Бета версия на iOS 17: вече можете да изпробвате новите функции
fitbit

Сподели на приятел
10 329

Само преди няколко дни Apple пусна публичната бета версия на iOS 17. Новият софтуер за iPhone беше разкрит миналия месец по време на годишната световна конференция на Apple за разработчици. iOS 17 носи промени в начина, по който се обаждате, изпращате текстови съобщения и разглеждате информация с актуализации на FaceTime, Messages и приложението за телефон. Има нов режим StandBy, който превръща заключения екран на iPhone в мини център, подобен на Amazon Echo Show. Можете да изтеглите публичната бета версия на iOS 17, но препоръчваме да не го правите на основния си iPhone.

Миналогодишната софтуерна актуализация, iOS 16, въведе възможността за редактиране или „отмяна на изпращането“ на съобщения, които изпращате чрез iMessage; Apple Pay Later; промени в заключения екран; обновени известия; Live Activities. Тези допълнения не излязоха наведнъж и всъщност бяха разпръснати в хода на по-малките софтуерни актуализации на iOS през годината.

Можем да очакваме същото за iOS 17, която вероятно ще бъде пусната точно преди iPhone 15 да бъдат пуснати в продажба.

Плакати за контакт (Contact Poster)

Миналата година получихме адаптивни заключващи екрани в iOS 16. Тази година iOS 17 има подобна промяна за картите за контакт на iPhone, за да изглеждат по-атрактивни. Плакатите за контакти са красиви обработки за снимки на контакти и емотикони, съчетани с гладко изглеждащи шрифтове, които се показват, когато получавате обаждания. Можете да ги използвате и за други услуги на телефона ви, където общувате и споделяте.

Персонализирането на Contact Poster е подобно на това на заключения екран. Изберете снимка, шрифт и цвят и това е всичко.

AirDrop става по-лесен за използване

Публичната бета версия на iOS 17 носи основни поправки на AirDrop. Просто трябва да доближите вашия iPhone до някой друг, за да споделите плакат за контакт, снимки, видеоклипове или да започнете споделена дейност с помощта на Share Play. Разбира се, тъй като това е Apple, има дума за споделяне на плаката ви за контакт с някого: NameDrop. Хубавото е, че можете да изберете каква информация за контакт да се споделя. NameDrop работи и между два телефона iPhone, както и с Apple Watch.

Режимът на готовност превръща iPhone в Amazon Echo Show

Едно от най-големите допълнения в публичната бета версия на iOS 17 е за случаите, когато iPhone не е в ръката ви. Когато iPhone е на MagSafe и се зарежда, получавате ново изживяване на цял екран с информация, която може да се види. Функцията се нарича Standby и имитира това, което могат да правят много умни домашни устройства, като например Amazon Echo Show.

Новият екран показва часа, снимките, уиджетите и дейностите на живо и почти всички те могат да бъдат персонализирани. Това е нещо като кръстоска между always-on дисплей на iPhone 14 Pro и режим nightstand на Apple Watch.

Когато плъзнете пръст настрани по екрана в режим на готовност, можете да разгледате любимите си снимки или моменти. iOS 17 също така автоматично ще разбърква изображенията, за да намери това, което изглежда най-добре на екрана.

Режимът на готовност също може да показва визуални модули. Например, можете да видите времето, интелигентните си контроли на Apple Home или любимата ви джаджа на трета страна. С поддръжка за дейности на живо можете също да видите резултата от спортни събития или състоянието на доставка на храна.

Една от по-любопитните функции е, че Standby може да запомни предпочитаната от вас „настройка“ на изглед за всяко място, което зареждате чрез MagSafe.

Новото приложение Journal

Публичната бета версия на iOS 17 предлага ново приложение на Apple, наречено Journal, което създава персонализирани предложения, за да вдъхнови писането в дневника ви. Тези предложения са подбрани от информация на вашия iPhone снимки, местоположение, музика и тренировки.

Дневникът ви дава възможност да изберете момент, например „сутрин на плажа“ и да започнете да пишете. Можете също така да планирате известия, които да ви напомнят да пишете и да получавате нови подкани. Можете да маркирате важни моменти, за да ги обмислите по-късно.

