iOS 14.4 – Всичко, което трябва да знаете.
fitbit

Сподели на приятел
12 037

Актуализацията на iOS на iOS 14.4 на Apple е вече налична

Вече можете да изтеглите актуализацията на iOS 14.4 на вашия iPhone, което ви позволява да получите достъп до всички нови функции и трикове, които преди не сте могли да използвате на вашия смартфон.
И докато гамата на iPhone 12 вече е налична, нямате нужда от най-новите модели, за да използвате ъпдейта iOS 14 или iOS 14.4 . Дори и модели на iPhone, които са на пет години могат да го използват.

Новите функции на iOS 14.4

iOS 14.4
Новите функции на iOS 14.4 включват допълнения към функцията „Find my“, подобрения в звука на HomePod mini и други. Включително някои изключително важни корекции на сигурността. Докато голямата актуализация на iOS 14 добави приспособления на началния екран, които разчупват предишния външен вид на приложенията. Вече имате достъп до дългоочакваната функция картина в картина, за да може да гледате видеоклипове в ъгъла на екрана, докато изпълнявате други задачи. Друга иновация са цифрови ключове, с който може да отключите колата си с вашия iPhone, както имного други функции.
По-долу сме разгледали в подробности иновациите за iOS 14 и iOS 14.4, както и списъкът за съвместимост. Кои телефони могат да се актуализират до новия софтуер (всички модели след iPhone 6S).

Дата на излизане на iOS 14

iOS 14.4 е наличен за изтегляне на iPhone вече в целия свят. Не всеки iPhone може да получи iOS 14, но списъкът за съвместимост не се е променил от iOS 13. Ако може да изтеглите предишната актуализация, ще може да получите iOS 14. Същото важи и за iOS 14.1, 14.2, 14.3 и 14.4.
Може ли вашият iPhone да бъде ъпдейтнат до iOS 14?

Всички тези iPhone ще получат iOS 14

Ако телефонът ви е iPhone 6S (от 2015 г.) или по-нова версия, ще получите актуализацията.
Това означава, че изброените по-долу устройства ще могат да изтеглят iOS 14 (и iOS 14.4). Включихме и моделите на iPhone 12, но те пристигат при своите собственици с iOS 14.
• iPhone 6S , iPhone 6S Plus и iPhone SE (първо поколение)
• iPhone 7 и iPhone 7 Plus
• iPhone 8 , iPhone 8 Plus и iPhone X
• iPhone XS , iPhone XS Max и iPhone XR
• iPhone 11 , iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max
• iPhone SE (второ поколение)
• iPhone 12 , iPhone 12 Pro , iPhone 12 mini и iPhone 12 Pro Max

iOS 14.4

iOS 14.4 не е толкова голяма актуализация като iOS 14.3, но все пак си заслужава да я имате.

Основните характеристики включват опция за откриване на различни устройства в приложението Find my. Тя позволява на производителите на аксесоари на трети страни да използват услугата Find my и мрежата от устройства на Apple. Така ще да може да проследите своите аксесоари и устройства ако ги загубите. За сега тази опция се поддържа само от определени модели безжични слушалки Belkin. Но се надяваме, че с течение на времето много устройства ще бъдат добавени към списъка.

Ново изживяване за HomePod mini

Има и нови функции за Handoff за HomePod mini, което позволява на устройството да усеща по-добре посоката и разстоянието от вашия iPhone.
Освен това моделите на iPhone 12 вече ще ви предупреждават, ако обективите на задната камера са заменени с неофициални части.
Това са по-голямата част от новите функции и подобрения, но има и някои корекции на сигурността, които биха ви се сторили важни. Актуализацията на iOS 14.4 отстранява три съществени недостатъка в сигурността, така че си струва да инсталирате актуализацията по-скоро.

iOS 14.3 добави някои важни функции.

