Приложението Find My на Apple може да открие не само изгубен iPhone
fitbit

Сподели на приятел
1 404

Отваряли ли сте приложението Find My на вашия iPhone, iPad или Mac наскоро? Ако сте поръчали AirTag на Apple, сте го направили по време на процеса на настройка на малкия тракер. Ако не сте, обърнете внимание следващия път, че в приложението има нов раздел Items. Apple наскоро обяви функция, която позволява на други компании да използват мрежата Find My на Apple, за да откриват различни елементи и устройства. Но не само новият AirTag на Apple използва мрежата Find My. Скоро ще можем да купуваме ежедневни предмети като електрически велосипед или безжични слушалки със същата вградена технология.

Да, приложението Find My все още ще помогне да проследите изгубените си iPhone, iPad, Mac, Apple Watch или AirPods, но списъкът с устройства и продукти, които можете да откривате, се увеличава.

По-долу ще ви преведем през приложението Find My и ще разкажем подробно как Apple защитава поверителността на вашите данни и информация.

FindMy на Apple

 

Намерете своите Apple устройства и приятели

Приложението Find My вече има четири основни раздела: People, Devices, Items и Me. Ще разгледаме раздела Items по-долу, но засега искамe да се съсредоточим върху намирането на хора, на вашите Apple устройства и раздела Me в приложението.

People

Разделът People е мястото, където ще намерите контакти, с които сте споделили местоположението си. Ако сте част от група за семейно споделяне, всички в семейната ви група също ще се покажат тук. По-голямата част от екрана се заема от карта, като списъкът с контактите ви е отдолу. Докоснете контакт, за да увеличите местоположението му и да видите опции като получаване на упътвания до него или създаване на известие.

Известията могат да бъдат полезни, ако искате да знаете кога приятел напуска или пристига на дадено място. Той ще получава предупреждение всеки път, когато създадете известие, свързано с местоположението му. Известието ще го уведоми, че ще получите предупреждение, когато местоположението му се промени. Няма да бъдете в течение на местоположението, без да се знае (и това е хубаво нещо).

Devices

Разделът Devices изброява всички устройства на Apple, влезли във вашия акаунт в iCloud. Включва и всички устройства, свързани с вашата група за семейно споделяне, да речем на съпруга, родителите или децата ви. Можете да ги видите на карта или да докоснете отделно устройство за информация. Всеки списък с устройства ще включва последното местоположение на устройството, текущото му ниво на батерията, бутон за получаване на упътвания до iPhone или възпроизвеждане на звук, който да помогне за намирането на неправилно поставено устройство. Можете също да маркирате устройството като изгубено, като активирате Lost Mode, за да помогнете за неговото откриване.

Me

И накрая, разделът Me е мястото, където ще намерите опции за спиране на споделянето на местоположението си с приятели, редактиране на името на местоположение (етикетиране на дом, работа и т.н.) и включване или изключване на заявки за приятелство. Нова опция, която е добавена към раздела Me, е Item Safety Alerts. Когато е включен, вашият iPhone ще ви предупреди, ако непознато устройство е наблизо и се движи с вас. Например, ако някой тайно постави етикет Chipolo One Spot в чантата ви, за да може да проследява местоположението ви, вашият iPhone ще ви уведоми.

 

Новият раздел Items

Вашето Apple устройство ще трябва да работи с iOS 14.3, iPadOS 14.3 или MacOS Big Sur 11.1 или по-нова, за да видите раздела Items  и да свържете продукти на трети страни към приложението. В момента има само три обявени продукта на трети страни, които ще работят с мрежата Find My, но се очаква Apple да добави повече продукти през следващите седмици и месеци.

Настоящият списък с продукти и очакваната наличност са:

  • Безжичните слушалки Belkin Soundform Freedom True, които ще се появят през юни.
  • Електронните велосипеди S3 и X3 на VanMoof на VanMoof, поръчани след 7 април, ще работят с мрежата Find My на Apple.
  • ONE Spot Tracker на Chipolo, който започва да се доставя през юни.
  • Собственото проследяващо устройство на Apple AirTag.

Функцията Find My Items ще работи с останалите продукти точно като AirTags. Трябва да включите продукта, след което да отворите раздела Items в приложението Find My. След това вашето устройство Apple търси налични устройства. След това ще следвате поканите да харесате елемента на вашия Apple ID и той ще се покаже в раздела Items. След това можете да пуснете звук, ако е наблизо, да включите Lost Mode и да получавате сигнали, когато бъде намерен.

Find your Apple devices

 

Как работи Find My на Apple, когато изгубеният ви елемент е офлайн

Най-забележителният аспект на приложението Find My и мрежата, която използва, е как Apple намира изгубено устройство, дори ако е офлайн. Докато вашият iPhone или друг съвместим продукт е включен, той може да бъде намерен от близките устройства на Apple. Дори ако крадецът е изключил всички интернет връзки.

Използвайки Bluetooth сигнала на изгубеното ви устройство, близките iPhone, iPad и Mac ще съобщят на Apple точното местоположение на изгубената вещ. След това ще получите предупреждение къде се намира устройството. Всичко това ще се случи анонимно, криптирано и без каквото и да е усилие от страна на тези, които са близо до загубеното ви устройство.

Да предположим, че забравяте своя iPad на летището и след като разберете, че го няма, го отбелязвате като загубен в приложението Find My. Докато други собственици на iPhone минават покрай изгубения ви iPad, телефонът им ще идентифицира Bluetooth сигнала му като свързан със загубено устройство. След това ще ви изпрати сигнал с местоположението на вашия iPad. И през цялото това време подателят на сигнала няма да разбере, че вашият iPad е загубен или че е трябвало взаимодействие от неговия телефон.

Apple по същество превръща целия си хардуер в анонимни търсачки и това звучи страхотно.

Ако се притеснявате за поверителността си, трябва да знаете, че всичко това се извършва чрез пълно криптиране. То според Apple пречи на всички, дори на самата компания, да видят местоположението на вашия елемент.

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.