Най-вълнуващите нови функции на iOS 17, които очакваме
fitbit

Сподели на приятел
9 239

Apple планира да пусне iOS 17 за широката публика през есента, а междувременно обяви редица нови софтуерни актуализации на своята световна конференция за разработчици през миналата седмица. Новините включиха следващата софтуерна версия на iPhone, iOS 17 и вече знаем за много вълнуващи нови функции на iOS 17, които да очакваме с нетърпение. Прочетете ги.

Режим на готовност

С iOS 17 получавате нов режим, наречен StandBy. Ако активирате този режим на iPhone, докато се зарежда и е в пейзажен режим, телефонът ви може да работи като интелигентен дисплей. Той ще може да показва часа, уиджетите, дейностите на живо и други в този режим.

Тази функция е полезна, особено ако зареждате телефона си в кухнята, докато готвите, или на нощното шкафче през нощта. Но няма да работи за всички iPhone. В момента функционира само на iPhone 14 Pro и Pro Max, заради техния always-on дисплей. По-ранните модели iPhone, съвместими с iOS 17, могат да използват режим StandBy, но екранът ви ще се изключи в определен момент.

Автоматичното коригиране получава подобрение

Клавиатурата на iPhone в iOS 17 ще получи надстройка. Клавиатурата ще използва трансформаторен модел, подобен на този, който OpenAI използва в своите езикови модели, така че ще предсказва по-добре какво ще въведете след това. Autocorrect ще може също да помогне с граматиката, подобно на софтуер за текстообработка като Microsoft Word.

Това е една от вълнуващите нови функции на iOS 17, които харесваме – надяваме се, че няма да се налага да въвеждаме особени думи по няколко пъти, за да ги накараме да останат в съобщението. Това определено ще ни спести доста време при разговори с приятели.

Ново приложение Journal

Воденето на дневник може да ви помогне да управлявате стреса, да постигнете целите си. А една от представените нови функции на iOS 17 за тази година е, че iPhone ще получи ново приложение за дневник, наречено Journal. Разбира се, към момента има други приложения тип дневник, но Apple ще използва машинно обучение на устройството за създаване на персонализирани подкани, които да ви помогнат. Ще можете също така да планирате известия, за да си напомняте да записвате. Приложението запазва персоналността на всички записи с обработка на устройството, криптиране от край до край и възможност за заключване на приложението.

Ако ви е по-удобно да пишете в телефона, отколкото да използвате химикал и тетрадка, това приложение може да ви помогне да стартирате и да поддържате редовен дневника. Дори ако вече водите дневник редовно, можете да получите някои ползи от приложението – например за да ви помогне да обмислите деня си, когато не можете да измислите какво да пишете.

Нови функции на iOS 17 за Messages

Messages също получава някои нови функции на iOS 17. Новата възможност Check In, например, ви позволява бързо и лесно да кажете на член на семейството или приятел, че сте пристигнали до вашата дестинация. А ако сте родител, можете да я използвате, за да се уверите, че детето ви е стигнало безопасно до дома на своя приятел.

Също така ще можете да преминете към първото съобщение, което не сте виждали в разговор в Messages с iOS 17. Това може да бъде особено полезно, ако сте в оживен групов чат. Представете си, че отивате на едночасова среща и излизате, за да откриете, че груповият чат, в който сте с приятелите си, има 50 известия. С iOS 17 можете да се върнете към първото непрочетено съобщение и да прочетете целия разговор до края.

А ако искате да отговорите на конкретно съобщение в Messages, можете също да плъзнете върху него, за да му отговорите директно. Преди трябваше да задържите дълго съобщението и да изберете Reply.

Можете също така да създавате стикери за съобщения от вашите снимки. Apple нарича тези стикери Live Stickers. Ще можете да добавяте ефекти към тях и да ги запазвате във вашия iPhone за бърз достъп по-късно. Сега можете да превърнете например лошият поглед на вашия домашен любимец в забавен стикер – и вашият домашен любимец вероятно все още ще бъде раздразнен.

