USB-C (Type-C) и всичко, което трябва да знаете за него
fitbit

Сподели на приятел
4 228

В настоящата статия ще обясня какво представлява USB-C. Преди това обаче, трябва да знаем разликата между USB Type-A и Type-B, както и различните вариации на USB стандарта. В общи линии, USB версията има пряка връзка със скоростта и функционалността на съответния USB кабел, докато самият вид на USB представлява неговата физическа форма.

 

 

USB Type-A

bVHxCMyl.jpg?1

 

Още познат като USB Standart-A, USB Type-A (или накратко USB-A) е първоначалният дизайн на USB стандарта, като формата му е правоъгълна.

 

При един такъв USB кабел, Type-A конекторът, т.е. А-мъжко е краят, който се поставя в хост, като например компютър. А USB порта на хоста, където конектроът „влиза“, се нарича А-женско. Type-A се използва основно при хост устройства, като например компютри, лаптопи, гейм конзоли, медия плеъри и други. Съществуват много малък брой периферии, които ползват Type-A порт.

 

Различните USB версии, включително USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 в момента използват USB-A порт. Това означава, че USB-A конекторът винаги е съвместим с USB-A порт, дори и устройствата и хоста да използват различни USB версии. За пример, външен USB 3.0 хард диск работи при порт USB 2.0. И обратно.

 

Въпреки, че при USB 3.0 конектора и портовете имат повече пинове (малките метални пластини) от тези в USB 2.0, пиновете са организирани по такъв начин, че да не пречат физически на използването на USB 3.0 под USB 2.0 и обратно. Повечето пинове при USB 3.0 предоставят по-висока скорост на трансфер на данни и по-висока изходяща мощност.

 

Освен стандартният и познат на всички USB-A стандарт, съществуват и Mini Type-A и Micro Type-A, но устройствата, които ги използват са изключително малко, за това няма да се спираме на тях.

 

 

USB Type-B

 

Обикновено, USB Type-B конектора или друг конектор при един USB кабел (освен USB-A конектора), който се включва в периферия (принтер, телефон, хард диск) е познат още и като Type-B мъжко. Портът, намиращ се на периферията се нарича Type-B женско.

 

Откакто перифериите са многобройни, с различни размери и форми, Type-B (или още USB- B) конектора и портове също са придобили различни форми и размери. Към настоящия момент съществуват 5 популярни форми за USB-B. И докато при кабел с USB-A стандарт, кабелите и портовете са еднакви, то при Type-B конекторът определя и името на вида USB Type-B кабел.

 

Оригинален стандарт (Standart-В: този дизайн е първият такъв и поддържа USB 1.1 и USB 2.0. Използва се за свързването на периферни устройства, като например принтери или скенери

17m9wsbic8y4zjpg.jpg

 

 

Mini-USB (или Mini-B USB): сравнително по-малък, Mini-USB портът може да бъде открит на преносими устройства като камери, телефони и други.

usb-mini-power-adapter-2_LRG.jpg

 

 

Micro-USB (или Micro-B USB): още по-малък и от Mini-USB, Micro-SUB стандартът е най-известният и съответно най-използван стандарт в света

djvOc.png

 

 

Micro-USB 3.0 (или Micro-B USB 3.0): този стандарт реално представлява разширен Micro-USB. В повечето случаи, другият край на кабела (USB-A конектора) е в син цвят, обозначаващ USB 3.0 стандарта.

usb_3.0_MicroB_Male_Tri.jpg

 

 

Standart-B USB 3.0: този стандарт е много подобен на Standart-B, но е създаден, за да поддържа USB 3.0 скорост. И двата накрайника са оцветени в синьо.

image38.png

 

 

Съществуват и още няколко, но толкова разпространени стандарти, като например USB 3.0 Powered-B. При него има допълнителни два пина, които осигуряват по-голяма мощност за периферията, а също така съществува и изключително редкия Micro Type-AB, който позволява на устройството да работи или като хост или като периферия.

 

 

Нестандартни USB видове

 

Не всички устройства използват стандартните USB кабели, които споменахме по-горе. Вместо това, някои от тях използват строго определени и съвсем различни конектори и портове. Пример за това е 30-пиновия dock стандарт, използван при по-старите устройства на Apple, както и при някои от таблетите на Samsung.

30-pin-connector-360x360.jpg   1404401-5.jpg

 

 

USB версии

 

USB 1.1: Пусната през Август 1998, първата USB версия става широко разпространена между потребителите. Максималната й скорост е до 12Mpbs, което за времето си е било нещо революционно.

 

USB 2.0: Пусната през Април 2000, с максимална скорост до 480Mbps @ Hi-Speed режим или до 12Mbps @ Full-Speed режим. Доставя изходящ ток от 2.5V/1.8A и е обратно съвместима с USB 1.1.

 

USB 3.0: Пусната през Ноември 2008, USB 3.0 предоставя до 5Gbps @ SuperSpeed режим. USB 3.0 портовете и конекторите са в син цвят. USB 3.0 е обратно съвместим с USB 2.0, но предоставя до 5V/1.8A

 

USB 3.1: Пусната на 26 Юли 2013, USB 3.1 удвоява скоростта на USB 3.0 до 10Gbps (SuperSpeed+), правейки я бърза колкото Thunderbolt стандарта. Обратно съвместима е с USB 3.0 и USB 2.0. USB 3.1 има три профила и позволява на по-големите устройства да източват повече мощност от хоста: до 2А/5V (при консумация до 10W) и допълнително до 5A при 12V (60W) или 20V (100W).

 

 

 

USB Type-C (USB-C)

20151203-usb-type-c-001.jpg

 

Физически, USB-C портът и конекторът са с размерите на Micro-B USB. Размерите на USB-C са 8.4 mm x 2.6 mm. Това означава, че е дотатъчно малък за използване дори и с най-малките периферни устройства. USB кабел с USB-C стандарт завършва и в двата си края с еднакви конектори, а също така конекторите са симетрични, което означава, че няма правилен начин или посока за поставяне на кабела в порта.

 

През 2015 USB-C стандартът се разпространи широко и вече поддържа USB 3.1 със скорост до 10Gbps, като също така има и по-голяма мощност до 20V (100W) @ 5A. За сравнение: повечето 15-инчови лаптопи изискват около 60W мощност, което означава, че в бъдеще най-вероятно лаптопите ще се зареждат по начина, по който се зареждат сегашните мобилни телефони и таблети. За пример, Apple Macbook 12 е първият нотбук, който използва зареждане чрез USB-C.

 

Погледнато още по-обширно, USB-C ще направи възможно за производителите на памети да се захранват директно от кабела, без допълнително захранване, което при всички положения ще даде отражение и върху глобалната ни еко система.

 

Поради това, че USB-C позволява предаването на мощност и в двете посоки, то освен зареждане на периферия, периферията може да зарежда и хоста (когато това е приложимо). Всичко това означава, че ще ви е необходим един или два кабела за зареждане и предаванаен на данни и мощност между всичките ви устройства. Разбира се, всичко от това в близко бъдеще. :)

 

USB-C и USB 3.1 са обратно съвместими с USB 3.0 и USB 2.0. В чистия си вид, при USB-C свързаност, USB-A портовете и конекторите вече не се фактор. Въпреки това, за да сте в крак с преходното време, в което сме в момента, ще са ви необходими адаптери и кабели, поддържащи съвемстимостат между USB-A и USB-C.

 

 

USB-C кабели можете да закупите от тук

 

USB-C адаптери и други можете да закупите от тук