Най-вълнуващите и иновативни технологии и продукти на CES 2024
fitbit

Сподели на приятел
5 601

CES 2024, която приключи съвсем скоро, не ни разочарова. Очаквахме много AI и това получихме, но естествено, това не беше всичко, което видяхме. Видяхме огромен сгъваем телевизор на стойност 200 000 долара, разгледахме предстоящо ръчно устройство за игри, Samsung се появи с телефонен дисплей, който се сгъва напред и назад, задължителното презентиране на летящо такси. Не мина и без Apple, които обявиха наличността на своите дългоочаквани слушалки за смесена реалност Vision Pro. Но това е само малка част от това, което видяхме на най-голямото изложение за потребителски технологии в света.

Тук събрахме най-сериозните тенденции на CES 2024, най-футуристичните технологии, най-странните джаджи и нещата, които всъщност ще можете да си купите през 2024 г. В нашия подбран списък с най-доброто от CES 2024 всички победители отговарят на поне един от следните критерии:

  • Продуктът включва невиждана досега концепция или идея.
  • Продуктът се опитва да реши основен потребителски проблем.
  • Продуктът е редизайн или различен поглед върху съществуващ продукт по начин, който поставя нова линия в производителността или качеството.
  • И накрая, придадохме по-голяма тежест на тези, които предстои да бъдат пуснати през календарна година, за разлика от продуктите без планирана дата на пускане.

Ето продуктите, които смятаме, че имат силата да подобрят ежедневието.

77-инчовият прозрачен OLED телевизор на LG наистина е нещо, (през) което да видите

Някога искало ли ви се е големият черен екран във вашата всекидневна просто да изчезне, когато не се използва? Запознайте се с OLED T, прозрачния OLED телевизор на LG, който прави точно това. Или поне е много близо до пълно изчезване, когато неговият механизиран черен филм се навие и остави само прозрачен дисплей, зад който се вижда стената.

Прозрачният екран може да се превърне във виртуален аквариум или да показва картини, скрийнсейвъри или уиджети, които LG включва в опциите Always On в менюто с настройки на телевизора. Това е един от най-готините телевизори, които сме виждали, и въпреки че прозрачността не е съвършена, той се справя брилянтно с ролята си на телевизор, който ефективно изчезва.

OLED T също така е безжичен (макар все още има захранващ кабел), така че устройства като кабелна кутия или игрова конзола могат да стоят на разстояние до 30 фута от телевизора. Прозрачната OLED технология не е новост в света на търговските приложения, но LG очаква този 77-инчов модел да излезе на пазара за масови потребители в средата на 2024 г. Ценообразуването все още не е определено, но е ясно, че ще бъде изключително скъпо.

Volkswagen използва ChatGPT AI, за да говори с колата

Гласовият асистент Ida на VW вече може да даде указания, за да ви отведе до дома или да регулира вътрешната температура с основни гласови команди. Но по някое време през второто тримесечие на 2024 г. Ida ще започне да говори много повече. Благодарение на партньорството между Volkwagen и разработчика на автомобилни асистенти Cerence, ще можете да получите отговори на по-сложни въпроси, задвижвани от ChatGPT.

За шофьора няма да има промяна в начина, по който взаимодейства с Ida. Въпреки това, след като актуализацията се появи, ще можете да задавате по-сложни въпроси, като например „Къде наблизо има добър китайски ресторант?“ или да помолите Ida да генерира кратка история, за да забавлява дете в колата. И въпреки че роботизираният глас на Ида все още не е приятен за дълго слушане, възможностите са обещаващи.

Сред първите превозни средства, които поддържат ChatGPT естествено, ще бъдат електрическите ID 4 и ID 3 на VW; предстоящите ID 7 и ID 5 EV; и двигателите с вътрешно горене Tiguan, Passat и Golf.

Asus постави два 14-инчови OLED дисплея в 3-килограмов лаптоп

На CES 2024Asus обяви много устройства, включително нови лаптопи и телефон за игри. Но най-новият му лаптоп Zenbook Duo с двоен екран наистина привлече вниманието. Докато по-ранните модели Zenbook Duo имаха един пълен дисплей и един по-малък екран, този е първият с два пълни 14-инчови OLED сензорни екрана. По същество това е преносим десктоп „всичко в едно“ с комбинирано работно пространство от 19,8 инча и 14-инчов лаптоп в един корпус.

Това не е първият път, когато виждаме дизайн като този. Миналогодишният Yoga Book 9i две в едно от Lenovo не е много далеч от Zenbook Duo. Въпреки това, дизайнът на Asus подобрява дизайна на Yoga Book, като добавя здрава вградена стойка, която може да се използва, за да го подпрете хоризонтално или вертикално, и Bluetooth клавиатура, която може да се съхранява между екраните. Тези подобрения създават значително по-функционален дизайн.

Не жертвате и производителността с бързия процесор Intel Core Ultra 9, интегрирана графика Intel Arc и до 32 GB памет. Asus казва, че ще бъде наличен някъде през Q1.

EcoFlow създаде батерия за цял дом, която може да се премества

По време на търсенето на най-интересната енергийна технология на CES 2024 се спряхме на EcoFlow Delta Pro Ultra, най-мощното навлизане на компанията в пазара на батерии за цял дом. Правилно прочетохте: резервна батерия за цял дом, която се движи изненадващо лесно.

Повечето батерии за цял дом са купчина литиево-йон-фосфатни батерии с инвертор отгоре за преобразуване на постояннотоковото електричество, съхранявано в тези батерийни клетки, в променливотоковото захранване, използвано от вашите уреди. Те са неподвижни. Вие ги инсталирате или в повечето случаи плащате, за да бъдат инсталирани. Но за Delta Pro Ultra единственото нещо, което трябва да бъде инсталирано от електротехник, е интелигентен панел, към който се свързва батерията във вашия дом.