Гласова поща на живо

Друга нова възможност на публичната бета версия на iOS 17 включва гласовата поща. Когато някой ви се обади и остави съобщение, ще видите транскрипция на живо в реално време, докато говори. Новата услуга се нарича Live Voicemail и изглежда като в дните на телефонните секретари, когато проверявахме повикванията. За Live Voicemail ще видите гласовата поща направо на екрана си, така че можете да решите дали да излезете или да приемете повикването. Функцията може да запази поверителността ви. Гласовата поща на живо изглежда идентична с Call Screen на телефоните Google Pixel, което не е лошо.

FaceTime съобщения

iOS 17 ще ви позволи да запишете видео съобщение във FaceTime. Това е много търсена функция, която ще гарантира, че можете да документирате и споделяте важни моменти, дори ако някой пропусне вашето обаждане.

Messages Check In

Apple разширява и опростява споделянето на местоположение чрез Messages. Новата функция, наречена Check In, е за уведомяване на любим човек, че сте стигнали безопасно до местоназначението си. Независимо дали се прибирате вкъщи късно вечер или отивате да бягате рано сутринта, можете да направите регистрация с член на семейството или приятел и веднага щом пристигнете у дома, телефонът ви автоматично ще уведоми вашия приятел. Но ако се случи нещо неочаквано, той може да разпознае, че не сте близо до вашата дестинация и да се свърже с вас за проверка. Ако не отговорите, Check In може автоматично да сподели текущото ви местоположение, маршрута, който сте изминали, нивото на батерията на вашия iPhone и състоянието на клетъчната услуга. Всичко това е криптирано от край до край.

Messages получава корекции и допълнения

Изпитаното и надеждно приложение Messages получава няколко актуализации, включително визуална промяна на вашите iMessage приложения, които вече няма да се намират над клавиатурата, а вместо това ще бъдат достъпни чрез знак плюс в долния ляв ъгъл.

Търсенето във съобщения става много по-лесно в новата бета версия на iOS 17 с добавянето на филтри. Когато започнете търсене, ще можете да добавяте думи, за да стесните резултатите.

Друго приятно допълнение е транскрипцията за аудио съобщения. Ако сте човек, който има приятели или членове на семейството, които ви изпращат аудио съобщения, ще можете да прочетете транскрипция на записа направо в приложението Messages.

Има и нова catch up arrow в Messages. Стрелката се намира в горния десен ъгъл на разговора и ви позволява да преминете към първото съобщение, което не сте прочели. Това може да е жестоко полезна функция за управление на групови чатове. Apple също така направи вградените отговори по-бързи. В iOS 17 ще можете просто да плъзнете, за да отговорите на всяко балонче за съобщения.

Apple поправя автоматичното коригиране

Автоматичното коригиране ще стане по-интелигентно и ще може да коригира повече граматически грешки. Връщането на думите към това, което сте въвели, е по-лесно. И очевидно автокорекцията ще научи и ще ви позволи да използвате ругатни.

Стикерите на iMessage получават ново чекмедже, което да събере всички стикери, които сте използвали, на едно място. И сега емотикони са стикери. Можете да отлепите и залепите стикер за емотикони към балонче за съобщения, да го завъртите и преоразмерите. Миналата година в iOS 16 Apple представи възможността за повдигане на обект от фона на снимка като част от Visual Lookup. С новата бета версия на iOS 17 можете да превърнете снимка в стикер в Messages.

Чекмеджето със стикери също има раздел Live Stickers, който ви позволява да създадете анимация на стикер (известна още като GIF) от снимка на живо. Стикерите могат да бъдат достъпни в цялата система в неща като Tapback, Markup и приложения на трети страни; с две думи, почти навсякъде, където можете да получите достъп до емотикони.

Но изчакайте, има още функции на публичната бета версия на iOS 17

Както е типично за WWDC, има много повече допълнения и подобрения към публичната бета версия на iOS 17, отколкото Apple показа по време на основното представяне. Някои забележителни акценти включват:

  • Задействане на Siri, като просто кажете „Siri“ вместо „Hey, Siri“
  • Изтегляне на офлайн карти в приложението Maps
  • Нови профили и пароли за Safari
  • Автоматично извличане на еднократни кодове за потвърждение от приложението Mail
  • Интерактивни джаджи (които бяха представени подробно по време на частта за iPadOS)

iOS 17 ще излезе окончателно тази есен и ще работи на iPhone XS, XR и по-нови, включително iPhone SE от 2020 г.

 

 

––––

Открийте оригинални аксесоари и слушалки за iPhone в онлайн магазина или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.