MagSafe: Всичко за новата технология за зареждане на iPhone 12
fitbit

Сподели на приятел
7 133

С моделите iPhone 12 и 12 Pro, представени през октомври 2020 г., Apple преоткрива „MagSafe“. Име, използвано някога за добре познатите ни магнитни кабели за зареждане, предназначени за MacBook. Когато споменем името MagSafe все още го свързваме с аксесоари за зареждане с магнит. Този път, обаче са предназначени за iPhone, а не за Mac.

MagSafe

Всички модели iPhone 12 имат магнитен пръстен, вграден в задната част около намотката за безжично зареждане. Този пръстен дава възможност на потребителите да зареждат своето устройство с аксесоари за зареждане с MagSafe стандарт. В следващите няколко реда ще се спрем на всичко, което трябва да знаете за този стандарт и зареждането на iPhone 12.

Как работи MagSafe

Той използва пръстен от магнити в моделите на iPhone 12, за да се свърже с аксесоари, които също имат вградени магнити вътре. Така например, MagSafe зарядното ще се закрепи на гърба на iPhone устройство, подобно на магнит, който щраква върху хладилник.

MagSafe
След, като закрепите аксесоар от стандарта върху магнитния пръстен, вграден в iPhone ще имате възможност за зареждане. Дизайнът на магнитния пръстен позволява моделите iPhone 12 да бъдат съвместими с цяла гама от аксесоари, които са с магнитен принцип на зареждане.

Магнитният пръстен в iPhone

Моделите от серията 12 имат пръстен от 18 правоъгълни магнита. Те са подредени в кръгла форма, разположени под намотката за безжично зареждане във всяко устройство. Точно това позволява магията да се случи.
По-старите iPhone-и имаха същата намотка за безжично зареждане, но отдолу липсваха магнити, които да осъществят магнитни връзки.

Charging

MagSafe зарядно

Зарядното устройство е кръгло и приляга идеално на частта за разреждане на Apple Watch. Зарядното устройство се прихваща към iPhone 12 с магнити вътре, като перфектно приляга върху устройството.
Колегите от iFixit ни показаха зарядно устройство MagSafe в разлобен вариант и така може да придобием представа за вътрешния дизайн на зарядното устройство. Както и при iPhone вътре има поредица от магнити, които са съвместими с тези в другото устройство, които обграждат вътрешна намотка за зареждане и платка, която управлява процеса на зареждане.

AppleCharging
Apple също така е проектирала зарядно устройство MagSafe Duo, което ще очакваме да се появи в бъдеще. То съчетава зарядното устройство MagSafe на Apple Watch в сгъваем двоен вариант, който е идеален за пътуване и особено ако притежавате Apple Watch.

iPhone
12W зареждане за iPhone 12 mini

За повечето от моделите iPhone 12, зарядното устройство MagSafe е в състояние да зарежда максимум 15W, но за най-малкия iPhone – iPhone 12 mini, зареждането достига максимално 12W . Скоростта на зареждане

Достигането на 15W (или 12W на iPhone 12 mini) скорости на зареждане изисква 20W захранващ адаптер на Apple или друго подходящо 20W + Power Delivery 3.0 зарядно устройство. Тестването с 18-ватово зарядно устройство за iPad и зарядно устройство MacBook Pro с мощност 96 W доказа, че тези захранващи адаптери не позволяват на MagSafe Charger да достигне пълните 15 вата.

MagSafe plug
Същото важи и за много други адаптери за захранване на други производители. Новите зарядни устройства, които предлагат други фирми, обаче могат да достигнат пълния капацитет за зареждане на устройство с MagSafe. Тестовете показват, че за да осигури скорост на зареждане 15W, зарядното устройство MagSafe трябва да поддържа Power Delivery 3.0 при 9V / 2.22A или 9V / 2.56A към Apple. iPhone 12 mini може да постигне максимални скорости на зареждане със захранващ адаптер 9V / 2.03A.

