10те най-добри офис приложения за Android

Сподели на приятел
1 343

s6stcg.jpg

 

Много хора считат iOS за по-подходяща платформа за бизнес, в сравнение с Android, но това е доста далеч от истината. Много фирми преминават към екосистемата на Google за услуги като email и офис софтуер, а отношенията между Apple и Google стават все по-студени, така че Android може да се превърне в най-подходящия избор в тази сфера.

 

Тук има и много повече свобода – в Play Store ще откриете приложения, които Apple забраниха в App Store. Sideloading, т.е. инсталация на приложения без използване на магазин за такива, е другата опция, която потребителите на iOS нямат – това означава че при Android можете да използвате специализирани вътрешни приложения.

 

Има един лек негатив във тази свобода – покрай нея се насъбира доста боклук, което прави избора на подходящи приложения по-труден. Поради това, в тази тема ще ви представим 10те най-добри офис приложения за Android, като по този начин ще ви помогнем с различни неща относно офисната работа, както и предпазването на личните данни.

 

21mgeqg.jpg

Google Drive (Безплатно) за Android

 

Очевидния първи избор, наистина, но силната връзка на Android с родителската си компания в лицето на Google прави Drive – и свързаните с него приложения като Docs, Sheets, Slides и други – необходими инструменти за всеки телефон, или таблет. Удобството не е на същото ниво, като на работния плот, освен ако не си носите външна клавиатура, но пълния достъп до пакета с колаборативни приложения на Google от устройство с Android означава, че винаги ще можете да редактирате някой документ, ако е нужно.

 

Като говорим за Drive, разбира се не говорим само за приложенията му: като стандарт получавате 15GB място за съхранение на данни, което може да се увеличи сравнително евтино. Можете (и е препоръчително) да подсигурите Google акаунта си с двуфакторна автентикация, за да се подсигурите стабилно, в случай че работите с важна информация. Совен това, дори заключения акаунт може да настройва правата за четене и писане и да споделя файлове с други клиенти, само чрез няколко натискания.

 

25tx10g.jpg

 

AndrOpen Office (Безплатно)

 

Работата в движение означава, че трябва да сте готови за всичко. Готови ли сте за онзи странно форматиран DOC файл? Готови ли сте да оцветите персонализирана таблица, или да направите страхотна графика от някакви неясни данни? Налага се да сте. AndrOpen Office е точно за тази работа – това е директен порт на Apache OpenOffice, със всичките му принадлежащи функции.

 

Не виждаме как ще използвате този инструмент постоянно, тъй като директния порт означава, че AndrOpen Office няма най-добрия мобилен интерфейс и определено е по-подходящ за таблети с големи екрани, отколкото за телефони. Обаче е незаменим относно съвместимостта му с разнообразни формати и широката му функционалност. Всичко от пакета на OpenOffice е тук, от Writer до приложението за бази данни. Ако ви трябва и устройството ви е с Android 4.4, или по-нова версия, има налична и поддръжка на DropBox и Google Drive.

 

zulgyv.jpg

 

Microsoft OneNote (Безплатно)

 

OneNote наистина оживява на мобилните устройства. Приложението на Microsoft за правене на бележки работи най-добре като можете да го напълните със скици и мисли, които ви се появяват в движение, а като можете да го направите по всяко време чрез винаги наличния си джобен компютър, се чувствате още по-мотивирани да го свършите. Забравете постоянно изчезващите хартиени бележки – като направите бележка в OneNote на телефона или таблета, тя ще ви следва навсякъде (стига да сте се регистрирали за облачната услуга на Microsoft – OneDrive).

 

Ако ръкописа ви е достатъчно четим, OneNote може дори да го сканира и превърне в истински текст, по който може да се търсят неща. Можете и да изрязвате съдържание от уеб страници, да правите списъци с отметки, за да сте сигурни, че сте си свършили всичките задачи, както и да организирате всичко в удобен дигитален аналог на класическата папка с пръстени. OneNote дори поддържа вписване с повече от един акаунт, така че списъка ви за пазаруване няма да се смеси с бележките от последната ви бизнес среща.

 

t015hl.jpg

 

Skype for Business (Безплатно; такса за определени функции)

 

Въпреки че Google Hangouts е достатъчно добър инструмент за комуникация за повечето хора, не сме впечатлени от функцията за VoIP обаждания на Google. По-добър начин за бърза комуникация с хората, където и да се намирате, се явява Skype – можете да наемете номер, локализиран в международна област по ваш избор, за гладки телефонни комуникации.

 

Skype има много добро приложение за Android, което поддържа всички функции, които го направиха толкова разпространен настолен инструмент. Това е изчистен месинджър, който можете да използвате (на много ниски такси) за международни телефонни обаждания. Можете да правите и качествени и бързи разговори с други хора в същата платформа безплатно, а за конферентните видео разговори просто няма да намерите по-добра алтернатива. Единственото по-тежко изискване тук е, че ви трябва достатъчно бърза връзка с Интернет, за да използвате както трябва нормалните и видео разговорите. Трябва да се съобразявате и с лимита на мобилния си трафик, но в България вече се предлагат пакети с много мегабайти на сравнително ниски цени, така че това се явява проблем по-скоро в чужбина.

 

35379xs.jpg

 

Genius Scan+ (Безплатно / $6.99)

 

Google Docs има решение за сканиране на документи, но то не може да се сравнява с Genius Scan. Направете снимка на някой лист хартия, сложете рамка около него чрез простия интерфейс (или оставете Genius Scan да се пробва да го направи автоматично – нормално се справя доста добре) и го запазете.

