Android Wear 2.0: Какво трябва да знаем

Сподели на приятел
863

6p8cjl.jpg

Android Wear 2.0 е първия голям ъпдейт за носимата платформа на Google още от създаването ѝ през 2014г.  Все пак, не подскачайте веднага, тъй като той покрива само три главни области.

 

Има някой промени по циферблатите, добавки към платформите за съобщения и леки преработки по фитнес функциите.

 

Дата на излизане в Android Wear 2.0

 

След анонса на Google I/O 2016, Android Wear 2.0 ще дойде на съвместимите смарт-часовници през есента на тази година. Това означава, че трябва да почакате само още няколко месеца.

 

119xwt4.jpg

 

Ако сте разработчик, обаче, можете да пробвате ранна превю версия на идния ъпдейт още сега. За да го направите, отидете на страницата за разработчици на Google, където има повече информация по този въпрос.

 

Засега, единствените съвместими с превюто устройства са LG Watch Urbane 2nd Edition и Huawei Watch, но имайте в предвид, че флашването ще наруши гаранцията на устройството ви.

 

За разлика от операционната система за смартфони на Google, ъпдейтите за Android Wear по принцип идват на всички съвместими часовници едновременно. Така че, когато и да пуснат Android Wear 2.0, можете да очаквате директен OTA ъпдейт при повечето модели.

 

Съвместими устройства

 

Google не са направили официално изявление по въпроса кои часовници в крайна сметка ще получат ъпдейта и кои не. Според скорошните изявления на някои производители в Twitter, нещата не изглеждат добре за някои от ранните модели.

 

Например, LG са казали, че LG G Watch (един от пионерите на Android Wear) е спрян от производство и няма да получи големия ъпдейт.

 

Също така, Motorola са коментирали по Twitter, че ранният им хит – Moto 360, също ще е изключен от списъка за получаване на ъпдейта.

 

2gslau8.jpg

 

Тъй като повечето устройства с Android Wear работят на същия Snapdragon 400 чипсет, ни е трудно да разберем точно как се решава кои часовници продължават напред и кои не.

 

Относно LG G Watch, той няма хардуерен бутон, което е необходим компонент за Android Wear 2.0. Така че, ако вашия смарт-часовник има хардуерен бутон, може да имате надежда за обновлението.

 

Съвместимост със iOS

 

Някои смарт-часовници, като Moto 360 (2015), Fossil Q Founder и LG Watch Urbane, засега предлагат ограничена съвместимост със iOS. Въпреки че се радваме на всичко, до което можем да се докопаме в този аспект, няма как да не признаем, че предложението е наистина прекалено базово.

 

s440ol.jpg

 

Android Wear 2.0 ще донесе ли по-функционална съвместимост със iOS? На този етап е трудно да се каже, а Google не са споменавали нищо за подобрена съвместимост. Фокуса на компанията е, разбира се, първо да освежи нещата на Android, но се надяваме че платформата за смарт-часовници ще продължи напредъка си относно iOS, тъй като единствената друга по-удобна опция там е Apple Watch.

 

Промени и подобрения

 

Силно вероятно е Google да добавят още нови функции и да направят други промени по Android Wear 2.0 преди да го пуснат през есента, но ето най-забележителните промени, които сме забелязали на този етап.

 

Обновени циферблати

 

153nytl.jpg

 

В Android Wear 2.0 вече можете да персонализирате повечето циферблати с добавки от любимите си Android Wear приложения.

 

Това означава, че ако имате изискано изглеждащ аналогов циферблат, можете да добавите към него малки джаджи, които ви казват какво предстои в календара, инфо за стоковата борса, както и бележки за следващия елемент в списъка ви със задачи.

 

При превюто за разработчици не всеки циферблат има поддръжка за допълнения, но не сме сигурни как ще стоят нещата след официалното пускане.

 

2zqslr4.jpg

 

На практика, тази функционалност е малко странна – трябва да изберете някой циферблат, да отворите менюто с дълго натискане, след което да изберете Complications. Объркващото тук е, че трябва да натиснете Android Wear, за да отидете в системните джаджи, но като има повече инсталирани приложения (като например Strava) там ще има различни опции, с които да си играете.

 

2qmzp7c.jpg

 

Ако ви трябва повече информация, просто натиснете на джаджата и ще отидете директно към приложението от главния екран – това вече не са само преки пътища, а нещо много по-полезно.

 

Самия потребителски интерфейс е подобрен с по-минималистични, глухи цветове, както и по-тъмна тема, за да се пести повече батерия. Като цяло, изглежда и много по-подреден.

