Литиево-йонна (полимерна) батерия и как функционира
fitbit

Сподели на приятел
1 840

Напоследък темата за мобилните устройства и тяхното използване започва да става все по-актуална. Все по-важно е да предпазим нашата батерия. Смартфоните замениха почти напълно обикновените GSM апарати, а таблетите задминаха по продажби лаптопите. Конкуренцията при екраните отдавна е отвъд HD резолюцията, а  4G свързаността за ползване на широколентов Интернет в движение направи първите си стъпки. Напоследък мобилните технологии се развиват по-бързо отколкото средностатистическия потребител може да реагира, за да бъде винаги в крак с тях, но едно остава сравнително постоянно и то е максималното време за ползване на мобилното устройство.

Прекрасно е да имаме връзка докато сме в движение с нашите приятели, роднини, колеги по месинджърите, да постнем нещо в социалните мрежи, да потърсим информация в Интернет, но всичко това се отразява много сериозно на батерията. Това е един проблем, който потребители по целия свят се опитват да решат, защото е невъзможно да бъдем истински мобилни ако трябва да сме близо до контакт, за да си заредим телефона или таблета.

Решение на този проблем предлага иновативния Английски производител Veho UK (www.veho-world.com),който произвежда едни от най-красивите и практични външни батерииVeho Pebble, с които можете да заредите вашето мобилно устройство. Капацитета им започва от 2200 мАч и стига до 13 200 мАч (за сравнение батерията на iPhone е 1 500 мАч). Устройствата, които могат да се заредят с тях са телефони, смартфони, таблети, фотоапарати, екшън камери, музикални плеъри, електронни цигари и всякакви други устройства, които се зареждат през mini USB и micro USB, а с най-големия модел могат да се зареждат и лаптопи на 16V и 19V.
Зимата е един от най-красивите сезони и повечето от нас поемат към пистите и снежните пътеки. Интересно е обаче да отбележим, че именно зимата сме най-уязвими откъм използването на нашите мобилни устройства, защото студеното време намалява значително живота на всяка батерия. Няма нищо по-важно от това ако изпаднем в беда да можем да потърсим помощ и това да имаме работещ телефон и/или GPS е сред приоритетите.Следващият път, когато батерията ви ви изостави в най-неподходящия момент си спомнете, че има много лесно решение на този проблем.

Повече информация за литиево-йонната батерия:

Литиево-йонните полимерни батерии имат висока плътност на мощността, която осигурява минимално тегло и дълъг живот на батерията. Освен това можете да зареждате литиево-йонните полимерни батерии когато пожелаете, без да спазвате пълен цикъл на зареждане или разреждане.
Стандартно зареждане:
Повечето литиево-йонни полимерни батерии се зареждат до 80% от капацитета си с бързо зареждане, а след това превключват на бавно. Това са около два часа за зареждане до 80% от капацитета на iPod и още два до пълното му зареждане, при условие, че през това време не го ползвате. Литиево-йонните батерии могат да бъдат презареждани множество пъти, но по смисъла на цикъла на зареждане, не и безкрайно.
Цикъл на зареждане означава да се изразходва целият заряд на батерията, но не означава непременно едно зареждане. Например, слушате iPod-а си няколко часа, изразходвате батерията му наполовина и след това я зареждате докрай. Ако направите същото и на следващия ден, ще се брои за един цикъл на зареждане, а не два, така че завършването на цикъла може да отнеме няколко дни. Всеки път, в който завършите цикъл на зареждане, капацитетът на батерията намалява леко, но батериите на notebook, iPod и iPhone ще съхранят 80% от първоначалния си капацитет дори след множество цикли на зареждане. Както при другите презареждащи се батерии, в даден момент може да се наложи да смените своята батерия.

Горещо:

Ако ползвате своя iPod, iPhone, iPad или преносим компютър при температури над 35° C (95° F), може трайно да увредите капацитета на батерията си. Това означава, че батерията няма да захранва устройството толкова дълго след зареждане. Повредата може да стане още по-голяма, ако зареждате устройството при такива температури. Дори само да съхранявате батерията при високи температури, можете да я повредите необратимо.

Студено:

Може би ще откриете, че когато слушате iPod или ползвате iPhone или iPad при ниски температури, животът на батерията намалява. За разлика от последиците при високи температури, този ефект е временен. След като молекулите в батерията се затоплят, батерията ще възвърне предишния си капацитет.
Тренирайте машината си:
За да постигнат оптималните си показатели, литиево-йонните полимерни батерии трябва да се използват. Ако не използвате устройството си често, гледайте да правите пълен цикъл на зареждане поне веднъж месечно.

Не зареждайте твърде бързо:

Опасният зареждащ ток за литиево-йонни батерии е 2С (където С е капацитета на батерията)  или по-висок. Това означава – два пъти капацитета на батерията за един час. Ако батерията ви е с капацитет от 2200mAh, 2С е 4400mAh или 4.4 А. Този ток не трябва никога да бъде превишаван, нито за секунда. Безопасното зареждане е около 1С. По-малко не означава задължително по-добре обаче; Литиево-йонните батерии обичат да бъдат „тренирани” по време за презареждане. По-бавно зареждане няма да нарани батерията, но ще намали капацитета ѝ по-бързо с течение на времето.

Ако ги зареждате по-бързо те ще бъдат горещи на допир. Нормално е батерията да бъде топла, по време на зареждането, но не и гореща! Ако температурата ѝ достигне 120ºС тя официално се е превърнала в терорист и няма нищо, което можете да направите. За наша радост обаче, хората не могат да докосват нищо, което е над 60ºС, без да усетят сериозен „дискомфорт”. Така че ако все още батерията е нормална на допир, няма нужда да се паникьосвате, но трябва да изключите зарядното и да я махнете от там ако почувствате, че е гореща.