Защо вентилаторът на MacBook шуми? Причини и отстраняване на неизправности
fitbit

Сподели на приятел
1 080

Ако вентилаторът на MacBook работи твърде шумно, твърде дълго и твърде често, може да имате проблем. В по-голямата си част вентилаторите са част от живота на лаптопа. Хората се потят, кучетата се задъхват, а лаптопите обикновено включват вентилатора, за да се охладят. Ако нямате малкия MacBook без вентилатор, тогава вашия MacBook Pro или MacBook Air от време на време ще задейства охлаждащия си вентилатор. Така ще държи температурата си под контрол, за да не се увреждат електронните части. Но вентилаторът на MacBook е преминал от периодично въртене към често и силно въртене, ще е по-добре да проверите какво се случва и да го оправите.

Има пет доказани начина да направите това и може да се наложи да преминете през всички стъпки, докато вашият вентилатор най-накрая се успокои. Но в никакъв случай не пренебрегвайте проблема. Отделете малко време, за да се съсредоточите върху състоянието на вентилатора, за да удължите живота и да подобрите качеството на работа на вашия MacBook, без през цялото време да се чувствате, сякаш сте на летището.

 

Оптимизирайте програмите, приложенията и разделите

Колкото повече приложения и раздели на браузъра стартирате, толкова по-големи са шансовете вашият Mac да трябва да използва вентилатора, за да охлажда елементите си. Намалете мултитаскинга, като затваряте програмите, когато приключите с тях, особено когато използвате графично интензивни приложения като Photoshop и iMovie.

MacBook вентилатор

За да видите кои програми използват най-много ресурси на процесора, отворете монитора на активността и кликнете върху раздела CPU. Например Chrome отнема повече ресурси, отколкото Safari, така че можете да опитате да смените браузърите за по-тихо сърфиране в мрежата. Също така можете да използвате своя iPhone, за да пускате музика и подкасти с iTunes и Spotify, вместо да включвате тези приложения на MacBook.

 

Дръжте отворите отворени

MacBook Pro има отвори по страните и задния ръб, а MacBook Air има отвори по задния си край. Те вкарват хладен въздух и изхвърлят горещия въздух. Ако блокирате тези отвори, като поставите лаптопа си в скута, на възглавницата, на дивана, леглото или одеялото, тогава вашият Mac със сигурност ще се загрее бързо. Вместо това, дръжте лаптопа на масичка за сервиране в леглото или на специална поставка за лаптопи, когато седите на диван или лежите в леглото.

Ако видите, че по отворите се е събрал куп прахоляк (нормално е и се случва често), можете да опитате да го издухате. Най-лесно е да използвате специален флакон със сгъстен въздух, който прилича на дезодорант. Внимавайте как ще го направите, за да не внесете мръсотията вътре, вместо да я извадите навън. Ако това се случи, ще трябва да отворите своя Mac, за да го почистите под капака.

 

Отворете и почистете, за да работи добре вентилаторът на MacBook

Вземете си малка отвертка, отвийте и внимателно отворете долния панел на вашия MacBook, за да почистите всички замърсявания, прах и мръсотия, които може да са се събрали през годините. Използвайте флакона си със сгъстен въздух, за да издухате мръсотията или кърпа без власинки, за да я избършете. Обърнете специално внимание на самия охлаждащ вентилатор и неговите вентилационни отвори, заедно с целия заден ръб на вашия MacBook. Целта тук е накрая да имате чисти отвори за максимален въздушен поток.

вентилаторът на MacBook

 

Тествайте вентилатора

Има вероятност причината за прегряването на вашия MacBook да е нещо нередно в самия охлаждащ вентилатор. В самия лаптоп има инсталиран инструмент за хардуерна диагностика. Ако компютърът е произведен преди юни 2013 г., ще използвате Apple Hardware Test. След тази дата потърсете и използвайте Apple Diagnostics .

Двата инструмента работят по сходен начин. Включете MacBook и премахнете всички външни периферни устройства. После го рестартирайте и задръжте клавиша D, за да стартирате някоя от диагностичните програми.

Следвайте инструкциите на екрана, за да започнете теста. Завършването на стандартния тест отнема само минута или две и ще докладва за всички хардуерни проблеми. За по-задълбочено проучване можете да поставите отметка в квадратчето за стартиране на разширен тест, който ще отнеме час или повече.

Разгледайте тази страница за поддръжка на Apple с референтни кодове, които могат да се появят в раздела Test Results след приключване на теста. Има три кода, всички започващи с „PPF“, които са свързани с охлаждащия вентилатор. Ако получите един от резултатите, който показва, че може да има проблем с вашия вентилатор, е време да се свържете с екипа за поддръжка на Apple или да посетите най-близкия сервиз за ремонт.

 

Нулирайте SMC

Ако вашият Mac е чист, тестът не показва проблеми и поддържате своите приложения и раздели под контрол, а вентилаторът все още се върти често и шумно, опитайте да нулирате System Management Controller (SMC). SMC е отговорен за контрола на функциите на ниско ниво на вашия Mac, включително „управление на топлината“, известен още като охлаждащия вентилатор. Следвайте инструкциите на Apple за нулиране на SMC.

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.