 

14t1qfb.jpg

 

Подобрени съобщения

 

p4z7o.jpg

 

Макар че възможността за правене на обаждания и преглед на съобщения от часовника я има от много време, Android Wear 2.0 подобрява нещата, за да ни даде умни отговори, както и подобрено разпознаване на ръкописа.

 

Умните отговори всъщност са подобрени с екранна клавиатура, така че можете да плъзгате пръст по нея и тя ще разбере какво искате да кажете. Няма лесен начин за добавяне на пунктуация, въпреки че можете да сложите някоя запетайка, ако толкова ви трябва, но в повечето случаи ще звучите като мързелив тийнейджър при използване на тези отговори.

 

zx71wn.jpg

 

Умните отговори се генерират от Google Assistant, който преглежда какво е било казано и ви дава най-вероятните отговори, които можете лесно да изпратите с натиск.

 

Покрай това, можете непохватно да надраскате големи букви или числа, за да изпратите лесен отговор на събеседника, макар че в този случай е трудно да се пишат особено дълги съобщения.

 

Все пак, текста се разпознава автоматично и то доста точно (поне като се пише на английски). Това е поредния пример за машинното обучение на Google, което напредва значително напоследък.

 

Дали ще използвате тези функции редовно? Надали, но това е добра опция за арсенала.

 

29okcp2.jpg

 

Можете да отговаряте на съобщения и без телефон, стига да имате клетъчна или Wi-Fi свързаност, но ще ви трябва клиент, който работи през интернет, като например Hangouts, за да се възползвате от тази функция.

 

Подобрен фитнес тракинг

 

b5h5c4.jpg

 

Това е вероятно най-големия ъпдейт на Android Wear платформата – приложенията вече могат да си разменят данни чрез Google Fit framework-а. Това означава, че можете да следите консумираните калории чрез едно приложение, след което да следите колко от тях горите чрез съвсем друго, което няма нищо общо с първото.

 

Можете и да оставите телефона вкъщи като отивате да потичате за здраве, тъй като няма да ви трябва в много случаи, за които нормално го ползвате. Макар че, за съжаление, няма никаква директива за правене на повече Android Wear смарт-часовници с GPS, ще можете да стриймвате музика в движение ако имате мобилни данни на часовника.

 

Всъщност, всички приложения ще могат да работят почти самостоятелно на часовник с Android Wear – портването им е лесно, като разработчиците трябва просто да нагласят програмата да работи на малък екран и да има поддръжка за метода на въвеждане на данни в Android Wear.

 

2cfqmgp.jpg

 

Това означава, че ще можете да стриймвате музика от Spotify в движение – макар все още да чакаме да разберем дали ще можете да кеширате тракове на устройство с Android Wear 2.0, в случай че то не поддържа 3G, както е при повечето хора.

 

Има и автоматично следене на активността, така че (на теория) часовника трябва да може да разбере кога тичате или карате колело и сам да пусне правилното приложение – Strava беше подчертано в презентацията, така че никога повече няма да забравите да проследите лекия пробег на парка.

 

Повече връзки

 

С Android Wear 2.0, часовниците могат да са автономни, което означава че имат директен достъп до облака чрез Bluetooth, Wi-Fi, или мобилни данни.

 

Това означава бързо представяне за собственици и на Android телефон и на iPhone. Ако часовника ви поддържа мобилни данни, можете да провеждате разговори, да търсите в Google и да използвате любимите си приложения дори без връзка с телефона.

 

vsly4y.jpg

 

Ако се чудите дали сегашния ви хардуер ще поддържа всичко това без проблем – вече ви казахме, че старите модели вероятно няма да получат ъпдейта, макар че компанията гледа той да стигне до максимален брой устройства. Вероятно нещата ще станат напълно ясни като наближи официалното пускане на новата ОС по-късно тази година, тъй като за момента е в прекалено ранен етап на разработка.

 

Визуален оглед на интерфейса

 

Достатъчно ви обяснихме за функционалността на новата ОС. Сега е време да видите как изглежда визуално, така че огледайте изображенията по-долу:

 

28lfkaq.jpg

 

Списъка с приложения минава по лявата част на екрана

 

rbcq60.jpg

 

Пример за някои добавки, които могат да се слагат към даден циферблат

 

scfkox.jpg

 

Циферблат с три добавки

 

9i4mkn.jpg

 

Изглежда претрупано, но писането всъщност е доста просто

 

2ef6rk9.jpg

 

Управлението на музиката има дребни промени

 

35copau.jpg

 

Можете да отговаряте на съобщение с глас, текст, или нарисувана емотиконка

 

102kpya.jpg

 

Android Wear 2.0 съовтества на Nougat като рилийз

 

14w98x3.jpg

 

Освен добавките, можете да нагласяте и цветовата схема на много циферблати