Нови постери за контакти

Сред забавните нови функции на iOS 17 е Contact Posters. Мислете за тези плакати като за високо персонализирани карти за контакт. В предишните версии на iOS можехте да направите контактите различими, като добавите техни собствени мелодии и миниатюрни снимки. Contact Posters стигат по-далеч, като ви позволяват да персонализирате контактите с емотикони, да редактирате цвета и шрифта на контактите и др.

Apple също съобщи, че плакатите за контакти ще бъдат достъпни за приложения за обаждания на трети страни, а не само за контактите на iPhone.

Тази функция изглежда като интегрирането на адаптивните заключващи екрани на Apple с контактите и ни кара да мислим, че Apple един ден ще позволи да персонализираме други приложения и функции на iPhone. Надяваме се, че Apple ще продължи да предоставя на хората повече опции за персонализиране в бъдеще, като например да редактираме дисплея, цвета и шрифта за различни чатове в Messages.

Автоматично изтриване на съобщенията за проверка на пароли

В iOS 17, ако отидете на Settings > Passwords > Password Options, има нова опция, наречена Clean Up Automatically под Verification Codes. Ако е активирана, тази опция автоматично ще изтрие съобщения в Messages и Mail, които съдържат кодове за потвърждение, след като сте вмъкнали кода с помощта на AutoFill.

Тази функция със сигурност ще помогне да поддържате съобщенията и имейлите си подредени. Когато отворите Messages или Mail, ще искате да виждате съобщения от приятелите и семейството си, вместо съобщения с кодове.

Направете списък за пазаруване в Reminders

За достъп до тази функция трябва да надстроите приложението Reminders след надграждане до iOS 17. Приложението ще ви подкани да надстроите, когато го отворите за първи път след изтегляне на iOS 17. След това има няколко стъпки за създаване на списък с хранителни стоки.

  1. Отворете ново напомняне.
  2. Докоснете трите точки (… ) в горния десен ъгъл на екрана.
  3. Докоснете List Info.
  4. Докоснете Standard до List Type, за да изберете Groceries.

След като бъде активиран, Reminders автоматично ще разпределя различните хранителни продукти в секции, например Продукти и Хляб и зърнени храни.

Много хора използват Notes, за да правят списък за пазаруване, и това работи прилично. Но тези списъци са объркани и често ви карат да се връщате по няколко пъти на някои щандове. Тази функция би трябвало да улесни пазаруването, като пести време и излишни разходки.

Conversation Awareness на AirPods

AirPods Pro от второ поколение също получават няколко нови функции на iOS 17. Adaptive Audio и Personalized Volume са надградени, за да ви осигурят по-добро слушане, но Conversation Awareness е новата вълнуваща функция.

С Conversation Awareness второто поколение AirPods Pro ще разпознае, когато започнете да говорите. Тогава ще намали силата на звука на музиката и фоновия шум и ще усили гласовете пред вас. Край на ровичкането из AirPods или iPhone, за да намалите звука, когато искате да говорите на някого.

Това е друга функция, която се надяваме Apple да надгради и разшири. Бъдеща версия на този софтуер може да позволи на AirPods да разпознават, когато някой в рамките на определен обхват говори с вас, и автоматично да намалява звука.

Без повече „Hey, Siri“

Друга от удобните нови функции на iOS 17 – вече не трябва да поздравявате Siri, за да я активирате. С актуализацията можете просто да кажете „Siri“ и цифровият асистент ще се активира и ще изслуша всякакви въпроси или команди, които може да имате, точно както можете да се обърнете към цифровия асистент на Amazon Alexa.

Но ако желаете, можете все още да поздравявате и да се отнасяте с уважение към вашия цифров асистент. И ако има роботизирано въстание в бъдеще, роботите може да ви оставят на мира, защото сте били добри с тяхната прабаба Сири. Е, какво избирате?