Първо и най-важно потребителите се сдобиха с Apple Fitness Plus. Въпреки, че трябва да се абонирате за това отделно, iOS 14.3 поддържа тази възможност да използвате приложението. То ви позволява да избирате от набор от видеоклипове с тренировки, които можете да гледате на различни устройства – iPhone, iPad или Apple TV. Най-големият плюс е, че приложението проследява вашите показатели с помощта на Apple Watch.

ProRAW

Актуализацията на iOS 14.3 също добавя ProRAW към камерата. Това е файлов формат, който ви позволява да заснемате изображения в RAW формат. Те имат нужда от много малко обработка и позволяват множество опции за редакция. С ProRAW получавате всичко това, без да губите предимствата на камерата на Apple като Deep Fusion и Smart HDR. ProRAW е достъпна само за iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max.
iOS 14.3 също така добавя възможността за запис на видео с 25 кадъра в секунда и за телефони, които още нямат възможност за огледално селфи.iOS

Други функции

Те включват по-добра съвместимост с новия AirPods Max на Apple. Както и нов раздел в Apple TV Plus, който дава достъп до Apple Originals. Тази функция е свързана с възможност за следене на приложенията за данни.
Има и различни малки подобрения, като например здравни препоръки за качеството на въздуха в приложенията Weather и Maps и Ecosia, добавена като опция за търсачка в Safari.

iOS 14.1 и iOS 14.2 също добавиха доста нови неща. iOS 14.1 беше незначителна актуализация, която предимно включваше само корекции на грешки. Част от тях са свързани с видеоклипове, които се възпроизвеждат с по-ниска разделителна способност, отколкото би трябвало. Също така добави възможност за хората, използващи iPhone 8 Plus или по-нова версия, да преглеждат и редактират HDR видеоклипове с помощта на приложението – Снимки.

iOS 14.2

iOS 14.2 беше малко по-голяма актуализация, добавяйки 117 нови емотикони, включително – сватбени, както и допълнителни домакински предмети.
Актуализацията на iOS 14.2 също добави пряк път на Shazam към Центъра за управление, така че не е нужно да стартирате приложението, за да идентифицирате функцията за HomePod , която ви позволява да изпращате съобщения от един HomePod до друг или от HomePod към други устройства на Apple.

FaceTime HD

От Apple не обявиха, но всъщност добавиха към актуализацията на iOS 14.2 FaceTime HD към iPhone 8 и по-новите модели. Това означава, че може да осъществявате FaceTime разговори с качество 1080p. Гамата iPhone 12 стартира с това, но функцията е нова за по-ранните модели. Имайте предвид обаче, че работи само когато устройството е свързано към Wi-Fi.
Също така ще намерите нови тапети, нова схема за управление на AirPlay и различни актуализации в iOS 14.2.
По-долу ще разгледаме нещата, които са добавени с основната актуализация на iOS 14.

iOS 14.4

Приспособления за начален екран на iOS 14

Как изглеждат приспособленията в iOS 14
Джаджите дебютират с появата на iOS 14. Те вече се предлагат в различни размери и изглеждат като много по-привлекателни от това, което сме виждали в предишните версии на iOS. От компанията обявиха, че искат да използват функционалността по който джаджите работят на Apple Watch и иска да я използва при iPhone.
Може да изберете различни размери, въпреки че тe тепърва ще бъдат доусъвършенствани.

Галерия с джаджи

Има конкретна галерия с джаджи, където може да изберете как да пресонализирате на телефона си.
Може също да подреждате приспособленията, за да не заемат толкова място на екрана ви. От компанията са заложили функция приложенията да се подреждат интелигентно, според фактори като време на използване и др.

 

Библиотека и интерфейс на приложения за iOS 14

Как изглежда библиотеката с приложения в iOS 14

Нова функция, наречена библиотека с приложения, също се предлага в края на началните ви екрани в iOS 14.
Това е начин за по-добра организация на приложенията ви и по същество съхранява различни услуги, без да се налага ръчно да го правите. Всички ваши социални приложения ще се появят в една папка. Една от опциите, показани в стрийма на живо на WWDC, включва всички ваши игри на Apple Arcade.
Всичко това се генерира автоматично и ще се появи само в края на началните екрани.
Освен това вече може да скриете конкретни приложения, които не искате на началните си екрани. Вместо това те ще се показват в библиотеката с приложения. Не искате хората да знаят, че имате приложения за бързо хранене на телефона си? Скрийте ги и пак ще можете да ги намерите в библиотеката с приложения.

