Услугата Podswap подменя батериите на AirPod
fitbit

Сподели на приятел
2 088

Подобно на повечето собственици на AirPod, Емили Алперт установява, че след 18 месеца нейните безжични слушалки не издържат дори и един пробег. Но за разлика от повечето собственици на AirPod, Алперт, заедно с най-добрата си приятелка, има робот, който да реши проблема. Така се ражда Podswap , стартъп, който рециклира AirPods първо или второ поколение за $ 60. Клиентите първо получават доставка на старателно почистен и ремонтиран чифт слушалки, след което изпращат по пощата до Podswap техните амортизирани слушалки. Целта е старите слушалки да не се изхвърлят.

 

Началото на Podswap

В началото на 2020 г., когато Алперт и приятелката ѝ Ема Стритсингър споделят своите проблеми с неиздръжливата батерия и проучват решенията, получават отговор, че AirPods са за еднократна употреба. Ако отворите слушалки от първо поколение , второ поколение и Pro, ще видите, че те не са проектирани да бъдат поправяни. Но двойката не се отказва. „Знаехме, че това е широко разпространен проблем, и бяхме упорити в намирането на решението“, казва Стритсингър.

По това време Алперт работи почасово като организатор на събития, а Стритсингър е счетоводител в голяма фирма. Още от времето, когато са съквартирантки в Калифорнийския университет, двете смятат да започнат бизнес заедно, без да имат идея какъв. Приели предизвикателството, те откриват хора с правилните познания и вериги за доставки и в крайна сметка основават Podswap.

 

Как работи Podswap

Как продават батерии на по-ниски цени от собствената услуга на Apple за батерии? Алперт казва, че тяхната смяна на батерии включва „специализирано оборудване и прецизна роботика“ в „донякъде автоматизиран процес“. Всяка част от AirPod, с изключение на батерията, се използва повторно, след като е старателно измита и дезинфекцирана с UVC светлина. И клиентите на AirPods получават външен вид, идентичен на стандартните AirPods, без „фини драскотини и други незначителни несъвършенства“, както е описано подробно на продуктовата страница.

Podswap
Обновени AirPods по време на процеса на почистване.

 

Можете ли сами да смените батериите на AirPod

Има начини да подмените сами батерии на AirPod, но те не са непременно практични. Член на iFixit публикува ръководство за подмяна на батерията AirPod в края на 2019 г., включващо 24 стъпки, много работа в тесни пространства и оценка „много трудно”. Публикация в Baidu показва по-нискотехнологичен метод със сешоар. Ремонтната фирма REWA демонстрира предложен от тях метод в YouTube.

Според REWA, имате нужда от специален пистолет, за да махнете металната долна капачка на AirPods с въздух, нагрят до 100 градуса по Целзий, като същевременно премахвате лепило и избягвате малък, гъвкав кабел.

Podswap
Изваждане на последното парче лепило.

След това, използвайки мека скоба или специално приспособление, включвате в работа поялник с микронакрайник, за да освободите анодната плоча на батерията. И едва след това можете да извадите батерията с малки пинсети. Не е невъзможно, но не и експеримент, който бихте искали да изпробвате два пъти на слушалките си за 160 долара. И ако машините на Podswap могат да направят всичко с предвидим успех, това е впечатляващо.

 

Експеримент за качеството на Podswap

В един свой експеримент ifixit искат да се уверят, че всъщност ремонтират блоковете. Затова питат Podswap дали могат да изпратят няколко Airpods от първо поколение и да получат обратно същите корпуси. Podswap се съгласява и 12 дни по-късно изпраща други слушалки. Основателите на Podswap казват, че преработката варира, поради което първо изпращат други, вече ремонтирани слушалки, което за продукт, който не съхранява данни, е напълно логично.

След време връща оригиналните слушалки (проверени по сериен номер). Те изглеждат, усещат се и работят като нови AirPods. Осигуряват повече от четири часа музика, докато са сдвоени, подобно на това, което Apple твърди за съвсем новите слушалки.

PodSwap_AirPods
Изваждане на батерията.

Но експериментът продължава. Екипът изважда новата батерия, но комбинацията от 100 градуса по Целзий и дърпане оставя видими повреди върху пластмасовия корпус. Батерията вътре се оказва марка Aucopo, със същия номер на част като оригинала (въпреки че не може да се каже дали е същият производител). На практика рециклираните AirPods се връщат с батерия от 95 mWh, което е малко по-добре от батерията от 93 mWh, която има както в първите, така и във второто поколение AirPods.

PodSwap_AirPods_36
Сравнение на батериите от Podswap (отгоре) и оригинала на AirPods.

 

Мнение за услугата по подмяна на батериите на AirPod

Ясно е, че това е доста приятна услуга, съчетаваща бърза подмяна, прилична отстъпка и хубаво усещане, че давате втори живот на разваления чифт AirPods. Много малко сервизи вероятно ще предложат подмяна на батерии на AirPod, тъй като това е трудоемък процес, включващ много малки, лесни за увреждане части. Podswap, който на видно място показва подкрепата си за правото на ремонт, се включва в полезен цикъл. Основателите казват, че се стремят да разширят дейността си и в други страни, както и в крайна сметка да поемат Pro pods.

 

Възможностите нататък

Не че това позволява на Apple да се измъкне. Дори ако една интелигентна, изключително фокусирана компания е намерила начин с помощта на инструментариум и роботика да удължи живота им, дизайнът на AirPods се нуждае от значителни подобрения. Galaxy Buds на Samsung имат лесно сменяеми батерии , което доказва, че дълготрайният дизайн е съвместим с елегантен форм фактор. Ние, като хора, трябва да изграждаме продукти, които хората могат да поправят.

 

Източник: ifixit.com

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.