Ревю на Samsung Galaxy S24, S24+ и S24 Ultra
fitbit

Сподели на приятел
5 720

Телефоните от S-серията на Samsung вече се нареждат сред най-добрите опции в нашите рейтинги , така че не е изненада, че подобренията в новата линия Galaxy S24 са сравнително скромни. Както обикновено, можете да очаквате по-ярки екрани, по-бърз процесор и по-добър живот на батерията, според производителя.

Но новите функции на AI привличат много шум – и то с добра причина.

Устройствата ще се предлагат на дребно всеки момент. Междувременно ще ви разкажем резултата от три дни оценка на новите функции на мостри. И с трите модела – Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra – сега можете да правите всичко – от превод на живо на телефонни разговори и текстови разговори до лесно изтриване на фона на снимки.

Въпреки че изкуственият интелект не е съвсем нов за S-серията, наборът от функции на изкуствения интелект – който Samsung широко нарича Galaxy AI – е по-забележим и интегриран в потребителското изживяване, отколкото в което и да е предишно устройство на Samsung. И цялата тази допълнителна обработка на AI, голяма част от която се извършва локално на устройството, е възможна, казва Samsung, благодарение на новия процесор Snapdragon 8 Gen 3 на Galaxy S24.

AI инструментите са практични (и доста забавни)

Да започнем със забавните неща. Тъй като AI се появява във всякакъв вид нови технологични продукти – от лаптопи до интелигентни хладилници – може да бъде трудно да се определи кое е трик и кое е истинска промяна на играта. Но като цяло открих, че функциите на Galaxy AI са наистина полезни за ежедневни задачи.

Кръгът за търсене на Google в Galaxy S24

Един от най-изящните нови трикове е функцията Circle to Search. Създаден в партньорство с Google, това е инструмент за визуално търсене, който работи точно както звучи: задържате бутона на началния екран натиснат и ограждате (или драскате) нещо в снимка, видео или текст, за да научите повече за това нещо. След това резултатите от Google изскачат в долната част на екрана на телефона – дори ако сте в приложение като Facebook, Instagram или TikTok – без да е необходимо да отваряте друг раздел на браузъра. Получихте ли, каквото ви трябва? Просто плъзнете резултатите от търсенето настрани.

Ние опитахме няколко кръгови търсения и разбрахме колко лесен за използване е инструментът. Оградихме снимка на силуета на Сиатъл и бързо научих, че кадърът е направен от живописния град Кери Парк. Когато гледахме видео в TikTok, оградихме танцуващ кактус за детска играчка и точният модел изскочи в резултатите от търсенето с Google, където можехме да щракнем, за да го купим. Оградихме низ от корици на книги и лесно извадихме информация за авторите и резултатите от Goodreads.

Функцията е особено удобна (може би чак опасно) за онлайн пазаруване. Харесвате ли яке, което някой носи в Instagram? Търсите в кръга и незабавно го намирате, или точно същото, или нещо доста подобно.

Хакове за спестяване на време и продуктивност

Ако записвате разговори, ще ви хареса идеята за подобрената с изкуствен интелект функция за транскрипция на Galaxy S24. Докато S23 може да транскрибира реч в реално време, като част от функциите за достъпност на телефона, линията Galaxy S24 може да транскрибира аудио в приложението Voice Recorder, да идентифицира различни високоговорители, подобно на Otter.ai и други услуги, и дори да създава резюмета от ключовите точки на записа.

След това може да преведе тази транскрипция на 13 езика. За да изпробваме функцията, записахме беседа на TED. Въпреки че транскрипцията не беше напълно точна, обобщените бележки бяха изненадващо проницателни. Може да не можете да получите готов текст без нужда от редакция, но AI ви дава достатъчно солидна първа чернова, която ви спестява време.

Опитахме също да запишем непринуден чат с приятел и функцията наистина можеше да различи гласовете. В приложението Notes AI може по подобен начин да обобщи ключови точки, да изчисти форматирането и дори да оправи разхвърлян почерк, надраскан с S-Pen на Ultra.

Преводач в реално време в джоба ви

Galaxy AI може да превежда на живо текстови съобщения и обаждания на 13 езика, независимо дали лицето от другата страна използва телефон Samsung, iPhone или стационарен телефон. След като изберете алтернативния език, който да използвате, човекът от другата линия чува превод на вашия глас и вие чувате превод на неговите отговори.

При изпращане на текстови съобщения преводът се появява под текста в реално време. Това позволява на приятелите да говорят по-естествено на родния си език. Ако наистина работи толкова ефективно и лесно, колкото на демонстрациите, може да бъде чудесен инструмент за пътешественици и приятели, които искат по-лесно да разговарят на родния си език.

Има и редица AI трикове по отношение на снимките и видеото. Нека се потопим в тях сега.

По-интелигентна система за камера

Моделите Galaxy S23 вече предлагат впечатляващи камери за смартфони, но Samsung направи няколко промени, които ще се харесат на любителите на снимките.

Нека първо да поговорим за хардуера. Galaxy S24+ и S24 имат същата система от тройна задна камера като техните предшественици S23: 50-мегапикселова предна камера, 12-мегапикселова ултраширока камера и 10-мегапикселова телефото с 3x оптично увеличение. Те имат и същата 12-мегапикселова селфи камера. Но в S24 Ultra Samsung промени малко нещата.

Моделът е запазил 200-мегапикселова основна камера, 12-мегапикселова ултраширока и 10-мегапикселова телефото с 3x оптично увеличение, открити на гърба на миналогодишния модел, както и 12-мегапикселова селфи камера. Но Samsung замени 10x телефото с 5x телефото с по-висока 50-мегапикселова резолюция. Въпреки че може да изглежда като стъпка назад, 5x увеличението е по-удобно за ежедневна употреба, според нас. А сензорът с по-висока разделителна способност ви помага да достигнете до 10x цифрово увеличение.