Зареждане от ново поколение срещу традиционно зареждане

При зареждане на устройство с MagSafe ще ви отнеме около час, за да заредите iPhone 12 от нула до 50 процента. Това е двойно повече от времето необходимо за зареждане с помощта на кабел USB-C към Lightning и захранващ адаптер 20 W + USB-C.
Зареждането с MagSafe е по-бързо от зареждането с базирано на Qi технология зарядно устройство, което достига максимална мощност от 7,5 W. За най-бързо зареждане все още е необходимо да използвате кабел Lightning to USB-C.
Когато температурата на устройството е висока, скоростта на зареждане може да бъде намалена и от компанията предупреждават, че ако температурата на вашия телефон се покачи твърде много, зареждането ще бъде ограничено след като премине 80 процента. Apple препоръчва да преместите вашия iPhone и зарядното устройство на по-хладно място, ако имате този проблем, за да имате възможност за максимално бързо зареждане.

Когато аксесоари като EarPods са включени в Lightning порта на iPhone 12, зареждането с MagSafe е ограничено до 7,5 W. Това е нещо, което е добре да знаете, особено ако се нуждаете от бързо зареждане на вашето устройство.

Анимация при зареждане

MagSafe
Когато свържете зарядно устройство MagSafe към iPhone на дисплеят на устройството ще се появи индикация за зареждане. Формата й е подобна на стандарта на зареждане на екрана заедно с текущите проценти на зареждане. Иконата, която ще се появи на дисплея е различна от тази, която сме свикнали да виждаме при зареждане с Lightning кабел.

Използване на зарядното устройство със стари iPhone

MagSafe
Използването на зарядното устройство MagSafe с по-стари модели iPhone е възможно, но не се препоръчва. Тъй като е по-бавно, отколкото при зарядни устройства с Qi и 7,5 W. Изглежда, че зареждането е ограничено до около 5W със зарядното устройство MagSafe. Това се случва при сдвояване със стари устройства, а при серия от тестове зарядното се оказа по – бавно от обикновеното старо зарядно Qi.

MagSafe срещу USB-C

Apple
Резултатите от тестове показват, че зарядното устройство MagSafe зарежда iPhone 12 по-бавно от 20W USB-C зарядно устройство. С 20W зарядно устройство, iPhone с изтощена батерия се зарежда до 50% за 28 минути, а същите 50% зареждане отнемат час на MagSafe.

Калъфи и аксесоари

Apple е проектирала калъфи, приставки за портфейли и зарядно устройство MagSafe за използване с магнитната технология. Производителите на калъфи и аксесоари на други фирми също създават продукти, съвместими с MagSafe.

MagSafe

Какво трябва да избягваме при използването на магнитна технология

• Избягвайте да поставяте карти за еднократна употреба като хотелски карти на гърба на вашия iPhone или зарядното устройство MagSafe. Това може да доведе до смущения на магнитната технология.
• Не поставяйте кредитни карти, значки за сигурност, паспорти или ключодържатели между телефона и зарядното устройство. Много често това е причина магнитните ленти и RFID чиповете могат да бъдат повредени.

Предупреждения за зарядното устройство MagSafe

Когато използва зарядно устройство с такъв тип технология, Apple предупреждава, че може да остави отпечатък върху кожените калъфи, предназначени за моделите iPhone 12. Също така може да остави отпечатък върху силиконовите калъфи. Възможно е да се получат и наранявания върху калъфи на различни марки, изработени от меки материали.
От компанията препоръчват на тези, които се притесняват от пръстена MagSafe, могат да изберат силиконови или прозрачни калъфи вместо кожените варианти.

MagSafe
Почистване на зарядното устройство MagSafe

Apple препоръчва почистване на зарядното устройство MagSafe с мека кърпа без власинки. Трябва да се избягват абразивни почистващи материали, както и почистващите препарати. От компанията препоръчват да не се използват избелващи средства и аерозолни спрейове.
MagSafe Chargers може да се дезинфекцира с 70% изопропилов алкохолен разтвор или дезинфекцираща кърпичка. Същотака трябва да се избягва попадане на влага в отворите.

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.macrumors.com