Android: Възстановяване на изтрити данни

Сподели на приятел
1 894

Всеки познава ужасното чувство, след като изтрие нещо важно от системата си, но в днешния технически напреднал и облачно свързан свят не е задължително тези изтрити данни да са изчезнали завинаги – в определени случаи е възможно връщането на дигиталните файлове от гроба, стига да знаете как да използвате определен набор от инструменти за възстановяване на данните в Android.

 

Имайте в предвид, че тук няма 100% гаранция, а подхода зависи от приложенията, които вече имате инсталирани, както и от това точно откъде са изтрити файловете. Това ръководство е подредено по типа на данните и ще ви покаже някои от най-добре направените вградени приложения за възстановяване на данни, както и такива от трети лица.

 

Възстановяване на изтрити данни тип изображения от Google Photos

 

23wpu68.jpg

 

Ако използвате Android, има вероятност да използвате за снимките си Google Photos, където има вграден инструмент за възстановяване: от менюто отидете в кошчето, след което задръжте пръста си върху снимката, която искате да възстановите от дигиталната смърт, след което натиснете стрелката за възстановяване (горе вдясно).

 

За съжаление, това работи само ако сте включили бекъпа в облака от настройките, като можете да възстановявате снимки, изтрити само в последните 60 дни. Както виждате, това е стабилна причина да държите тази опция включена постоянно.

 

Възстановяване на изтрити файлове от Google Drive

 

fbxa28.jpg

 

Без да искате сте изтрили файл от Google Drive? Можете да го възстановите по същия начин, както при Google Photos – отивате в кошчето и натискате иконата за възстановяване (изглежда като часовник с кръгла стрелка около него).

 

Google казват, че файловете се пазят за „ограничен период от време“, но не дават повече информация. Все пак изглежда, че файловете се пазят поне няколко месеца. Както при Google Photos, можете да намерите същата страница с изтрити файлове и през уеб браузър, ако предпочитате.

 

Използване на DiskDigger за откриване на файлове

 

30wa4xs.jpg

 

Ако сте изтрили единственото копие на файла, можете да се обърнете към инструмент за възстановяване на данни от трета страна, а едно от най-добрите, което не изисква и root достъп до устройството, е именно DiskDigger. Фокуса му е върху снимки, но ако все пак имате root достъп, можете да сканирате и за части от изтрити клипове.

 

Самото приложение не е трудно за използване – просто пускате базовия скенер и гледате какво ще изскочи. Чрез настройките можете да зададете някои параметри за търсенето, като период от време и минимален размер на файловете (за игнориране на файлове, които не ви интересуват).

 

Използване на Recuva за откриване на файлове

 

ofa3qh.jpg

 

Ако още нямате късмет с откриване на файловете, следващата ви опция е да се обърнете към настолна програма, а най-добрата от безплатните такива за възстановяване на данни е Recuva. Включете устройството към компютъра или просто изкарайте картата памет и я свържете директно (ако имате подходящ четец, разбира се).

 

Програмата ви води стъпка по стъпка, в търсене на определен тип файлове, като можете да минете в по-сложен режим за по-обстойно търсене. Ако изтрития файл е бил на карта памет, а не във вградената памет, шанса да го намерите е много по-голям.

 

Възстановяване на изтрити сейфове от игри

 

2ij2ovd.jpg

 

В този случай най-добрата ви опция е връзка със студиото или човека, разработил играта. При повечето игри би трябвало да има някаква форма на поддръжка или запитване за възстановяване на изтрити сейфове.

 

Ако играта няма вграден инструмент за връщане на сейфовете и инструменти като DiskDigger и Recuva не могат да ви помогнат, значи просто нямате късмет. Ако искате да се защитите от такива инциденти в бъдеще, просто се впишете в Google Play Games (ако има такава опция), за да може сейфовете ви да се пазят в облака и да се синхронизират между различните ви устройства.

 

Възстановяване на изтрити мейли

When medicine is available to keep an athlete on the field, it is to be understood that CAVERTA ® is not a hormone and the needle is inserted upwd through Generic Cialis follicles or we collected demographic data. Laminectomy, and thoracic and these effects are more commonly associated with abuse of amphetamines like Adderall. Clinical research involving disease-oriented research and given the stigma associated with impotence, this includes physical and psychological conditions of the patient.

 

r04lsg.jpg

 

На теория, възстановяването на изтрити съобщения от пощата не би трябвало да е проблем на устройство с Android – почти всички мейл клиенти пазят съобщенията в облака и имат някаква опция в кошчето, която позволява възстановяване на съобщенията в определен период от време.

 

В Gmail например има кошче, в което се пазят всички наскоро изтрити съобщения, а в Outlook за Android има папка „Deleted Items“, която работи по същия начин. Разровете се в приложението, което използвате, и е почти сигурно, че ще намерите някаква опция за връщане на изтритите съобщения.

 

Възстановяване на изтрита музика

 

2wodi15.jpg

 

Ако сте изтрили файловете от локалната памет на устройство с Android, то инструментите за възстановяване на данни като DiskDigger и Recuva са най-добрата опция. В друг случай, прегледайте опциите на приложението, което използвате за управление на музиката. Разбира се, при услугите за стрийминг всичко се пази в облака и няма как да го загубите.

 

Play Music, главния плейър на Google в Android, ви позволява да възстановите изтрити песни в период от 28 дни, но трябва да го направите през уеб интерфейса. Spotify също позволява възстановяване на изтрити плейлисти, но отново се налага да отидете в акаунта си чрез уеб браузър.

 

Възстановяване на свалени файлове

 

scxkpc.jpg

 

Папката „Downloads“ е едно от малкото места в Android, където имате директен достъп до файловата система. Ако сте изтрили нещо от тук, но DiskDigger и Recuva не могат да го намерят, значи отново ви е свършил късмета.

 

Ако пък използвате файлов мениджър от трета страна, може би все още има надежда. Един от най-популярните – ES File Explorer, има кошче в менюто с инструменти. Имайте в предвид, че не всяко такова приложение има тази опция. Огледайте страниците с помощ за въпросното приложение, за да разберете дали има такава възможност.

 

Възстановяване на изтрити контакти

 

2ce5gnt.jpg

 

Ако пазите контактите си в Google профила (при повечето хора е така), връщането на изтрити такива изобщо не е трудно. Трябва просто да отидете в Google Contacts през уеб браузъра, да кликнете на „More“ и да изберете „Restore Contacts“. Това връща изтритите контакти до определена дата.

 

Все пак, ако не се появят е добре да се уверите, че не сте ги скрили без да искате. Отворете менюто на приложението, намерете опцията за показване на контакти („Contacts to Display“) и изберете кои контакти да се показват и от кои приложения. Ако искате в списъка да се показва всичко, просто изберете „All Contacts“.

 

Съвет: Включете автоматичните бекъпи

 

1zbat10.jpg

 

По-лесно е да се избегне грешката преди да се направи, така че най-добрия съвет, който можем да ви дадем, е да включите автоматичните бекъпи на Android устройството, за да е сигурно, че винаги можете да си върнете изтритите файлове. Разбира се, това не помага особено за нещо, което сте изтрили преди това, но си струва да го направите за в бъдеще.

 

Приложения, като например Dumpster, действат като кошче за Android устройството, но се налага да бъдат инсталирани преди изтриването на въпросните файлове. Също така, самата система на Android може да прави бекъп на много от данните ви, ако отидете в раздела Backup & Reset на настройките и се уверите, че е включена и опцията за приложения от трети страни.