Какво да правим с надута батерия – няколко важни съвета за безопасност
fitbit

Сподели на приятел
11 462

Отстраняването и изхвърлянето на надута батерия може да бъде опасно, но оставянето на надута батерия в устройството също може да причини сериозна вреда. Прочетете внимателно всички предупреждения, които специалистите от сервиза на DICE имат към вас. И не забравяйте, че батериите са опасен отпадък и трябва да се изхвърлят правилно, само на специално обозначени за целта места.

 

Пожарна безопасност

Ако устройството ви е изключително горещо или мирише ужасно, не се опитвайте да изваждате батерията.

Ако устройството ви излъчва активно дим, разчистете района около него.

Ако не можете да преместите устройството, можете да задушите огъня с пясък, да използвате одобрен пожарогасител, да го залеете с голяма чаша вода или да го покриете с огнеупорен контейнер и да стоите настрана. Ако можете безопасно да преместите устройството, поставете го в пожаробезопасно или проветриво място, като например бетонен под, и след това стойте настрана, докато батерията се охлади. Помнете, че ако батерията се запали, реакцията ще продължи до изчерпване на горивото.

надута батерия гори

ВНИМАНИЕ! Надутата литиево-йонна батерия може да се запали или експлодира. Процедирайте изключително внимателно и на собствен риск, когато махате надута батерия от електронно устройство. Ако имате някакви съмнения относно способността си да го направите безопасно, изключете и изолирайте устройството и веднага се консултирайте с професионален техник.

Премахването на надута батерия може да бъде опасно, но оставянето на надута батерия в устройството също крие рискове. За да се предотврати потенциална повреда на устройство и телесна повреда, устройството не трябва да работи с надута батерия. В следващите редове предлагаме добри практики за премахване на надута батерия. Но имайте предвид, че те не могат да гарантират безопасен ремонт. Ако имате съмнения, изключете устройството, поставете го в огнеупорен контейнер, занесете при специалист по ремонт и ги помолете да извади дефектната батерия. Не отлагайте премахването на батерията.

 

Какво се случва, когато батерията се надуе

Литиево-йонните батерии използват химическа реакция за генериране на енергия. С остаряването на батерията тази химическа реакция вече не се получава достатъчно перфектно, което може да доведе до образуване на газ, който причинява надуване. Освен това, ако вътрешните слоеве на батерията не поддържат добро разделение (поради повреда или дефект), може да възникне отделяне на газ, надуване и дори пожар. Надуването е резултат от това, че частиците се улавят между слоевете на батерията и в крайна сметка пробиват мембраната между тях. Ако мембраната е била компрометирана, влагата във въздуха може да реагира с клетката, което води до набъбване.

 

Как да разпознаете надута батерия

Проверете устройството

Тъй като батериите набъбват, те се разширяват и избутват други компоненти настрани. Често дисплей, бутон или тракпад ще бъдат избутани от нормалното подравняване. Може да имате надута батерия, ако калъфът на телефона ви не пасва толкова добре, както преди, или има нова празнина между компонентите, или бутоните са станали твърди или трудни за натискане, или вашето устройство има повече мощност от обикновено.

Идентифицирайте по миризма

Внимавайте, ако смятате да подушите устройството! Никога не го приближавайте близо до лицето си и не вдишвайте дълбоко – по-скоро размахайте ръка над зоната с батерията, за да насочите струята въздух към носа си. Може да забележите сладникава, метална, химическа миризма, която може да е газ, излизащ от надутата батерия.

Проверете батерията

Ако устройството ви се отваря лесно, без да се нарушава батерията, като при MacBook или iPhone например, можете да отворите устройството и да огледате дали батерията е подпухнала. Ако е набръчкана, по-заоблена, отколкото ръбеста, или изглежда извадена от мястото си, значи е надута.

 

Как безопасно да премахнете надута батерия

Ако подозирате, че батерията ви е надута, не зареждайте устройството си. Пуснете батерията възможно най-ниско – това намалява риска от пожар.

 

надута батерия

Защитете себе си

Работете в проветриво помещение, за да помогнете за разпръскването на парите. Носете предпазни очила – в идеалния случай с цялостно прилепване към лицето, но всякакви са по-добри от нищо. Носете ръкавици, за да предотвратите контакт с кожата с химикали на батерията. Работете с дълги, тъпи щипки, за да преместите безопасно повредена батерия.

Подгответе се за неочаквани ситуации

В случай че батерията започне да гори или изтича, трябва да имате безопасно място за съхранение. Работете върху незапалими повърхности и на открито, ако е хладно и сухо. Подгответе огнеупорен контейнер, като например запечатана метална кутия или метална кофа с пясък. Ако водата е единствената ви възможност, използвайте много вода. Ако работите на закрито, погрижете се да имате бърз и лесен изход навън, където реакцията на батерията може безопасно да се изтощи.

