Най-добрите безплатни видео редактори за Android

Сподели на приятел
2 271

35ksvav.jpg

 

Телефонът ви може да се справя страхотно при снимане на клипове, но вероятно положението не е същото при редакцията им – дори за най-простото почистване се нуждае от известна помощ.

 

Ако смятате да правите някакви тежки редакции, прехвърлянето на съдържанието на настолния компютър ще ви даде достъп до голям екран и по-бърз процесор, което е много полезно при работа с HD видео.

 

Ако пък търсите удобство, ще се изненадате колко много можете да свършите с някои безплатни приложения за Android. Преоразмеряване, рязане, подобряване на качеството, текст, специални ефекти и модификация на аудиото по принцип могат да се извършат с едно-две натискания, а някои от по-добрите приложения тук дори се доближават до функционалността на настолния софтуер.

 

Трябва да внимавате за някои уловки – реклами, водни знаци, лимити за дължината на клиповете – но ако внимателно направите избора си ще се сдобиете със стабилен редактор, тъй като такива има много. За да ви помогнем при избора, тук сме описали 10те най-добри такива:

 

Quik

 

dm9w5i.jpg

 

Quik е страхотно приложение, което заменя нормалния начин на работа от тип ‘пробвай това > не > връщане назад > пробвай нещо друго’ с нещо много по-добро: то само създава филми.

 

Просто дайте на Quick изходния си материал и то анализира клиповете, намира интересни сцени, добавя специални ефекти и разни други неща, дори синхронизира ключовите моменти със саундтрака (има над 70 безплатни песни, можете да използвате и собствена).

 

Имате някакво количество ръчен контрол, като имате възможността да подрязвате клиповете, да добавяте заглавия, или да избирате между 24 видео стила, които имат собствени преминавания и графики. Все пак, истинската сила на Quik е автоматизацията и начина по който генерира професионално изглеждащи филми само с няколко натискания.

 

PowerDirector

 

148hmrr.jpg

 

Тъй като PowerDirector на CyberLink е от най-добрите настолни видео редактори, не е изненадващо че версията за Android смазва повечето безплатни – и платени – конкуренти.

 

Професионалния интерфейс от тип ‘timeline’ веднага ще се види познат и удобен на професионалните потребители. Първите стъпки са лесни – завличате и пускате изходния си материал, ефекти и други. След това можете да подрязвате, режете или разделяте клиповете си, да нагласяте цветовете, да слагате страхотни ефекти на забавен кадър, да нагласите и усилите аудиото, и разбира се – да споделите работата си във Facebook или YouTube, или да я запазите локално.

 

Има някои дребни проблеми – реално се нуждаете от таблет, за да извлечете максимума от интерфейса, а безплатната версия поставя воден знак на филмите ви – но ако търсите истински видео редактор за мобилното си устройство, трудно ще намерите по-добър от PowerDirector.

 

VivaVideo

 

2aigdtv.jpg

 

VivaVideo е забавен видео редактор с дълъг списък от функции: можете да снимате с различни ‘креативни лещи’, да подрязвате и сливате клипове, да използвате добър базов набор от инструменти за редакция, да добавяте над 200 специални ефекта и филтри, да правите лесни анотации с различни стикери и теми, както и да споделяте филмите си по Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp, Vimeo, чрез мейла и други.

 

Крайния резултат е насочен към консуматорите, а не към професионалните потребители (забравете редакцията на ключови кадри; радвайте се на анимираните GIF-ове и ‘сладките’ теми). Безплатната версия пък има някои здрави ограничения, като водни знаци и много дразнещ 5-минутен лимит на клиповете. Все пак, VivaVideo предлага доста повече функции в сравнение с повечето конкуренти, а ако искате просто да имате начин за бързо създаване на кратки и забавни клипове, след което да ги споделяте с приятели – това е добър избор.

 

Videoshop

 

2egfpe8.jpg

 

Videoshop е фунцкионален редактор, който е лесен за използване от аматьори, но все пак има достатъчно фунцкии, за да задоволи и опитните потребители.

 

Това приложение не предлага просто базовите подрязвания и сливания. Има доста качествени филтри, ефективен контрол върху скоростта на видеото, различни поправки за картината, анимирани заглавия и много голям набор от аудио инструменти – всичко от добавяне на музика от библиотеката ви до записване на допълнителен говор и…. добавка на смях, експлозии, или някои неуместни звуци. Резултата може да бъде споделен по Facebook, YouTube и други.

 

Може би ще кажете, че другите приложения имат повече функции, както и че има някои бъгове, но Videoshop ви дава доста като за безплатен видео редактор, а впечатляващия рейтинг 4.4 / 5 в Google Play показва че повечето хора са доста доволни.

 

Adobe Premiere Clip

 

wukqv4.jpg

 

Приложение за видео редакция от Adobe, и то безплатно? Изненадващо – да, но може би не е толкова добро, колкото се надявате.