Delta Pro Ultra е проектиран да се свързва и изключва лесно от своя смарт панел. След това чрез количката му можете да го преместите на ново място, независимо дали е къмпинг, вила, нов дом или където и да е. Можете също сами да добавите повече капацитет на батерията или друг инвертор (или и двете). Разбира се, технологията не е евтина, но в сравнение с много други енергийни решения може да се окаже изгодна сделка с много ползи.

Пръстенът Evie е дискретният инструмент за проследяване на здравето, който чакахме

Пръстенът Evie, показан на CES 2024, не е типичният инструмент за проследяване на здравето, който сме виждали през годините. Дори не е като другите умни пръстени, които сме виждали. Създаден специално за жени, той може да проследява цикъл, овулация, менструални симптоми, ежедневни крачки, активни минути, съня и настроението и други подробности за здравето. И всичко това – на пръстен на пръста ви, който изглежда като обикновено бижу.

За разлика от Apple Watch, пръстенът може да се носи, докато спите, без да се притеснявате, че на сутринта ще е с изтощена батерия.

Но може би най-хубавата част е ненатрапчивата му възможност просто да следи здравето ви, а когато искате да проверите данните си, да отворите мобилното приложение. Пръстенът Evie е наличен и не е прекалено скъп, но в момента е само за iOS.

OLED телевизорите без отблясъци на Samsung са благословия за слънчеви стаи

Не всеки има лукса да има тъмна стая, в която да постави телевизор, така че лампи и други източници на светлина са нещо, с което просто се научавате да живеете. Въпреки това, Samsung казва, че неговата OLED технология без отблясъци намалява отраженията, за да помогне за подобряване на картината в светли стаи и го прави, без да засяга цвета или ъгъла на гледане.

Покритието на екрана без отблясъци върши забележителна работа, като прави отраженията в екрана, включително светлината, да изглежда по-слаби и по-малко натрапчиви. Стандартен OLED телевизор беше поставен до версията без отблясъци и отраженията бяха много по-лоши: по-ярки и разсейващи, както обикновено. На изложението не бяха обявени цени или наличност, но очакваме да ги видим на пазара през пролетта.

Weber Summit Smart Grill не прилича на никоя външна скара, която сме виждали

Това на снимката по-горе е инфрачервена скара Weber Summit FS38X Smart Grill, първата по рода си. Може да се повдига и спуска, за да се придаде бърза, божествена коричка на пържола, риба и котлети. Скарата със сигурност привлича вниманието, но Summit също има множество сензори в грила, които изпращат информация направо до мобилно приложение, което ви позволява да контролирате температурите от разстояние, без да прекъсвате процеса на готвене с повдигане на капака.

Грилът разполага с първия по рода си контролен панел с пълен сензорен екран на марката и може да предложи оптимален метод на готвене – директен или индиректен – и дори ще ви каже къде на скарата да поставите това, което печете. И ако една от петте му горелки изгасне по време на готвене, той автоматично ще се опита да я запали отново и ако не успее, ще спре газта към горелката и ще ви предупреди.

ThinkBook Plus Hybrid на Lenovo поставя нов обрат в 2-в-1

Има много лаптопи с Windows, които се превръщат в таблети и таблети с Android, които могат да се използват като лаптоп. Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid е някъде по средата. Изглежда и функционира като всеки друг лаптоп с Windows. Но можете да отделите неговия 14-инчов 2.8K OLED екран от основата му и той почти моментално превключва операционната система, превръщайки се в таблет с Android, захранван от чип Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1.

Това е нещо, което сме виждали и преди CES 2024. Различното е, че базата има собствен процесор, Intel Core Ultra 7. Базата може да бъде свързана към външен монитор и по същество да се използва като работен плот на Windows. Свържете отново таблета и той автоматично ще се върне към лаптоп с Windows.

Превключването между платформи е гладко и лесно. Вместо да се опитва да направи Android по-ориентиран към производителността и Windows по-удобен за мобилни устройства, дизайнът обединява пълните версии и на двете: мобилна операционна система за таблета и настолна операционна система за лаптопа.

LG ще има най-бързия OLED монитор за игри досега

Преди CES в края на декември LG разкри 32-инчов UltraGear 32 OLED с двойно опресняване, който прави 4K при 240Hz и 1080p при 480Hz. Но след това, точно преди CES 2024, обяви, че ще има 27-инчов, 480Hz, 2560×1440 OLED дисплей за игри до края на юни 2024 г. Бързите скорости на опресняване са от решаващо значение за електронните спортове и други игри, които достигат висока честота на кадрите и се нуждаят от супер бърза реакция, като Overwatch, League of Legends и Call of Duty.

И ако LCD дисплеите могат да достигнат тези високи честоти на опресняване, OLED дисплеите са ценени заради широката си цветова гама (95% до 100% P3), почти безкраен контраст и бързо опресняване на пикселите от 0,03 ms (което означава, че отделните пиксели могат да променят цвета или яркостта много бързо). Но досега OLED е ограничен до сравнително ниски честоти на опресняване от около 120 до 144Hz, въпреки че те достигат до 240Hz.

Освен това, започвайки с този 480Hz панел, LG въвежда слой с масив от микролещи, който маркира като Meta Technology. Пикселните микролещи се използват за концентриране на светлината, в този случай светлината, излизаща от всеки пиксел, и увеличаване на яркостта, което означава, че трябва да има по-широк диапазон от налични тонове за изобразяване на по-тъмните области на изображението, така че да можете да видите кой се спотайва в сенките.

 

–––

Открийте иновативни технологични джаджи в онлайн магазина или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.