Интерфейс

Интерфейсът при начина на получаване на телефонни обаждания е настроен да се променя. Вместо да заема целия екран – болезнена тема за много потребители на iOS – известието вече ще се появи в горната част на екрана.
Това означава, че ще може лесно да отговорите на телефонно обаждане, но може също да го игнорирате и да продължите да използвате телефона си,както обикновено, за да изчакате телефонното обаждане да приключи, без да затваряте.
От Apple предлагат нова опция, наречена Back Tap, тя ви позволява да навигирате в менютата на телефона, като докоснете отзад слушалката. Може да го настроите за два или три клика, а преките пътища, които могат да бъдат настроени, включват правене на екранна снимка или промяна на силата на звука.

Нова функция

Има и нова функция, която ви позволява дълго задържане на бутона за връщане, за да се върнете към първоначалното си приложение. Това трябва да улесни навигацията, която се избира, когато карате велосипед през различни приложения.
И накрая, сега вече може да промените приложението по подразбиране, което телефонът ви използва за имейл или браузър. Този ъпдейт идва с iOS 14 и означава, че може да превключите към алтернатива като Google Chrome или Gmail и то да бъде приложението ви по подразбиране.

iOS 14 картина в картина

iOS

Друга нова актуализация включва по-добра функционалност на картина в картина. Тя трябва да ви позволява да продължите да гледате видео едновременно с използването на други приложения. Имате съобщение на телефона си, докато гледате любимото си телевизионно предаване? Сега може да отговорите, без то да спре.

App Clip

Искали ли сте някога приложение, но не искате да го изтеглите? App Clips е нова функция, която се появи в iOS 14, и ви позволява да използвате приложение, без да се налага да изтегляте много тежки файлове.
Apple ги нарича „леки и бързи“ и вие имате достъп до тях чрез карта, която изскача в долната част на екрана ви. След това ще може да използвате специфични функции на определени приложения, без да се налага да ги изтегляте от App Store.

Полезна функция

Това би било полезно, например, ако искате да използвате електрически скутер, който се отключва с приложение, но не искате да отделяте време за изтегляне на услугата, когато сте в движение.
Клиповете за приложения могат да се показват по различни начини.

Да кажем, че има такъв на електрически скутер – ще можете да кликнете върху NFC етикет и ще може веднага да използвате приложението, без да се налага да го изтегляте. Това е подобно на функциите на Android, които сме виждали преди, но потребителите на iPhone за първи път ще имат достъп до такъв вид функции.
Ако решите за определена услуга, ще може да изтеглите цялото приложение директно от App Clip, без да се налага да отивате в App Store.

iOS 14.4

iOS 14 – Apple Pay

Това все още не е потвърдена функция, но втората версия на iOS 14 бета предполага, че Apple Pay скоро може да работи и с QR кодове.
Това ще ви позволи да задействате плащания с камерата на iPhone, което може да направи по-плавно от всякога с използването на услугата. Тази функция не е лесно достъпна в най-новата бета версия, така че може и да не се предлага с финалната версия на софтуера.

iOS 14 Siri

Siri е преработен за iOS 14 и сега реакциите от гласовия ви асистент няма да заемат целия дисплей; вместо това те ще се показват като малки известия в горната част на телефона ви, точно както се появяват редовните известия.
Изглежда, че ще направи Siri далеч по-лесен за използване на вашия iPhone. Никога не сме разбирали защо функционалността на Siri трябва да заема целия екран и може да означава, че е по-вероятно да използвате гласовия асистент.
Зад кулисите се извършват и различни ъпгрейди, които според Apple ще направят Siri далеч по-полезен гласов асистент, отколкото е било преди.
Siri също така ще осигури по-точни преводи от преди и вече може да изпраща и аудио съобщения за първи път.

