Как да свалим и инсталираме OS X El Capitan на чисто

Сподели на приятел
1 720

nq5lw3.jpg

 

Както може би вече знаете, в OS X El Capitan има много подобрения, като по-добро управление на прозорците, обновен Spotlight, да не говорим за значителните подобрения при производителността на системно ниво и интродукцията на нова графична технология за хардуерно ускорение, наречена Metal.

 

В това ръководство ще ви обясним как да свалите пакета за инсталация на OS X 10.11 – с помощта на прост инструмент на име DiskMaker X – и да направите чиста инсталация на El Capitan без да се налага да работите с терминала.

 

Чисто начало при El Capitan

 

Инсталацията на чисто ви дава значителни преимущества в сравнение с автоматичния ъпгрейд, вграден в OS X. Едно от очевидните такива е премахването на всякакви дразнещи системни бъгове и проблеми, които се появяват след дълго използване на старата ОС.

 

Прясната инсталация също възстановява загубеното пространство във вътрешната памет – премахва всички боклуци, които се събират покрай приложенията от трети страни, както и други излишни файлове. Като цяло – получавате чиста система, все едно че току що сте закупили своя Mac.

 

Ще ви трябва флашка с размер минимум 8GB и няколко часа свободно време за целия процес. Нека започнем, за да може накрая да се озовете с чиста и оптимизирана инсталация на El Capitan.

 

Проверка на съвместимостта

 

p3ngi.jpg

 

Преди да се заемете с каквото и да е било, трябва да се уверите, че вашия Mac е съвместим с новата OS на Apple. Ако в момента използвате OS X Yosemite, можете директно да продължите нататък. В противен случай – това е списъка с поддържани устройства:

 

– iMac (от средата на 2007г или по-нов)

– MacBook Air (от края на 2008г или по-нов)

– MacBook (Aluminium от края на 2008г, началото на 2009г или по-нов)

– Mac mini (от началото на 2009г или по-нов)

– MacBook Pro (от средата / края на 2007г или по-нов)

– Mac Pro (от началото на 2008г или по-нов)

– Xserve (от началото на 2009г)

 

Също трябва да се уверите, че имате поне 6GB свободно пространство (по-добре да е повече) на системния диск, така че проверете преди да преминете към следващата стъпка.

 

Направете бекъп на Mac

 

swblux.jpg

 

Преди да продължите, направете пълен бекъп на сегашната си система – най-лесно е да използвате Time Machine.

 

Ако се случи нещо катастрофално, ще се нуждаете от този бекъп, за да възстановите системата в оригиналния ѝ вид чрез опцията „Restore from Time Machine“ при преинсталация на OS X от дела за възстановяване (достъпва се чрез задържане на Option при включване).

 

Алтернативния вариант е да използвате SuperDuper! или Carbon Copy Cloner, за да запазите образ на системния си диск на външен носител, от който можете да заредите, ако ви се наложи.

 

Запазете важните данни

 

2rxtdzb.jpg

 

Ако с радост сте се отказали от използването на Migration Assistant (все пак това е ръководство за чиста инсталация), трябва на ръка да копирате всички важни данни, като документи и подобни, от системата на външен носител.

 

През това време, оставете всички облачни услуги (ако използвате такива) да синхронизират напълно файловете си. Струва си и да запомните точно как сте устроили работния си плот, за да го направите отново след инсталацията.

 

Относно последното нещо – най-лесно е да направите скрийншот (Command-Shift+3 го запаметява на работния плот), на който се вижда подребата на дока и елементите в лентата с менюта. Повторете същото за разни важни персонализации по системните настройки. Не забравяйте и да запазите важните Wi-Fi пароли и профилите за приложенията.

 

Направете списък с нужните си приложения

 

xb9uol.jpg

 

Това е нужно, за да знаете какво да инсталирате наново по-късно. Отворете папката Applications, натиснете Command + A, за да изберете всичко и Command + C.

 

Сега отворете текстов редактор и натиснете Command + V, за да сложите в него списъка с имената на приложенията. Запазете този списък на външен носител или в облака и се уверете, че помните откъде се свалят приложенията, които не са достъпни опт Mac App Store, както и че сте запазили всичките си серийни номера и подобна информация.

 

Най-накрая, трябва да премахнете удостоверенията на всички услуги на Mac, като акаунта ви в iTunes (от менюто на iTunes > Store > Deathorise this Computer), тъй като тези удостоверения са ограничени за определен брой системи.

