Преносим соларен панел или как да пътуваме независимо
fitbit

Сподели на приятел
15 592

Като съвременни хора, ние обичаме да пътуваме и да живеем сред природата, но също така обожаваме и електронните си джаджи. Затова възможността да притежаваме независим, преносим източник на енергия е повече от изкусителна. Като фенове на технологиите, ние в DICE.bg нямаше как да не предлагаме една перфектно удобна джаджа – сгъваем соларен панел Choetech. Ще ти разкажем за сгъваемия соларен панел и за ползите, които можеш да имаш от него. Но нека започнем от началото.

Що е то соларен панел

Днес всички знаят, че устройството соларен панел превръща слънчевата светлина в електричество, което можем да използваме. Но не всички са наясно как точно става тази магия.

Слънчевата светлина е съставена от енергийни частици, наречени фотони, а повърхността на всеки соларен панел съдържа няколко слънчеви клетки, покрити със слоеве полупроводници, които работят като диоди. Когато фотоните достигнат повърхността на панела, те се удрят в него и предават на електроните от полупроводниците достатъчно енергия, за да ги накарат да излязат от атомните си орбити. Така в панела се получават свободни електрони, които могат да се превърнат в насочен ток. Във физиката това се нарича фотоволтаичен ефект.

Разбира се, един соларен панел може да работи само когато има слънчева светлина, тоест през деня. Електроенергията, която панелът създава, трябва да се използва веднага или да се прехвърли в акумулаторна батерия за по-късно. В противен случай ще я загубите.

Видове фотосоларни панели

Въпреки еднаквия принцип на работа, на пазара се предлагат различни видове соларни панели. Основната практическа разлика е в тяхната продуктивност – някои могат да преобразуват слънчевата светлина в електричество по-добре от други. Това е така, защото в панелите може да има различен вид и брой силициеви клетки. Разбира се, броят на клетките често определя размера, теглото и цената на съответния соларен панел. И макар често да се смята, че колкото повече силициеви клетки има един панел, толкова по-висока изходна мощност ще произведе, това невинаги е така. Изходната мощност на един панел зависи също от качеството и ефективността на самите соларни клетки.

Монокристален слънчев панел

Монокристалните панели са най-старият и развит тип слънчеви панели. Те са направени от единични (моно)кристални силициеви клетки, в които чист силиций се оформя на пръчки и се нарязва на пластини. Въпреки че са по-скъпи, те са могат да издържат по-дълго и имат по-висока ефективност и по-висока мощност. Изглеждат черни и с равномерно покритие.

Поликристален слънчев панел

Поликристалните панели са от среден клас, тъй като са по-малко ефективни и с по-кратък живот, но също така са по-достъпни. Те също са изработени от силиций, но от много частици силициев кристал, разтопени в една маса. Тъй като във всяка клетка има много кристали, това ограничава свободата на движението на електроните и води до генерирането на по-малко електричество.

Поликристалните панели се правят чрез топене на суров силиций и изливането му в квадратна форма, за да се получат правоъгълни форми. Можете да познаете поликристалния соларен панел по синьото му покритие, правоъгълната форма и петънцата, които се образуват от отразяването на светлината в множеството кристали.

Тънкослойни соларни панели

Третият тип слънчеви панели са тънки, гъвкави и с нисък профил – в тях се използват клетки, които са приблизително 350 пъти по-тънки от кристалните пластини в останалите слънчеви панели. Произвеждат се от слоеве полупроводникови материали като силиций, кадмиев телурид и меден индиев галиев селенид. Полупроводниковият слой е поставен между прозрачни проводящи слоеве със стъкло отгоре, което помага за улавяне на слънчевата светлина. Тънкослойните соларни панели обикновено имат по-ниска ефективност и мощност в сравнение с кристалните панели и изискват много повече покривно пространство, за да генерират същото количество енергия. Също така имат по-кратък живот.

Все пак тънкослойният соларен панел има своето място в соларната индустрия. Такива панели се използват например за формоване на керемиди, които произвеждат електричество от слънчева светлина. Използват се и за направата на преносими соларни панели, които са леки.

Какви ползи може да ви даде един соларен панел

Независимост, разбира се – това е най-голямото удобство, което можете да получите, когато се снабдите със соларен панел. Можете да живеете извън електропреносната мрежа, без да се лишавате от модерните електронни джаджи. В същото време използвате чиста, възобновяема, независима енергия.

Доскоро слънчеви панели се използваха предимно за осигуряване на електричество за домове и производства. Днес обаче технологиите напреднаха толкова, че можете да си имате собствен преносим слънчев панел, с който да пътувате навсякъде, да оставате дълго време на див къмпинг, да прекарвате седмици наред на яхта или в отдалечена от цивилизацията вила например. Като през цялото време продължавате да работите и да се забавлявате на любимите си устройства.

Преносим, сгъваем соларен панел – пълната независимост

Да притежавате преносим соларен панел е наистина добра инвестиция. Соларните батерии или зарядни обикновено могат да съберат достатъчно енергия, за да заредят телефона ви веднъж, но един преносим соларен панел може да ви осигури много повече електричество за много повече дейности. Точно затова в DICE.bg вече предлагаме преносими соларни панели с различни характеристики на страхотния бранд Choetech. Преживяването да имате такъв соларен панел наистина е страхотно!

Добавяте към багажа си един плосък калъф с тегло около 1,5 кг, като можете да го закачите дори на раницата. В него има 4 слънчеви панела, които удобно се разгъват, както и допълнителен джоб за вградените изходи, кабели и преходници. Калъфът е подсилен за по-добра защита, а панелите може да са устойчиви на пръски вода, за да не ги мислите при дъжд. Стигате, където ви е удобно, разгъвате калъфа и моментално получавате между 14 и 100 W електричество, в зависимост от модела. Портовете са няколко и различни (например USB-A, USB-C и DC) можете да захраните телефона си, таблета, камерата и дори лаптопа директно от слънцето. Понякога – дори едновременно! Струва си, нали?

Вижте и видео за сгъваем соларен панел, което подготвихме за вас.

 

––

Още качествени и удобни джаджи за пътуване можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.