Съобщения на iOS 14

На WWDC 2020 Apple показа разнообразни дизайни на Memoji.
Приложението Messages получава различни актуализации, включително функцията за фиксиране на разговори. Искате ли винаги да имате един конкретен човек в горната част на приложението си за съобщения? Тази функция вече е достъпна.
Другите подобрения включват 20 нови стила за коса и шапки за Memoji, които ви позволяват да персонализирате по-добре персонажа си.
Групите също получават подобрения, включително вградени отговори за определени съобщения, както и @mentions, което му позволява да работи като Slack.

Apple

Карти за iOS 14

След странното твърдение, че Apple Maps е най-добрият начин за опознаване на света, има редица нови подобрения, очертани по време на WWDC.
Това включва ръководства, които предоставят съдържание за определено място. Помислете за това като за книга за пътуване – сега може да получите информация за местоположение директно в приложението Maps.
Има причина велосипедистите да ликуват. Приложението Maps получава подобрения директно за тях, включително опцията за търсене на по-спокойни пътища или велоалеи. Има и опция, която да ви извести дали следва стръмен наклон.

Функции за колоездене

Засега тези функции за колоездене са достъпни само за Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и някои градове в Китай, но Apple заяви, че те ще бъдат налични и в други градове по света.
Ако имате електрическа кола, сега има опция за конкретни маршрути за вас в рамките на Apple Maps, а приложението ще ви каже къде се намират зарядните станции по вашият маршрут.
Apple Maps сега ще покаже известие, за да ви предупреди когато наближавате камери за движение и следене на скоростта. Това е нещо, което алтернативните услуги са имали преди, но ще  да направи Apple Maps още по-полезно приложение за тези, които шофират.

iOS 14.4

iOS 14 CarPlay

Някога искали ли сте да оставите ключовете на колата си у дома? Е, ако имате съвместима кола, вече ще може да получите цифрови ключове, които ви позволяват да отключите и запалите колата си чрез вашия iPhone.
В момента това е специална услуга и е предстояща за BMW 5 Series от 2021 г., но в бъдеще тя ще се появи и при други модели автомобили. Apple все още не успя да потвърди нито един модел или производител, но очаквайте това да бъде нещо, което автомобилните компании ще се побързат да добавят като възможност.

Поверителност на iOS 14

За Apple винаги е била важна поверителността и с iOS 14 компанията прави тази крачка напред, като изисква всички приложения да получат разрешение от вас, преди да следят местоположението ви.
Освен това вече ще може да изберете да споделяте приблизителното си местоположение с приложения, а не точното си местоположение и да получите повече прозрачност при използването на приложението от микрофона и камерата на телефона ви.
Safari е настроен да получи и няколко допълнения, а най-голямото е свързано с поверителността, която ще ви позволи да виждате рекламни проследяващи устройства към които сте прикачени, когато сърфирате в мрежата.

Достъпност на iOS 14

Тези допълнителни функции може са незначителни за някои потребители, но има една голяма, която може да бъде полезна за потребители с увреден слух.
В рамките на новата актуализация ще може да настроите своя iPhone да следи за специфични шумове като пожарна аларма или сирена. Ако телефонът чуе шума, той ще уведоми потребителя.
Според Apple всичко това се прави с помощта на технологията на устройството, така че няма да изпраща никакви данни в интернет, за да позволи тази функция.

Контроли за интелигентен дом в iOS 14

iOS 14 също ще ви даде по-голям контрол върху вашия интелигентен дом с разширени интелигентни опции за модифициране на дома, налични в Control Center.
Приложението Home също ще предложи повече предложения за автоматизация, така че няма да се налага да управлявате устройствата толкова много. Това бяха всички функции свързани с последната актуализация на Apple  които според нас биха представлявали интерес за потребителите.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.techradar.com