Най-добрите приложения за удължаване на живота на батерията на смартфон

Сподели на приятел
1 492

Преди години телефоните ни можеха да издържат около 3 дни с едно зареждане, дори при постоянно използване. Днешните смартфони, обаче, поради детайлните си дисплеи и огромния набор от функции, харчат толкова много енергия че издържат едва ден, някои модели дори и по-малко.

Приложенията за следене на батерията ни помагат да се справим с този проблем, като позволяват внимателно да се следи нивото на заряда и предлагат оптимизация на системните настройки с цел пестене на енергия. Ето някои от най-добрите такива приложения за смартфони с Android и iOS.

1. Battery Doctor (безплатно; Android & iOS)

ngq14z.jpg

 

Въпреки че е безплатно, това приложение има огромен набор от функции, свързани с пестене на енергия. Позволява бързо и лесно следене на точното ниво на заряда и проследяване на приложенията, които хабят най-много енергия. Можете бързо да регулирате функции като WiFi, GPS, Bluetooth и мобилни данни директно от приложението, както и от джаджата за главния екран. Една от най-удобните функции е възможността за задаване на профили за енергоспестяване, както и възможността те да се превключват по график. Имайте в предвид че версията за iOS има по-ограничена функционалност заради самата операционна система.

 

2. DU Battery Saver & Widgets (безплатно; Android)

28ksmmt.jpg

 

Още едно популярно приложение за пестене на енергия. Има удобна джаджа и функция за оптимизация с едно натискане. На потребителя се предлагат предварително зададени профили, има опция за създаване и на лични такива. Сред другите функции са детайлно следене на заряда и енергопотреблението на използваните приложения. Платената Pro версия добавя автоматичен график за профилите, автоматично спиране на приложения, както и регулация на честотата на процесора при руутнати устройства.

 

3. Battery Widget Reborn ($1.99; Android)

n73uc.jpg

 

С това приложение получавате джаджа за батерията с голяма възможност за персонализация, както и допълнителни функции за енергоспестяване. В самото приложение имате графа за нивото на батерията, както и задължителните регулации на WiFi, Sync, Bluetooth и т.н. Нощния режим ви позволява да настроите автоматично включване на самолетен режим за пестене на батерия докато не използвате устройството.

 

4. Juice Defender (безплатно; Android)

2uggbys.jpg

 

Въпреки че е сравнително старо (последно обновено през 2012), това приложение все още е доста популярно. Вградени са удобни предварително настроени профили за оптимизация с едно натискане, джаджи за главния екран и регулация на мобилните данни и WiFi. В платената Plus версия има функции за регулация на WiFi според местоположението, както и допълнителни профили, докато Ultimate версията има още повече автоматизация.

 

5. BetterBatteryStats ($2.89; Android)

1247fwi.jpg

 

Въпреки че в настройките на Android има сравнително детайлна информация какво харчи батерията, това приложение дава много по-разширена информация, подходяща за напреднали потребители с руутнати устройства. Приложението е идеално за откриване на приложения, които използват т.нар. „partial wakelock“, пречещ на устройството да влезне в спящ енергоспестяващ режим докато не се използва. Включена е база данни с информация, подпомагаща потребителите да ограничат или изцяло да премахнат тази функция от приложенията.

 

6. Battery Manager Pro ($1.99; iOS)

10711ty.jpg

 

Тази програмка покрива всички базови функции за следене и пестене на батерията. Има сравнително уникална функция за преценка. Присъства удобен индикатор за нивото на заряда, индикатор за пълен цикъл на зареждане с 3 стъпки, преценка за издържливостта на батерията при използване на интернет, слушане на музика и др., изглед специално за док, както и съвети за пестене на енергия. В Pro версията има слайдер, който ни позволява да зададем колко часа ще използваме дадено приложение и преценка колко батерия ще изхаби това.

 

7. Carat (безплатно; Android & iOS)

a43dvn.jpg

 

Carat не работи по същия начин като другите приложения за пестене на енергия. След като инсталирате приложението и го отворите, то ще направи детайлни измервания на нивото на батерията, работещите приложения, използването на процесора и оперативната памет. Цялата тази информация се изпраща към сървърите на разработчиците за анализ. След около седмица получавате списък със съвети за намаляне на енергопотреблението, списък с приложения, които харчат най-много батерията, както и сравнение на енергопотреблението ви с това на други потребители.

 

8. Normal ($0.99; iOS)

4kwf3p.jpg

 

Много подобно на Carat, но с доста по-красив интерфейс. Normal събира информация за енергопотреблението ви и изпраща данните към своите сървъри за анализ, след което ви предлага съвети за ограничаване на енергопотреблението, както и преценки колко батерия ще спестите ако спрете дадено приложение. Допълнителните екрани ви дават информация за устройството и други настройки за приложенията.