Извадете батерията

След като вземете горните предпазни мерки, можете да започнете да изваждате батерията. В по-голямата си част можете да следвате ръководството за смяна на батерията на вашето устройство. Но също така трябва да се внимава допълнително, за да не се повреди батерията. Ако батерията е залепена на място, препоръчваме да започнете с разтворител като средство за отстраняване на лепило на iFixit, изопропилов алкохол с висока концентрация или ацетон. Разтворителят ще сведе до минимум необходимостта от дърпане или огъване на батерията. Имайте предвид, че ацетонът може да причини повреда на пластмасовите части. Затова всички разтворители трябва да се използват възможно най-пестеливо, тъй като са запалими. Използвайте само пластмасови инструменти и избягвайте всичко, което е достатъчно остро, че да пробие обвивката на батерията – пробиването на батерията може да доведе до поява на пожар. Ако в даден момент миризмата се засили, уредът започне да се нагрява или се появи дим, изнесете устройството навън.

 

Как да изхвърлите надута батерия

След като батерията е извадена, тя трябва да бъде безопасно изхвърлена. Не изхвърляйте в боклука или кошчетата за рециклиране. Не поставяйте/съхранявайте батерията във вода. Ако батерията е топла, миришеща или димяща, оставете я далеч от запалими материали или в огнеупорен контейнер и изчакайте тези характеристики да изчезнат. Когато е безопасно, занесете батерията на място за събиране на електронни отпадъци.

 

Как да се грижите за батерията си

Батериите са консумативи и без значение колко добре се грижите за тях, в крайна сметка те ще трябва да бъдат сменени. Все пак има някои добри практики, които ще ви помогнат да поддържате батерията си здрава възможно най-дълго. Но е важно да се отбележи, че не можете да ремонтирате дефектна или надута батерия; можете само да я премахнете. Тези съвети могат само да помогнат за предотвратяване на разграждането на батерията.

Батериите функционират най-добре с бавно, контролирано зареждане и разреждане, използване при умерени температури и защита от удари или повреди. Въпреки че батерията на телефона или лаптопа обикновено не се зарежда или разрежда достатъчно бързо, за да създаде проблем, бързото зареждане и разреждане може преждевременно да изхаби батерията и води до известно отделяне на газ.

Избягвайте използването на нискокачествени или повредени кабели или адаптери за зареждане. С тях рискувате неконтролирано, неравномерно или прекомерно управление на захранването, което може да причини повреда или дори да доведе до пожар.

Оставянето на батерията на 100% заредена или напълно празна за дълъг период от време може също да съкрати живота на батерията. Така че ако планирате да не използвате устройството си няколко седмици, заредете/разредете го до около 40% и го изключете предварително.

Високите температури също могат да намалят ефективността на батерията, така че се опитайте да не оставяте телефона си в колата в горещ ден.

Изпускането на телефона наранява и батерията, не само екрана. Точно като автомобилите, телефоните са предназначени да се огъват по време на инцидент. На практика дори залепената батерия може да се блъсне в близките компоненти при изпускане, което води до пробиване.

 

Резервни батерии iFixit

Ако имате нужда от резервна батерия за MacBook или Apple Watch, препоръчваме качествените батерии iFixit.

Вижте перфектните характеристики на следните модели:

iFixit MacBook Pro 13 Retina Battery – качествена резервна батерия за MacBook Pro Retina 13 (Function Keys, Late 2016-2017)

iFixit MacBook Pro 15 Retina Battery – качествена резервна батерия за MacBook Pro Retina 15 (Mid 2015)

iFixit MacBook Air 13 Replacement Battery – резервна батерия за MacBook Air 13 (Late 2010/2017)

iFixit MacBook Pro 15 Retina Battery – качествена резервна батерия за MacBook Pro Retina 15 (Late 2013/Mid 2014)

iFixit MacBook Pro 13 Retina Battery – качествена резервна батерия за MacBook Pro Retina 13 (Late 2013/Mid 2014)

iFixit Apple Watch (44 mm, Series 4) Replacement Battery – качествена резервна батерия за Apple Watch 44 mm Series 4

iFixit Battery MacBook 13 – качествена резервна батерия за MacBook 13 (бял)

iFixit MacBook Pro 15 Retina Battery – качествена резервна батерия за MacBook Pro Retina 15 (Mid 2012/Early 2013)

 

 

––

Огромно разнообразие от оригинални батерии за смартфони, таблети и лаптопи можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.