Инсталация на Windows 7/8/8.1 в Mac OS X чрез VirtualBox

Сподели на приятел
1 007

Навярно ви се е случвало да имате нужда да ползвате специфичен софтуер на вашия Mac, след което се оказва, че има версия само за Windows. Ако трябва да го ползвате в тандем със софтуер за OS X, проблема ви се задълбочава. Трябва ви VirtualBox.

Имате късмет – цялата тази ситуация има лесно решение – просто инсталирайте Windows на виртуална машина. Така, Windows ще върви едновременно с OS X , правейки мултитаскинга с двете системи безпроблемен. (Забележка! Тази инсталация не е подходяща за игри. Ако ви трябва Windows за гейминг, направете физическа инсталация.

Инструкции от тук.)

В този случай ще използваме безплатната програма VirtualBox:

 

Сваляне и инсталация на VirtualBox:

Можете да си свалите програмата от официалния сайт. Свалете .dmg файла и инсталирайте програмата от него. Ще се появи пряк път в папка Applications.

2mzflfs.jpg

 

Създаване на виртуална машина:

След като пуснете VirtualBox, кликнете на бутона New в горния ляв ъгъл.

fkwb2c.jpg

 

Не забравяйте да зададете версията на Windows, която ще инсталирате, в падащия списък на първия прозорец. За този пример ще използвам Windows 7.

 

Внимателно преценете колко RAM ще отделите за виртуалната ОС. Ако е прекалено малко, ще се повлияе производителността ѝ, но ако е прекалено много, може да претоварите вашия Mac. Слайдера по принцип е настроен на препоръчана стойност. Ако имате малко RAM, например 2GB, оставете препоръчаната стойност. Ако пък имате повече (8 или 16GB, примерно), не се страхувайте да заделите повече от него. Имайте в предвид, че тази стойност може да се променя и след създаването на виртуалната машина.

11axtfb.jpg

 

Като създавате виртуален хард-диск, силно ви препоръчвам да използвате динамично разширяващ се такъв, вместо варианта с фиксиран размер. Защо? Да приемем, че имате 60GB виртуален хард-диск, но на него имате само Windows 7 и Microsoft Office – файлът, в който се помещава, ще заеме само 20GB на хард-диска на вашия Mac, а 40GB остават свободни. При фиксиран размер, тези 40GB ще бъдат заети от файла, без значение дали сте напълнили виртуалния хард-диск.

b861qt.jpg

 

Самия Windows 7 заема около 10GB, поради което виртуалния диск в този пример е 60GB. Този размер не може да се променя по-късно, така че внимавайте каква стойност задавате.

2yl6715.jpg

 

Ето, горе-долу, как трябва да изглежда виртуалната ви машина накрая:

v4a3hw.jpg

 

Настройка на виртуалната машина:

Време е да пуснете новата си виртуална машина. При първото ѝ стартиране ще започне процеса First Run Wizard, който ще поиска да посочите откъде да инсталирате Windows. Изберете DVD-то, където е диска с Windows.

dwc0wm.jpg

 

Ако имате .iso файл, намерете го в хард-диска и го посочете.

256tmgx.jpg

 

Навигацията на VirtualBox може да иска да прихване курсора на мишката ви. Ако това ви създава проблем, запомнете че прехвърлянето на курсора между виртуалната машина и Mac става с левия бутон ⌘ на клаватурата ви. Като искате бързо да минете към виртуалната машина, просто кликнете вътре в прозореца ѝ.

23gzm2d.jpg

 

Инсталация на Windows:

Виртуалната машина автоматично ще зареди от избрания източник и ще започне инсталацията. Процедирайте както бихте направили на нормален компютър.

 

Инсталация на драйвери:

VirtualBox има собствен пакет драйвери за виртуалната машина, наречени Guest Additions. Те силно разширяват функционалността ѝ и я правят много по-удобна за използване в тандем с физическата система. В прозореца на самата програма, от менюто Devices изберете Install Guest Additions.

ejbzh4.jpg

 

В Windows трябва автоматично да се зареди диска и да се появи прозорец, откъдето да пуснете инсталацията. Ако не, влезте в Computer и стартирайте диска оттам.

9qcqv8.jpg

 

Няколко пъти Windows Security ще ви иска потвърждение за инсталация на софтуер за определени устройства. Инсталирайте всичко.

jt9p4m.jpg

 

След инсталацията на Guest Additions ще трябва да рестартирате виртуалната машина. Всичко е готово. Можете да я стартирате от VirtualBox по всяко време и да я използвате както си поискате.

10f54x3.jpg