Ревю на Anker Nebula Apollo – мултимедиен проектор и преносим високоговорител
fitbit

Сподели на приятел
24 870

Мултимедийният проектор Anker Nebula Apollo може да прожектира видеоклипове, снимки и приложения за Android, както и да възпроизвежда музика и да работи като Bluetooth високоговорител. Дългият живот на батерията го прави идеален за употреба в движение.

Плюсове:

  • Разумна цена
  • Дълъг живот на батерията
  • Работи с Android 7.1
  • Множество методи за контрол
  • Удвоява се като Bluetooth високоговорител

Минуси:

  • Не съвсем перфектна яркост
  • Свръхчувствителен тъчпад
  • Вероятно изкривяване на звука при високи нива

Anker Nebula Apollo е сред най-малките модели в линията Nebula на компанията за развлекателни проектори. Но в скромното си тяло той включва много мултимедийни възможности. Той може да прожектира изображения и видео от външни източници (съхранени на USB преносима памет или от вътрешна памет), да възпроизвежда музикални файлове и дори да функционира като Bluetooth високоговорител, когато е сдвоен с вашия смартфон или друго мобилно устройство. Можете да управлявате Apollo чрез неговия вграден контролен панел, включено дистанционно или от iOS или Android устройство чрез приложението Nebula Connect. Говорейки за Android, Apollo има тази вградена операционна система, пренасяйки вселената от приложения за Android на екрана на вашия проектор. Необичайно дългият живот на батерията между зарежданията прави Apollo добър избор като преносим проектор, особено когато сте далеч от външен източник на захранване и също се нуждаете от въздействащо аудио.

Тонколона и проектор в едно

Apollo използва LED светлинен източник с номинален живот от 30 000 часа. При 200 ANSI лумена, Apollo е със скромна яркост, съответстваща на изхода на Anker Nebula Capsule II и Kodak Luma 350 например.

Разделителната способност на Apollo 854 на 480 пиксела (известна още като FWVGA или 480p) е често срещана сред мини проекторите – видяхме я както в Luma 350, така и в AAXA P2-A Smart Pico Projector – макар да е по-малка от 1280 на 720, или 720p, разделителна способност на Appolo Nebula Capsule II. Apollo разполага с един 6-ватов високоговорител, който може да работи със звук само като Bluetooth високоговорител, когато не проектирате.

Може да мислите за Apollo, който е с размери 5,2 на 2,6 на 2,6 инча, като проектор „микро-кула“, като долната част държи високоговорителя и другите компоненти и обектива отгоре. По форма прилича на капсулата на Anker Nebula Capsule II, но докато Capsule II е цилиндрична и подобна по форма на голяма кутия за газирана напитка или бира, то Apollo прилича повече на правоъгълна кутия със заоблени ръбове и ъгли. Под Apollo има отвор с резба, който пасва на статив.

Долната част на рамката на Apollo е облечена в матово-черна обвивка с малки дупки за текстура, подобна на решетка, докато горната част е полупрозрачна, лъскава и черна. В горната част леко се вижда лого на Nebula.

Управлението на Anker Nebula Apollo

Когато Apollo е включен, логото на Nebula става червено и пет бели виртуални бутона го ограждат. Те са за начало, връщане, мишка (курсор), плюс и минус (за контрол на звука). Центърът на горната част става тъчпад. Ако не докоснете панела за около пет секунди, контролните бутони изчезват, но можете да ги материализирате отново, просто като докоснете горната част.

Този вграден контролен панел има набор от контроли, подобни на тези на включеното дистанционно управление, което избягва тъчпада и добавя петпосочен контролер с централен бутон. Измежду двете предпочетохме да използваме дистанционното управление, защото при навигиране между опциите в менюто с тъчпада беше лесно да подмина целта си. Понякога трябваше да опитам три или четири пъти, преди да стигна до елемента, който всъщност исках да щракна.

Можете също да контролирате Anker Nebula Apollo чрез приложението Nebula Capture на Anker. Ако вече сте го инсталирали за друг продукт, трябва само да изберете „Apollo“, за да се синхронизира с проектора. Приложението има тъчпад, плюс бутони за начало, връщане и меню, както и бутон, който отваря виртуална клавиатура.

Допълнителните функции

От лявата страна на Apollo, зад обектива, има малко колело за фокусиране, с което успяхме лесно да доведем изображението до остър фокус. На гърба има бутони за захранване и Bluetooth връзка, както и един HDMI и един USB Type-A порт. Тук също има жак за захранващия адаптер. За разлика от Capsule II, Anker Nebula Apollo няма жак за аудио изход, но може да се свърже като външен високоговорител чрез Bluetooth. Той също така разполага с Wi-Fi свързаност.

