Подобното на MagSafe безжично зареждане на Qi2 най-после идва
fitbit

Сподели на приятел
6 272

Новият стандарт за зареждане ще донесе подобна на MagSafe скорост и магнити на много повече устройства. Може би дори следващите Pixels! Qi2 — следващата версия на стандарта за безжично зареждане, с повече магнити, е на път да види бял свят. Wireless Power Consortium (WPC) обяви днес, че първите устройства Qi v2.0 са почти през процеса на сертифициране. Първите ще са налични „навреме за празничния сезон“ и повече от 100 са в процес на тестване за сертифициране или чакат на опашка. Серията iPhone 15 ще бъдат първите телефони, сертифицирани за Qi2.

Какво е Qi2

Qi е отворен стандарт за безжично зареждане, който почти всеки използва. Има го в Android и iPhone, а MagSafe е изграден върху него. Версия 2.0 включва актуализации на немагнитния стандарт Qi, до който ще стигнем, но също така въвежда Qi2.

Qi2 обещава по-бързо, по-малко придирчиво безжично зареждане, използвайки подобни на MagSafe пръстени от магнити както в устройството, така и в зарядното устройство, за да се осигури правилно подравняване на бобината. Когато казваме подобен на MagSafe, имаме предвид, че Apple е допринесла с технологията Magnetic Power Profile за новия стандарт.

В допълнение към по-лесното подравняване, Qi2 ще предложи същите по-високи скорости на зареждане — до 15 W — за всички съвместими устройства. В момента iPhones могат да се зареждат само с до 7,5 W на обикновени Qi зарядни устройства (с или без магнити); те могат да дадат 15 W, но само на по-скъпи MagSafe-сертифицирани зарядни устройства. Междувременно телефоните с Android могат да се зареждат с до 15 W (но реалистично 9 или 10 W) на същите стандартни Qi зарядни устройства, включително тези с магнити, но биха зареждали само с 5 W или по-малко на зарядни устройства MagSafe.

Qi2 трябва да направи скоростите на зареждане много по-предвидими. Говорителят на Apple Жаклин Рой потвърди, че iPhone 15 ще се зарежда с до 15 W със сертифицирано Qi2 зарядно устройство. Същото зарядно устройство ще зарежда и други Qi2-сертифицирани устройства, включително бъдещи телефони с Android, със същата скорост.

Кои устройства ще работят с Qi2

Само Qi версия 2.0 устройства с Magnetic Power Profile, т.е. общ MagSafe, ще получат марката Qi2. Според прессъобщението на WPC днес, другата част от актуализацията v2.0 се състои от „подобрение на съществуващия разширен профил на мощност за безжично зареждане (EPP), който не включва магнити, но отговаря на стандарта Qi v 2.0.“ Устройствата Qi v2.0, които нямат магнити, няма да получат марката Qi2, но ще запазят съществуващото лого Qi.

Пол Голдън, маркетинг директор на WPC, каза, че всички Qi v2.0 устройства „споделят общ слой за съвместимост“ и ще могат да си взаимодействат: магнитно зарядно устройство все още ще зарежда немагнитно Qi v2.0 устройство и обратно. Попитахме дали Qi2 – магнитната версия – може да бъде добавена към съществуващи Qi устройства чрез аксесоари на трети страни като калъфи и стана ясно, че можем да очакваме това да е възможно в бъдеще.

По времето, когато iPhone 15 стартира с „бъдещо безжично зареждане Qi2“, органът по стандартизацията чакаше оборудването за сертифициране да бъде доставено. Няколко компании вече обявиха Qi2 зарядни устройства – включително Anker, Belkin и Mophie, но тези зарядни устройства се нуждаят от сертифициране, за да бъдат пуснати на пазара. Първият трябва да премине през сертифициране в следващите дни и тези устройства ще бъдат включени в базата данни на продуктите Qi, когато това се случи.

Ще зареждаме ли друго, освен  iPhone 15

Освен семейството на iPhone 15, единствените други устройства Qi2, за които знаем досега, са зарядни устройства и батерии. Ние дори не знаем дали по-ранните MagSafe iPhone са съвместими. Но Qi2 само за Apple също е съвсем достатъчно. И така, кой производител на Android телефони ще бъде първият, който ще достави Qi2 телефон?

Google може да не е първият, но сме почти сигурни, че ще постави Qi2 в следващия Pixel или евентуално в този след него. Докато ровехме из уебсайта на WPC, намерихме публикация, която обявява нов член на борда на директорите на WPC. Liyu Yang, най-новият член на борда, е експерт по безжично зареждане и старши хардуерен инженер на Google, който е работил по системите за безжично зареждане на телефоните Pixel от 2017 г. насам. Според публикацията, „Liyu в момента ръководи проучването и проектирането на безжична връзка от следващо поколение платформи за зареждане за бъдещи продукти Pixel.“

Изглежда обещаващо!

 

––––

Открийте оригинални безжични зарядни устройства в онлайн магазина или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във FacebookTwitterInstagram.