира клонинг на Flappy Bird.

 

В Marshmallow, това изкарва графика на буквата М, като при повторно натискане излиза бяла ружа с антенките на андроид.

 

t5gni8.jpg

 

Намерете вградения файлов мениджър

 

Знаехте ли, че Marshmallow има собствен вграден файлов мениджър? Отидете в настройките, на раздел Storage & USB > Explore. Този мениджър може да не е толкова функционален, като например ES File Explorer, но е чист, минималистичен и ненатрапен интерфейс за браузване на файлове.

 

a1d7t.jpg

 

По-добра навигация с помощта на Bluetooth

 

GPS не е перфектен и не винаги може както трябва да посочи местоположението ви. В Android Marshmallow обаче, можете да му помогнете чрез Bluetooth.

 

Отидете в раздела за местоположението от настройките и отворете допълнителното меню. От там, натиснете Scanning и на следващата страница включете сканирането чрез Bluetooth. Можете да включите и сканирането чрез WiFi за още по-точни резултати. Щом сте готови, върнете се назад и от опцията Mode променете режима на High Accuracy или Battery Saving, за да се възползвате от новата функция.

 

zmik4w.jpg