 

Premiere Clip ви позволява просто подрязване, страхотни филтри за осветеност и цветове, някои професионални аудио инструменти и възможността за автоматична синхронизация на транзициите със саундтрака, преди да експортирате резултатите в Twitter, Facebook, или YouTube.

 

Ако сте потребител на Creative Cloud също ще сте доволни от възможността за бързо прехвърляне между Clip и Premiere Pro CC, като по този начин се пренася и цялото ви съдържание, редакции, музикални маркери и настройки, като всичко директно става готово за използване.

 

Броя на инструментите, които предлага това приложение, за съжаление дори не се доближава до този при останалите – няма рязане, преоразмеряване, завъртане, наглясяне на цветовете, контрол върху скоростта – но Clip все пак има достатъчно качествени функции, за да намери място в този списък.

 

FilmoraGo

 

25foxfq.jpg

 

FilmoraGo е мобилната версия на Filmora от Wondershare Software – пълен с функции, но все пак сравнително базов настолен видео редактор.

 

Тази версия за Android изглежда също има доста функции – импорт от социални мрежи, инструменти за забързан и забавен кадър, прости транзиции, слоеве, филтри, загвалия и други, както и споделяне във Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp, Vimeo и други.

 

Функциите не могат да се нарекат перфектни. Някои от тях са бавни, а приложнието добавя лого в края на клипа ви (макар че може просто да използвате нещо друго, за да го отрежете). FilmoraGo все пак върши перфектна работа като базов видео редактор, като дори пълните аматьори могат да направят забавни клипове за няколко минути.

 

VideoShow

 

29f70c8.jpg

 

VideoShow е сред най-популярните безплатни видео редактори, а и лесно ще разберете защо. Праволинейния интерфейс ви помага бързо да комбинирате снимки, клипове и аудио файлове, да добавите ефекти, филтри, загалвия и други, както и да споделите резултата с приятелите си.

 

Някои инструменти са леко базови – все пак не е насочено към професионалисти – но поне получавате много транзиции, стикери и други опции за проучване.

 

Както при другите подобни редактори и тук има някои дразнещи неща, като реклами и малко лого на експортираните клипове. Поне няма лимит за размера на клипа ви, а логото може да се премахне за една седмица ако инсталирате безплатно ‘спонсорирано’ приложение.

 

AndroVid

 

2vjomcg.jpg

 

Мобилните видео редактори по принцип са разочароващо ограничени, но AndroVid ви дава набор от функции, които нормално бихте срещнали само при настолен софтуер – подрязване, разделяне, рязане и сливане, както и контрол на яркостта, контраста и насищането; подравняване на хистограмата, завъртания, прихващане на кадри, транскодинг и, разбира се, един куп специални ефекти.

 

Не всичко е перфектно. Нямаме толкова против рекламите, но като почнат да се появяват по цялата лента с инструменти е дразнещо. Приложението не е и толкова изпипано като останалите в списъка – има някои бъгове и не го обновяват достатъчно често. Все пак крайния продукт е достатъчно добър – ако искате наистина да редактирате някой клип, а не да добавяте смешни звуци или слоеве със снежинки, изпробвайте това приложение.

 

Video Editor

 

o9ikjt.jpg

 

Много въображение е трябвало на WeVideo за да именуват видео редактора си ‘Video Editor’. Все пак то ви дава базовите функции – подрязване, добавка на текст, специални ефекти и функции за споделяне в социалните мрежи – всичко, което бихте очаквали от модерно приложение. Всичко е праволинейно, като ще направите първия си филм за няколко минути.

 

Повечето от тези функции са базови, а взискателните потребители може бързо да се ядосат заради липсата на контрол (не особено прецизно подрязване, липса на рязане и приближаване, ограничени подобрения на картината). Безплатната версия пък добавя едновременно лого и собствен завършек на клипа. Ако това не ви пречи, простотата и лесния интерфейс на Video Editor са доста примамливи.

 

KineMaster

 

es2e07.jpg

 

KineMaster твърди, че е „единствения пълнофункционален професионален видео редактор за Android“, и наистина сме склонни да се съгласим. Една малка част от функциите му включва подрязване на ниво кадри, сплайсинг и рязане, 3D транзиции, множество видео словете (на някои устройства) и аудио тракове, контрол над силата на звука, както и LUT цветови филтри.

 

Приложението не изпуска и забавната страна на клиповете. Няма толкова много стикери и ефекти, както при конкурентите, които са ориентирани към консуматорите, но е много лесно да сглобите бърз клип и да го споделите във Facebook.

 

Ще трябва да се примирите с логото на готовия филм, а ъпгрейдването включва скъпи абонаменти, вместо единично заплащане, но ако харесвате силата и функционалността на KineMaster – сделката си е доста добра.