Android 7.0 Nougat: Съвети и Трикове

Сподели на приятел
936

el31on.jpg

Разработката на Android 7.0 Nougat достигна бета стадий и, въпреки че не е завършен продукт, вече има много нови работещи функции вътре, с които можете да се позабавлявате.

Затова хванете своя Nexus (или Xperia Z3), свалете бетата и продължавайте да четете, за да разберете какво можете да правите в Android N. Инструкции за сваляне на бетата, както и списък със съвместимите устройства, ще намерите тук.

Нова лента с бързи настройки при Android 7.0 Nougat

 

6r4nlt.jpg

 

Всички обичаме бързите настройки, а в Android Nougat те са още по-лесни за достъпване. В момента, при Android Marshmallow, се налага да направите дълго издъпрване от горната част на екрана, за да се появи менюто, където са наредени.

 

В Android Nougat обаче, едно бързо плъзване по лентата с известия ще покаже редичка с икони за бързи настройки в горната част на екрана, които позволяват бързо включване и изключване на неща като Wi-Fi, GPS, Bluetooth и фенера, с минимални усилия.

 

Могат да се показват само 5 икони, така че ако искате да видите цялата секция, просто натиснете стрелката надолу, за да се появи познатото вече меню.

 

Редакция на бързите настройки

 

dzt534.jpg

 

Нещо, което Google най-после наследи от различните интерфейси на производителите, е възможността за редактиране на бързите настройки, за да може да се показват само тези, които използвате, а останалите да останат скрити.

 

Много е лесно – просто отворете голямото меню с бързи настройки, както споменахме по-горе, и натиснете бутона ‘(edit)’ долу вдясно.

 

Можете да хващате и влачите икони, за да ги подреждате, като първите 5 ще се появяват в редуцираното меню при първото издърпване на лентата, така че сред тях сложете най-необходимите ви преки пътища.

 

Затваряне на всички работещи приложения наведнъж

 

20p4z8o.jpg

 

Това е функция, за която от доста време плачат потребителите на стоковия Android, а Google най-после я доставиха в Android Nougat.

 

Отворете мултитаскинг менюто, или Recents, както Google го наричат – като скролнете до горе ще се появи бутон Clear All. Натиснете го и всички отворени приложения ще се затворят.

 

Това определено е полезна функция, но бихме искали винаги да се показва, без да се налага да скролваме излишно. Може би това ще се промени във финалната версия.

 

Бързо превключване между приложения

 

aytvrc.jpg

 

Recents изгледа е удобен за прескачане между приложения, но понякога може да искате да превключвате само между две такива. Може и без да искате да сте натиснали Home и да искате да се върнете към последното отворено приложение.

 

В Android Nougat това е лесно. Натискането два пъти на бутона Recents в лентата за навигация ще ви върне в предишното приложение. Това позволява много бързо прескачане между две приложения, или бързо пускане на приложение, което току що сте затворили.

 

Две наведнъж

 

eaobow.jpg

 

Ако постоянно прескачате между две приложения, то може би ще намерите дори натискането на Recents два пъти прекалено бавно. За радост, в Android Nougat има друга опция.

 

Този път, задръжте Recents докато сте отворили някое приложение и то ще се залепи в горната половина на екрана. За долната половина можете да изберете някое от другите отворени приложения в списъка. Сега можете да ги използвате едновременно, едно до друго!

 

За да работи това, се налага двете приложения вече да работят на заден план, така че ако не сте отворили другото приложение се налага да излезнете от този изглед и да го направите. Предупреждаваме ви, че на този етап не всички приложения поддържат този режим.

 

Наистина, това е леко ограничено на смартфон, тъй като прозорчетата стават много малки, но на Nexus 9 или Pixel C е много по-полезно.

 

Отговаряне на съобщения без отваряне на приложението

 

2ed1f7k.jpg

 

Отварянето на приложения хаби време, нали? Особено ако сте по средата на игра и получите ново съобщение от Facebook, например. За радост, хората вече няма да могат да прекъсват гейминг сесиите ви, ако имате Android Nougat.

 

Можете да отговаряте на всяко съобщение директно от известието. Няма нужда да отваряте приложението и няма изскачащи прозорчета. Просто натиснете Reply, напишете съобщението и натиснете Send, след което продължете с нещото, заради което ви мързи да отваряте друго приложение и да водите разговори с истински хора.

 

Все пак, нека бъдем честни, все ще се намери някой, който смята, че трябва да ви прати сладка снимка на домашния си котарак, точно докато сте заети с нещо по-смислено.

 

Новата игра/великденско яйце от Google

 

54c7m9.jpg

 

Всички обичаме тези изненади, а добрата новина е, че в Android Nougat традицията на Google да поднасят такива екстри продължава, стига да ви се занимава да спамите по надписа за версията на софтуера в настройките много пъти, докато въпросната изненада не се покаже.

 

Този път, като направите това, ще видите красиво N лого, а ако натиснете екрана още няколко пъти, след което задържите пръста си на него, ще бъдете препратени към подобие на Flappy Bird от Google. Бяхме малко разочаровани, след като видяхме, че версията е същата като в Marshmallow, поне преди изведнъж да осъзнаем, че вече има мултиплейър!

 

Натиснете иконката с плюс в горната част на екрана и предизвикайте до 5 приятели на дяволски трудната, но и адски пристрастяваща загуба на време. Почти невъзможно е да контролирате повече от един от малките дроиди на един екран, но може би просто не сме свикнали.

 

Максималния ни резултат беше 3…….