Поредица заявки до Siri

С iOS 17 ще можете също така да задавате поредица заявки на Siri. След като активирате Siri, можете да го помолите да изпрати текстово съобщение до някого, след което да настрои аларма. При това без да е необходимо за да казвате отново „Hey Siri“ или „Siri“. Това ще направи разговора със Siri по-нормален и вероятно ще ви помогне да запазите естествения ход на мислите си, когато командвате асистента.

AirTags могат да се споделят с повече хора

AirTags са добър начин да следите лични вещи, като портфейла или багажа си. С разработените нови функции на iOS 17 AirTag могат да бъдат регистрирани с повече от един човек, което улеснява приятелите и семейството ви да следят същите вещи. Актуализацията също така позволява на множество хора да използват един и същ артикул, например багаж, без да сменят тракерите.

Новата функция може също така да намали някои дребни дразнещи неща в AirTag. Например когато сте с някой, който носи AirTag, да получите известие, че непознат AirTag пътува с вас. Факт е, че тези известия могат да помогнат на хората да се предпазят от нежелано проследяване. Но получаването им може да бъде досадно, ако конкретният AirTag принадлежи на ваш партньор или приятел.

Приложението Maps е подобрено

Приложението Maps на Apple също получава надстройка с iOS 17. С актуализацията ще можете да изтеглите карта за определена област, да получите достъп до навигация завой по завой, да видите очакваното време на пристигане и много повече, докато сте офлайн. Apple съобщи също, че парковите алеи в САЩ ще бъдат по-лесно откривани. А водачите на електромобили ще могат да виждат наличните зарядни станции в приложението.

Възможността да използвате Maps офлайн може да бъде много полезна, ако сте туристи и се движите по непозната пътека или ако посещавате или шофирате през отдалечен район. Тази нова функция, както и функцията Emergency SOS чрез сателит на iPhone 14 и Apple Watch Ultra, създават усещането, че Apple се стреми да направи продукти за всички цифрови нужди за дома, офиса и на открито.

Споделянето е по-лесно с AirDrop и NameDrop

Според обявените нови функции на  iOS 17 ще можете да споделяте съдържание по-лесно чрез AirDrop и нова функционалност, наречена NameDrop.

Със следващата версия на iOS няма да е необходимо да оставате в обсега на друг човек, за да завършите споделянето на съдържание с него чрез AirDrop. Ако споделяте много файлове с AirDrop и това отнема време, достатъчно е да сте започнали процеса в обхват. Не е нужно да оставате в обхват, за да завърши прехвърлянето. Освен това, ще можете да слушате музика или да гледате видео с други хора чрез SharePlay , като съберете вашите iPhone заедно.

NameDrop е нова функционалност. Тя ви позволява да споделяте информация за контакт с друг човек, като доближите своя iPhone или Apple Watch до неговото устройство.

Предупреждения за чувствително съдържание

Една от най-сериозните нови функции на iOS 17 има за цел да ви предпази от всякакви нежелани голи изображения или видеоклипове, на които може да попаднете. Можете да замъглите тези изображения или видеоклипове, преди да ги прегледате. Тази функция ще бъде налична в Messages, AirDrop, Contact Posters в приложението Phone, FaceTime съобщенията и приложенията на трети страни.

Така някои момчета в приложенията за запознанства ще трябва да разберат как работят думите, а не просто да изпращат непоискани голи снимки на хората.

Apple пусна iOS 17 за разработчиците през миналата седмица, а бета тестерите ще могат да изтеглят бета версия през юли. А вие можете да се регистрирате, ако искате да бъдете бета тестер на iOS. Apple планира да пусне всички нови функции на iOS 17 за широката публика през есента.

 

––––

Открийте оригинални аксесоари за iPhone, AirPods и AirTag в онлайн магазина или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.