Samsung Galaxy S5: 15 съвети и трикове

Сподели на приятел
1 256

Съвети и Трикове

Samsung Galaxy S5 има огромен набор от функции, които могат да се персонализират според вашия вкус, както и доста начини за подобрение на производителността на устройството. По-долу са разгледани различни начини да получите най-доброто от този флагман:

 

wwitft.jpg

1) Включете четеца на пръстови отпечатъци

 

Това е една от най-удобните функции в устройството. Включва се от Settings > Personalisation > Finger Scanner. Ще можете не само да отключвате смартфона само с прокарване на пръста по Home бутона, но и да ползвате други приложения, ползващи верификация чрез пръстов отпечатък, като PayPal и LastPass, за да елиминирате изцяло нуждата от ръчно въвеждане на пароли.

Ако искате да скриете съдържание на телефона от чужди лица, включете Private Mode и изберете Unlock Method > Fingerprint. За да скриете файл или снимка, задръжте пръста си отгоре и го преместете в лични. Ще имате достъп до тези файлове само докато е включен Private Mode. През останалото време те ще са невидими.

 

dfc8ci.jpg

 

2) Настройки за безопасност и спешни случаи

 

Препоръчително е да си направите Samsung акаунт, за да можете отдалечено да локирате и набирате вашето устройство, както и да изтривате всички данни от него. Можете и да попречите на повторна активация на устройството, ако попадне в нечии ръце.

Активирайте и функцията Safety Assistance от менюто за настройки. Като включите Send Help Messages, S5 ще може да праща вашето местоположение, заедно със SOS съобщение на избран от вас номер, като GPS-а се включва автоматично. Изпращат се и снимки от двете камери.

 

ofocgm.jpg

 

Ако искате можете да криптирате устройството (Settings > Security > Encrypt). Имайте в предвид че няма да можете да използвате скенера за пръстови отпечатъци. Този процес отнема около час и преработва всички данни. При всяко включване на устройството ще трябва да въвеждате парола.

 

3) Използвайте всички безплатни оферти при регистрация

 

Samsung са се договорили с множество партньори за да предоставят доста изчерпателен пакет от приложения на потребителите си. Нуждаете се единствено от Samsung акаунт.

Тези услуги се намират като преминете през главните екрани докато не стигнете до раздела Galaxy Gifts. Цъкнете на него и ще можете да изберете дали да свалите всички приложения, или само отделни по ваш избор.

 

9ieduh.jpg

 

4) Използвайте ускорителя за изтеглянията (Download Booster)

 

Това е уникална функция в Galaxy S5, която комбинира WiFi и 4G, за да ускори свалянето на файлове по-големи от 30мб.

 

2ij23aq.jpg

 

Ако имате ограничени мобилни данни, настройте лимит от Settings > Network Connections > Data usage.

 

5) Не се безпокойте от разлята вода

 

Galaxy S5 притежава IP67 сертификат за водоустойчивост и защита от прах. Жаковете отдолу са покрити, но гледайте задното капаче винаги да е добре затворено, след като сте зареждали устройството.

 

5460jd.jpg

 

Все пак имайте в предвид че S5 не е водонепропусклив, така че не го потапяйте във вода нарочно.

 

6) Избирателен фокус и 4K видео

 

Galaxy S5 има страхотна 16-мегапикселова камера и въпреки че автоматичния режим върши добра работа, винаги има какво да се подобри.

Избирателния фокус ви позволява да променяте фокуса на изображението (от далечен до панорамен), след като то е заснето. Включва се чрез иконата с две човечета от настройките в приложението на камерата. Гледайте да не сте на повече от 1.5м от главния предмет, който снимате.

 

5odq8i.jpg

 

Вече можете да добавяте и филтри преди да снимате, но много настройки са неизползваеми докато ги ползвате. Разбира се, можете да добавите филтър и след заснемане.

Определено най-интересната функция при камерата на Galaxy S5 е записа на видео в 4K. Включва се от Settings > Video Size > UHD. Разбира се, за да видите истинското качество на записа ви трябва 4К телевизор или монитор.

 

7) Експериментирайте с режима за пестене на енергия

 

Galaxy S5 съдържа доста добри функии за пестене на енергия. Режима може да се намери от меню Quick Settings. Тук има и черно-бял режим на дисплея, с опция да се спират и мобилните данни докато е изключен. С този режим телефона може да издържа няколко дни в режим на готовност.