 

Получвате перфектно нагласено изображение на оригиналния документ, което можете в последствие да внесете в някоя колекция – много полезно за пакетиране на множество страници – или да експортирате като JPG или PDF файл.

 

Това е перфектното приложение за бизнес работа, без да ви се налага да се борите с купчини хартия. По този начин ще имате копия на важните си документи в движение и можете да изпращате подписани договори без да се занимавате с пощенски услуги или цялостен скенер. Принтирането, защитата на PDF документи и някои функции за споделяне ще ви струват $6.99 (единично заплащане). Според нас, определено си струва да направите тази дребна инвестиция.

 

sdphs3.jpg

 

Chrome Remote Desktop (Безплатно)

 

Понякога телефона ви не разполага с инструменти, които са ви нужни в критичен случай. Въпреки че тук ви показваме достатъчно приложения, които копират възможностите на настолната ви машина, има случаи, в които няма как да минете без нея – тук идва на помощ Chrome Remote Desktop от Google.

 

Инсталирайте разширението за Chrome на машината си с Windows, Linux, или macOS, дайте му разрешение за връзка с Интернет и ще можете по всяко време да скочите до работния си плот чрез устройството си с Android и да управлявате компютъра си, без значение къде се намирате на земното кълбо.

 

Разбира се, има някои уловки – ще трябва PC-то ви да е включено, да не говорим че управляването на интерфейс, направен за мишка и клавиатура, чрез устройство с малък екран определно иска свикване. Въпреки това, Chrome Remote Desktop е нещо, за което всеки трябва да се замисли дали да не държи в наличност за извънредни случаи – повече няма да се тревожите за забравени файлове и подобни.

 

546tky.jpg

 

Solid Explorer ($2)

 

Организацията не се свързва само с постоянно правене на бележки и поддържане на безупречен дневник. Файловете ви имат нужда от същото количество грижа и внимание, а това не винаги е лесно на телефона. Поне Android ви дава този шанс – управлението на файлове на iOS е изцяло извън контрола ви.

 

Solid Explorer е сегашния ни избор за най-добрия файлов мениджър за Android. Не е сам на пазара – просто се поровете в Play Store и ще намерите огромен брой приложения за тази работа – но интерфейса на това приложение е чист и удобен, като използва модерния Material Design интерфейс.

 

Имайте в предивд, че правилното използване на Solid Explorer разчита на поне базово познание относно файловата система на Android. Ако не знаете нищо по въпроса за ръчно управление на файлове в Android, имайте в предвид, че нещата тук не са толкова интуитивни, колкото при Mac или Windows, относно местата за съхранение на определени данни.

 

kbaoep.jpg

 

Unclouded (Безплатно; платени опции)

 

Повечето от нас вече използват облачното съхранение и то определено се превърна в необходим бизнес инструмент за споделяне и достъп до файлове от всяка локация. Тук обаче има склонност към неправилна употреба на облачната памет, като например да я оставим да се пръска по шевовете с големи файлове, а документите ни да са разпръснати по различни услуги.

 

Unclouded е перфектното решение за всичко това, тъй като ви предоставя едно единствено място, от което да управлявате всичките си данни, съхранени в облака. Можете да го използвате като файлов браузър за Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box и MEGA. Работи и офлайн, един вид, ако свалите списъка си с файлове докато все още сте онлайн.

 

Най-критичната функция на Unclouded обаче се явява в осигурената помощ за подреждането на данните ви – от тук можете да намерите големите файлове и да се отървете от дубликатите, като в крайна сметка данните ви в облака ще се окажат чисти и подредени. Може би дори ще се освободят няколко гигабайта за допълнителни неща.

 

10z6cm0.jpg

 

CircleBack (Безплатно)

 

Критично е да имате връзка с правилните хора, а поддържането на информацията за контактите ви актуална е перфектния начин да си я осигурите. Обаче ако използвате куп услуги за тази работа, или просто имате склонност да се отнасяте несериозно с тази важна информация, може да си създадете трудности по-нататък. CircleBack гледа да компенсира за липсата ви на ефикасност.

 

То ще държи под око социалните мрежи и други услуги, за да следи дали контактите ви са сменили работата си, или номера си, и ще ви извести по правилния начин, като ще издърпа информацията за контакта автоматично от email подписите му, като може дори да сканира бизнес картични, за да попълва важните данни по правилния начин и да ви даде възможност да ги търсите.

 

Има само един проблем тук – може да е малко непохватно при преподреждането на съществуващите ви данни. Така че по-добре си направете бекъп, преди да го пуснете в действие.

 

2nvt76b.jpg

 

Helium Backup (Безплатно / $4.99)

 

Доста гадно е да изгубите телефона си. Е, може би е по-гадно ако сте го изпуснали в тоалетната, или без да искате сте го сгазили с колата си. Какъвто и да е случая: телефона ви е много важен, особено ако съдържа жизненоважни бизнес данни. Можете обаче да намалите значително тази важност ако използвате облачни услуги и, най-вече, ако правите редовни бекъпи.

 

Helium Backup работи на две места. Инсталирайте приложението на телефона, или на таблета, инсталирайте съпъстващото го приложение на компютъра и двете ще работят в тандем, за да направят цялостен архив на съдържанието от мобилното ви устройство, без да има нужда от root права на Android. Ако използвате устройството в бизнес среда е много добре наистина да няма такива права за достъп от ваша страна.

 

Ако инвестирате в платената версия можете да настройвате бекъпите да вървят по график и автоматично да ги качвате някъде в облака, за допълнителен слой защита.