 

Свалете OS X 10.11 и DiskMaker X 5

 

nponqh.jpg

 

Вече сте готови да свалите пакета за инсталация на последната версия на El Capitan (не сваляйте GM кандидата, който използваме на скрийншота). Отворете Mac App Store и намерете пакета на ръка, ако не ви излиза в раздела Featured.

 

Натиснете иконката на El Capitan и бутона за сваляне. Самото сваляне може да отнеме известно време, в зависимост от скоростта на връзката ви, така че през това време отворете браузър и свалете DiskMaker X 5 от главния му сайт.

 

След като се свали (файла е доста малък), завлечете иконката му в папката Applications. Щом El Capitan се свали от Mac App Store, пуснете DiskMaker X 5.

 

Направете си USB флашка с El Capitan

 

35bh4zq.jpg

 

DiskMaker X ще отвори диалогов прозорец със опции за зареждащ диск. Изберете El Capitan. Инструмента би трябвало автоматично да намери къде е копието на El Capitan в папката Applications.

 

Сега натиснете ‘Use this copy’. Ще ви попита какъв носител искате да използвате. Свържете флашката, изберете опцията за 8GB флашка и изберете самата флашка като се появи в следващия диалогов прозорец, като се уверите че няма други приложения, които се оптиват да я използват, иначе процеса ще се провали.

 

Трябва да се появи последното предупреждение, че всичко на флашката ще бъде изтрито – натиснете ‘Erase then create the disk’. Преди да започне самия процес ще трябва да напишете администраторската си парола. Сега просто трябва да се облегнете, без да обръщате внимание на огромното количество действия, които ще се случват на екрана, и да оставите програмата да си свърши работата.

 

Инсталирайте El Capitan

 

25s9x6a.jpg

 

Силното лъвско изръмжаване от DiskMaker X сигнализира, че зареждащия диск е готов – би трябвало да го виждате на работния плот като ‘OS X Install ESD’.

 

Ако сте готови да инсталирате El Capitan, DiskMaker X ви дава две опции – да рестартирате Mac и да задържите бутона Option, или да изберете флашката от раздела Startup Disk в найстройките, за да може системата автоматично да се зареди от него след рестарт.

 

Не забравяйте, че ако искате можете да направите малко парично дарение на създателите на DiskMaker X за усилията им, от съответния бутон в последния диалогов прозорец на инструмента.

 

Изтрийте системния си дял

 

2nbvxns.jpg

 

Щом рестартирате и заредите от USB флашката, инсталационната програма на El Capitan ще ви покаже меню с инструментите на OS X.

 

Изберете Disk Uitlity, за да пуснете приложението. Оттук изберете системния си дял от колонката и натиснете бутона Erase от менюто в горната част на инструмента.

 

Уверете се, че изтриването ще се направи с формата по подразбиране (Mac OS, journaled), изчакайте процеса да свърши и затворете Disk Utility, за да се върнете към менюто с инструменти.

 

Пуснете инсталацията

 

51eu1l.jpg

 

Изберете OS X от менюто, за да пуснете инсталацията на El Capitan. Изберете езика и предпочитанията си за клавиатурата, приемете лицензационното споразумение и изберете зануления системен дял, на който искате да инсталирате новата ОС.

 

След като новите файлове се копират от флашката на системния дял (това може да отнеме около 1 час), следвайте инструкциите за настройка на нов Mac, изберете Wi-Fi мрежата си, но при всички случаи избягвайте опцията за трансфер на информация от друг Mac – ще имате повече контрол над това като го направите на ръка по-късно.

 

Копирайте данните си

 

25h32oy.jpg

 

Щом инсталацията е готова, вашия Mac трябва да зареди чисто новия работен плот на OS X 10.11 El Capitan. Вече можете да му се порадвате.

 

Последно остана само да копирате обратно всички важни данни и приложенията. Бъдете безкомпромисни – огледайте всичко и копирайте само това, което използвате. Позволете и на всички папки от облака да се синхронизират наново със системата.

 

След като сте готови е добра идея да направите нов бекъп чрез Time Machine. Още по-добра идея е директно да клонирате системата чрез някой от инструментите, които споменахме още във втората стъпка, така че да можете винаги да се върнете към това чисто състояние на системата ако нещата се омажат наново в скоро време.