Как да преместим файловете си от Windows на Mac

Сподели на приятел
965

В един прекрасен момент всеки осъзнава, че операционната система, която до сега е използвал, не е най-доброто (според неговите очаквания) или не е това, което всъщност желае. Напоследък се следи една тенденция, при която, доста хора преминават от Windows на Mac. Естествено като всичко ново и тук, макар и някой сходни неща, има доста различия. В тази статия ще засегне въпроса: Как да преместим файловете си от Windows на Mac, а в други предстоящи теми ще засегнем по-подробно някой някой от основните неща при работа с Mac.

 

Когато си купите Mac не е нужно да започвате всичко от начало. Всъщност може  да преместите доста от файловете си от Windows и да ги използвате, както сте ги използвали до сега.

 

HT2518-Mav-MigrationPCtoMac-001-mul.png

 

Без никакъв проблем, можете да преместите много от файловете си на Mac и да ги използвате с приложенията за Mac. Mac компютрите могат да работят с доста от вашите Windows файлове, стига да разполагате с нужния за това софтуер.

 

Например, можете да преместите всичките си Microsoft Office документи на вашия Mac и да ги отворите като инсталирате Microsoft Office за Mac или използвате аналога на офис пакета, който се нарича iWork. Работата с офис пакета на Mac е почти същата като тази на Windows.

 

Аудио файловете (AIFF, MP3, WAV) може да отворите с iTunes или QuickTime или да свалите Winamp за Mac. Снимките (JPEG, PDF, TIFF, GIF, RAW) могат да бъдат отворени и разгледани с iPhoto или Preview. QuickTime също така може да бъде използван за гледане на различни видео файлове.

 

Ако не сте сигурно дали вашето любимо Windows приложение го има за Mac, можете да проверите в Apple Downloads, Mac App Store или навсякъде в интернет.

 

Един от начините да прехвърлите информацията на новия си Mac е софтуер наречен Migration Assistant.

 

Когато сте готови да преместите файловете си от Windows на Mac, Migration Assistant ви помага да направите това с лекота. Можете да преместите целия Windows потребителски акаунт, включващ всички снимки, музика и други файлове.

 

HT2518-MTLion-MigrationAssistant-002-en.

 

 

Когато се логнете в новия си акаунт след трансфера на информацията, ще намерите всички, което очаквате. А именно:

 

– Всичките ви контакти са в приложението Contacts.

– Всичко като линкове и любими сайтове, които сте запазили, са в Safari.

– Всичките ви акаунти в календара, които сте имали, включително срещи и събития са в приложението Calendar.

– Всички пощенски акаунти, включително съобщения и прикачени файлове са в приложението Mail.

– Ако сте си сложили ваша снимка на десктопа, в момента тя е и на десктопа на вашия Mac (с изключение на случаите, в които правата за нея са на Microsoft).

– Всички приложения за iPhone, iPad, и iPod touch, които сте закупили през iTunes на вашия Windows сега са в iTunes на вашия Mac. Същото е и с музиката.

– Файловете от My Documents (Documents), My Videos (Videos), My Music (Music), или My Pictures (Pictures) на Windows сега са в папките Documents, Movies, Music, или Pictures във Finder.

– Ако сте имали файлове на десктопа, те ви очакват на същото място и на Mac-a.

 

Прехвърлянето на всички файлове от Windows става чрез вашата жична или безжична мрежа.

 

За да прехвърлите файловете си чрез Migration Assistant на вашия Mac от вашия Windows, следвайте следните стъпки.

 

HT2518-MtLion-MigrationSelectItems-001-e

 

 

1. На вашия Windows свалете Windows Migration Assistant, и го отворете.

 

2. Уверете се, че и двата компютъра са включени и свързани към жична или безжична мрежа. Ако е необходимо можете да използвате един мрежов кабел за създаването на връзка между двата компютъра.

 

3. Натиснете Continue на Windows-a.

 

4. На Mac-а, отворете Migration Assistant като натиснете на Launchpad в Dock-а (лентата със иконките), и напишете Migration Assistant в полето за търсене.

 

5. Когато видите въпроса как желаете да прехвърлите информацията си, изберете  „From another Mac, PC, Time Machine backup, or other disk”.

 

6. Натиснете Continue на Mac-а.

 

7. Въведете потребителското си име и парола.

 

8. Натиснете Continue за да затворите другите приложения ако са отворени. Други приложения на Mac-а не могат да бъдат стартирани и използвани, докато трае прехвърлянето на информацията.

 

9. Изберете „From another Mac or PC”.

 

10. Натиснете Continue.

 

11. След като Windows компютъра се появи в Migration Assistant прозореца на вашия Mac, натиснете Continue.

 

12. На Windows-а трябва да виждате паролата, която се показва на Mac-а. Натиснете Continue.

 

13. Сега от Mac-а, изберете информацията, която искате да прехвърлите на него, след което натиснете Continue.

 

Ако сте прехвърлили целия потребителски акаунт от Windows на Mac, можете без проблем да се логнете със същия акаунт на Mac-a.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Когато за първи път се логнете в прехвърления акаунт на вашия Mac, операционната система ще иска да въведете нова парола за всеки потребителски акаунт, който е бил прехвърлен (ако са били повече от един).

 

 

Ако искате ръчно да прехвърлите информацията си без да ползвате Migration Assistant приложението нещата са следните:

 

1. Вземете външен харддиск, който да бъде достатъчно голям, за да събере всичката информация.

 

2. Свържете го към Windows компютъра и прехвърлете на него всичката информация, която ви трябва.

 

3. Свържете харддиска към Mac-a и прехвърлете информацията в съответните директории.