Ето кадър на Манхатънския мост, направен с камерата с 10x увеличение на S23 Ultra (вляво), до същия кадър, направен с новия 5x телефото на Galaxy S24 Ultra, изрязан до 10x цифрово увеличение. Трудно е да се забележи разликата.

Линията Galaxy S24 предлага по-адаптивно намаляване на шума за видео с нестабилни ръце, казва Samsung, благодарение на подобрен жироскопичен сензор.

Той също така прави по-резки и по-ярки снимки и видеоклипове в нощен режим, използвайки допълнителна обработка на изображения с изкуствен интелект. В тези снимки на улични светлини се вижда леко увеличение на яркостта от S24 Ultra (лявата снимка) в сравнение с тази от S23 (дясната снимка).

Снимките от Galaxy S24 изглеждат страхотно — ясни, отчетливи и наситени. Всичко, което бихте очаквали, ако вече сте фен на S-серията.

Подобреното с AI редактиране на снимки и видео е мястото, където нещата стават малко по-интересни. Вече можете да използвате AI, за да изтриете или преместите елементи във вашите изображения – подобно на инструмента Magic Editor на Google Pixel. Можете също така да изправите криво изображение и AI ще направи предположение за попълване на липсващите ъгли. Така че изпробвахме възможностите за редактиране на AI върху няколко снимки.

Вижте колко убедително изтърка минувачите от кадър на Манхатънския мост.

Но Generative AI все пак има своите странности, особено когато работите с визуални елементи. Опитахме да премахнем една от двете паркирани коли от снимка на стена с улично изкуство и тя непрекъснато я заместваше с различна, генерирана от AI кола. Когато се опитахме да подменим и двете коли, той ги замени с нещо като дървени пейки. Когато изтрихме бързо движещ се велосипедист от предния план на същия кадър, AI всъщност свърши доста убедителна работа, запълвайки стенописа.

Появяват се по-странни ефекти, когато размествате хората или елементите в снимка, вместо просто да ги изтриете.

Титановият корпус на Galaxy S24 Ultra

S24 и S24+ изглеждат до голяма степен като своите предшественици. Но S24 Ultra има нова титаниева рамка, която Samsung рекламира като по-издръжлива и устойчива на надраскване.

Дисплеят на Ultra използва най-новото Corning Gorilla Glass Armor, за което Samsung казва, че е най-здравото досега, заменяйки леко заоблените ръбове с по-плосък, по-правоъгълен дизайн – наистина по-подобно на iPhone. Въпреки че разликата е фина, намираме S24 Ultra малко по-лесен за хващане от своя предшественик. Популярният S Pen на модела все още е тук, пъхнат във вградено пространство за съхранение в долната част на устройството.

Докато моделите Galaxy S24 и S24+ запазват своите алуминиеви рамки, и трите модела имат малко по-тънки рамки, което означава, че получавате малко повече екран за парите си. Но не може да кажем категорично, че разликата е забележима. Samsung промени също цветовата палитра – до черно, сребристо, жълто и виолетово. Можете също да получите зелено, синьо и оранжево, ако поръчате онлайн от Samsung.

(Малко) по-добра батерия и по-ярък дисплей

Линията S24 трябва да осигури по-добър живот на батерията, казва Samsung, посочвайки по-ефективния процесор и усъвършенстваните системи за охлаждане. Батериите в S24+ и S24 имат малко по-голям капацитет – съответно 4900 милиамперчаса и 4000mAh, спрямо 4700mAh и 3900mAh преди година – и Samsung казва, че ще осигури до 4 часа повече видео възпроизвеждане на Galaxy S24+ и още 7 часа на S24.

Samsung също добави повече RAM към Galaxy S24+ (12 гигабайта срещу 8GB). Размерите за съхранение варират от базовото ниво от 128 GB на S24 до максимума от 1 терабайт на S24 Ultra.

Що се отнася до екрана, OLED дисплеите и на трите модела вече могат да достигнат пикова яркост от 2600 нита. Това е почти 50 процента по-висока от миналогодишните модели, които биха могли да достигнат 1750 нита. Сравнихме S24 Ultra и S23 Ultra вътре и отвън на обедното слънце и въпреки че и двете устройства бяха лесни за четене, забелязахме фина разлика. Това усилване може да помогне, ако редовно използвате телефона си на открито или в добре осветени пространства, но няма да промени много усещането при гледане на съдържание. И трите модела вече имат 120-херцова честота на опресняване, което позволява по-плавно превъртане и графична производителност.

Изводи

Водещите телефони на Samsung обикновено се представят добре в нашите лаборатории, така че моделите в линията S24 вероятно няма да ви разочароват.

Като цяло бяхме впечатлени от набора от функции на Galaxy AI, намирайки ги за полезни и интелигентни. Но все пак някои от най-ярките постижения не са съвсем безпогрешни.

Ако сте на пазара за нов телефон, процесорът Gen 3, по-яркият екран и AI chops със сигурност могат да бъдат достатъчни, за да оправдаят надграждането до модел S24. И Samsung казва, че трите телефона ще получат седем години сигурност и надстройки на операционната система – от пет години сигурност и четири години надстройки на операционната система, което означава, че вашата инвестиция е относително надеждна за бъдещето.

Но ако сте доволни от телефона, който имате, може да искате да изчакате, за да видите кои AI функции ще бъдат предадени на по-ранните модели през идните седмици.

 

–––

Открийте оригинални калъфи и аксесоари за Samsung в онлайн магазина или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.