В Apollo е вградена акумулаторна батерия от 9750 mAh, която според Anker може да издържи до 4 часа възпроизвеждане на видео с едно зареждане. При тестване той наистина осигури дълъг живот на батерията, което го прави идеален за преносима употреба. Nebula Capsule II, който е по-подходящ като домашен проектор, е оценен да издържа 2,5 часа.

Този проектор има Android

Anker Nebula Apollo следва тенденция, която наблюдаваме в много скорошни мини-проектори за включване на Android. Такива видяхме при Capsule II, Kodak Luma 350 и AAXA P2-A Smart Pico Projector.  Виждаме Android проектори от няколко години, но докато някои ранни опити бяха слабо функционални, последните модели обикновено работят доста добре.

Apollo работи с Android 7.1, докато Nebula Capsule II работи с Android TV OS. Независимо от версията на Android, принципът е един и същ: можете да стартирате предварително инсталирани приложения за Android и да изтегляте нови от App Store през Wi-Fi връзката. Можете и да променяте множество настройки, както бихте направили на смартфон.

Менюто на Anker Nebula Apollo

Когато включите проектора, след кратък период на загряване главното меню, включващо поне два реда цветни икони, изпълва екрана.

Тези на горния ред са означени като HDMI, файлов мениджър, мениджър на приложения, мрежа и настройки. От HDMI можете да се свържете към външен източник, ако в проектора е включен HDMI кабел. От файловия мениджър можете да получите достъп до съдържание от USB преносима памет или файлове, записани в 8GB вътрешна памет на проектора. App Manager отваря меню, включващо File Manager, Media Player, WebView Browser (с виртуална клавиатура за въвеждане на URL адреси), Aptoide TV (от който можете да инсталирате някои общи видео приложения, като TED) и AirPin Pro (за работа с AirPlay или DLNA стрийминг). Мрежата ви позволява да се свързвате или превключвате между Wi-Fi мрежи за стартиране на приложения за Android или за споделяне на екрана.

На долния ред има икони за приложения, започващи с Amazon Video, YouTube и Netflix, плюс връзка към App Store. Те ще станат повече, когато инсталирате свои приложения. Приложенията не са съвсем предварително инсталирани – например трябваше да щракнем върху бутона YouTube и след това да натиснем Инсталиране. Но освен този прост процес, нямаше включена настройка. Ще трябва ръчно да въведете пароли за акаунти, когато е подходящо.

Тестване на Anker Nebula Apollo

При тестването на Apollo гледахме редица клипове в YouTube както за Wi-Fi използване на включеното приложение YouTube за Android, така и употреба от компютър с Windows през HDMI връзка. Разгледахме също серия от клипове, съхранени на USB флаш устройство, включено в задната част на устройството, както е показано по-рано. По същия начин прегледахме много от нашите стандартни тестови снимки, съхранени на USB, и слушахме музикални файлове, записани на устройството.

В тъмна стая можехме да гледаме видео с размери до 150 см (измерени по диагонал) без осезаемо влошаване, със 120 см оптимален баланс между размер на изображението и качество. С включване на светлина максималният използваем размер на изображението се сви до около 100 см, като идеалният размер е по-близо до 75 см.

Качеството на видеото беше типично за LED проектор със скромна яркост. Цветовете изглеждаха приглушени, когато размерът на изображението беше твърде голям и имаше лек цветови дисбаланс. При него червеното изглеждаше матово, а зеленото беше малко ярко. Понякога виждахме дъги, които често се появяват в изображенията от едночипови DLP проектори. Но ефектът беше достатъчно незабележим дори за някого, чувствителен към този така наречен „ефект на дъгата“.

Междувременно качеството на снимките беше добро за гледане, например, на снимки от пътуване, със сравнително истински цветове и приличен контраст. Качеството на звука от 6-ватовия високоговорител беше повече от адекватно за обичайно слушане. И това важи както за музикални или видео файлове, така и за музика, съхранена на телефон в режим на Bluetooth високоговорител. От време на време забелязахме леко изкривяване при по-високи нива на звука, но високоговорителят е достатъчно мощен и дори при ниски нива звукът трябва да е достатъчен, за да изпълни малка стая.

Изводите

Благодарение на издръжливата си батерия, Anker Nebula Apollo е по-добър избор за преносима употреба от Capsule II. Оценен е на 4 часа видео възпроизвеждане и се доближи до това при нашето тестване. Въпреки това, Capsule II има по-висока разделителна способност (720p, спрямо 480p на Apollo) и по-силен високоговорител. Но Apollo се предлага на много по-ниска цена и благодарение на многобройните си възможности за свързване и способността да показва широка гама съдържания, той се превръща в най-новия ни избор сред мини проекторите за развлечение.

 

Тук може да видите нашето ревю за проектора Nebula:

 

––

Anker Nebula Apollo, както и други качествени мултимедийни проектори и Bluetooth високоговорители, можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.