 

2rwmbs8.jpg

 

Можете да спрете и някои фукнции, които хабят много батерия, като Air View, Smart Stay и т.н.

 

8) Регулирайте функциите за пестене на енергия

 

Включете функцията за автоматично регулиране на яркостта на дисплея, за да може да се намаля подсветката на дисплея, ако не се нуждаете от нея. Също спирайте GPS за да не хаби постоянно батерията. Ако искате достъп до настройките за локация в енергоспестяващ режим, оставете WiFi включено. За най-добро енергоспестяване изключете едновременно WiFi и GPS.

 

9) Настройте приложението S Health

 

Samsung активно позиционират това приложение като удобен фитнес тракер. То ползва вашата възраст, ръст и тежест, за да създаде груб индекс за телесна маса. Също ви пита колко физическа работа извършвате всяка седмица (лека, средна или тежка) и накрая ви поставя фитнес задачи.

 

2lo6aaf.jpg

 

Приложението може да изброява колко стъпки сте направили и помага за следене на баланса на калориите и пулса на сърцето. За последната функция задръжте пръста си върху сензора отзад. Ако притежавате смарт-часовник Samsung Gear, неговите отчитания за пулса ще се появяват и на смартфона.

 

10) Кино-режим на дисплея

 

Също като предците си, S5 има опция за ръчна промяна на изобразяването на цветове на дисплея. Има 5 режима: Adapt Display, Dynamic, Standard, Professional Photo и Cinema.

 

2qpsm.jpg

 

Режимът Cinema е определен като този с най-добро изображение на цветовете. Главният екран може да излгежда малко блудкав, но този режим е страхотен при гледане на видео, както и за онлайн пазаруване, тъй като цветовете изглеждат по-естествено.

 

11) Гласови команди с Google Now

 

Приложението Google Now, което се ползва за гласови команди при Galaxy S5 може да се активира при отключен екран като кажете „Okay Google“ на главен екран с джаджата на Google Search.

 

12) Някои дребни настройки

 

Galaxy S5 има огромен набор от опции за персонализация – можете да променяте шрифта, да уголемявате текста и да променяте интерфейса. Можете да променяте и заключения екран и начина на отключване, да слагате два часовника (ако пътувате) и много други.

Можете да стартирате приложението за камера директно от заключен екран. Това се включва от Settings > Lock Screen > Camera Shortcut.

Страхотно е и управлението с едно докосване, което ви позволява да спирате аларми и да отхвърляте или отговаряте на обаждания мигновено. Включва се от настройките за достъпност.

 

13) Увеличаване на чувствителността на дисплея

 

Тъчскрийна е страхотен, докато не се наложи да носите ръкавици в студа навън. Galaxy S5 може лесно да реши този проблем. Отидете в Settings > Display и сложете отметка на Increase touch sensitivity.

 

11tyd5t.jpg

 

Можете да оставите тази функция включена, тъй като не пречи при изполване на устройството без ръкавици и не хаби енергия.

 

14) Използвайте удобно големия дисплей

 

Ако Galaxy S5 ви се струва прекалено голям и неудобен за използване само с една ръка, можете просто да включите съответния режим от меню Quick Settings. За да го използвате, на главния екран прокарайте бързо пръста си от десния край до средата и обратно. Изображението ще се смали, за да стане по-удобно използването на устройството с една ръка.

 

j7upw1.jpg

 

Можете да използвате ненужното място и за режима на мултитаскинг, при който можете да настройвате размера на различните панели според действията си. Това позволява да правите няколко неща едновременно, като например да си пишете с някого, докато четете нещо от Интернет.

 

15) Ускорете главния екран

 

Като минете вляво от главния екран се показва джаджата My Magazine на Samsung. Тук се показват новини и може да се настройва в зависимост дали искате да виждате такива относно спорт, технологии, бизнес или забавления.

Ако тази функция не ви допада, можете да я спрете от менюто Settings > Applications > Application Manager.

За по-добра производителност, можете да изключите и специалните ефекти при смяна на екраните, като задържите мултитаскинг бутона и изберете Home Screen Settings.