Ревю на Apple Vision Pro: магия или не съвсем (част 1)
fitbit

Сподели на приятел
5 007

Има голям натиск върху новия Apple Vision Pro, дългоочакваното влизане на Apple в света на компютрите, които носите на лицето си. Apple твърди, че Vision Pro е началото на нещо, наречено „пространствено компютъризиране“, което основно се свежда до стартиране на приложения навсякъде около вас. И рекламите на компанията за него не ограничават този натиск: те показват хора, носещи Vision Pro през цялото време. На работа! Докато перат! Докато играят с децата си! Амбицията е огромна: приложенията и информацията да се наслагват върху реалния свят — за да се разшири реалността.

Apple трябва да твърди, че Vision Pro е началото на нещо ново, защото хората създават компютри със слушалки вече повече от десетилетие. Цялото това развитие означава, че има някои доста добри продукти: първият Oculus еволюира в линията Quest на Meta, която сега доставя Quest 3 – много добри VR слушалки с огромна библиотека от игри и някои AR функции собствен.

Apple Vision Pro

ПЛЮСОВЕТЕ

  • Дисплеят е техническо чудо с най-доброто предаване на видео досега
  • Проследяването на ръцете и очите са скок напред
  • Работи безпроблемно с екосистемата на Apple
  • Забавно е да поставяте прозорци навсякъде

МИНУСИТЕ

  • Високата цена
  • Видеопреминаването все още е видеопреминаване и може да бъде замъглено
  • Проследяването на ръцете и очите може да бъде непоследователно и разочароващо
  • Персонажите са странни и донякъде ужасяващи
  • Там е доста самотно

Междувременно Apple до голяма степен настоява, че добавената реалност ще бъде много по-ценна от виртуалната реалност. И се развива към AR от дълго време: разработчиците имат достъп до AR инструменти в iOS, а iPhone и iPad от по-висок клас имат лидарни скенери за дълбочина от няколко години.

Vision Pro е първият опит на Apple да създаде компютър от всички тези идеи – компютър, който работи в пространството около вас. Целта е Vision Pro да бъде цялостно устройство, което може да стои точно до Mac и iPad в екосистемата от устройства на Apple и да ви позволи да вършите истинска работа. Можете да използвате Excel, Webex и Slack във Vision Pro, а също така можете да седнете и да гледате филми и телевизионни предавания на гигантски виртуален 4K HDR дисплей. И можете да отразявате дисплея на вашия Mac и просто да използвате Vision Pro, за да гледате огромен монитор,

Звучи невероятно и понякога е така. Но Vision Pro също така представлява поредица от наистина големи компромиси – компромиси, които е невъзможно да бъдат игнорирани. Някои от тези компромиси са много осезаеми: получаването на цялата тази технология в слушалки означава, че има голяма тежест върху лицето ви, така че Apple избра да използва външна батерия, свързана с кабел. Но има и други, по-философски компромиси. Дали използването на Vision Pro е толкова добро, че сте готови да разваляте прическата си всеки път, когато го сложите? Толкова ли е добър, че да искате да го мъкнете в огромния му калъф вместо в чантата си за лаптоп? Толкова ли е хубаво, че да искате да гледате света наоколо през екрани?

Хардуерът на Vision Pro

Apple не иска някой да мисли за Vision Pro като за VR слушалки, но това са VR слушалки – макар и VR слушалки, които почти ви позволяват да се преструвате, че не са VR слушалки.

Поставяте го на главата си по начин, който напълно блокира зрението ви, и след това ви показва 3D видео емисия на света около вас, през който сте преминали от камерите отпред, сякаш виждате направо през устройството. Но също така може да ви постави във виртуална реалност, на различни нива на потапяне.

Дефинирането на „реалност“ е объркана работа в компютърните технологии. Последното десетилетие видяхме шеметна надпревара за измисляне на нови думи за това какво правят дисплеите, монтирани на главата, включително несъгласие относно това какво означава всяка една от тези фрази. И така, ето нашето тълкуване на няколко термина, използвани в прегледа:

  • Разширена реалност: виртуални проекции, които са пряко свързани с обекти във физическия свят, като автоматичен превод на меню в ресторант или виртуален плакат, закачен на истинска стена.
  • Смесена реалност: изчислителна система, която смесва виртуалното и физическото без директно взаимодействие между двете, като прозорец на приложение, плаващ във вашата всекидневна.
  • Виртуална реалност: компютърно изживяване, което ви потапя в напълно виртуално пространство, умишлено блокирайки възприятието ви за физическия свят.

Vision Pro е зашеметяващ в сравнение с други VR слушалки, които са предимно пластмасови и често изглеждат направо шантаво. Vision Pro, напротив, е изграден от магнезий и въглеродни влакна в алуминиев корпус, който се усеща като естествено продължение на познатия дизайнерски език на Apple. Има малко iPhone 6, малко AirPods Max, малко Apple Watch. Това е най-новата технология в пакет, който веднага изглежда познат. На живо изглежда по-малък, отколкото сте очаквали, особено в сравнение с някои от огромните VR слушалки, които сме виждали през последното десетилетие.

Очите ви на екрана

Предният дисплей на Vision Pro е опит да ви предпази от изолация от други хора, докато го носите. На снимките на Apple той изглежда като голям, ярък екран, който показва видео на очите ви на хората около вас, така че те да се чувстват комфортно да говорят с вас, докато носите слушалките – функция, очарователно наречена EyeSight. В действителност може и да не е там.

Това е OLED с ниска разделителна способност с лещовиден панел отпред, за да осигури мек 3D ефект, и е тъмен, а покривното стъкло е толкова отразяващо, че всъщност е трудно да се види при нормално до ярко осветление. Когато хората видят очите ви, това е техен призрачен образ с ниска разделителна способност, който се чувства като CGI. Ефектът е поразителен – идеята, че ще установите истински зрителен контакт с някого, е фантазия. И няма контроли или индикатори във visionOS за този външен дисплей, така че никога не знаете какво виждат другите хора. Представете си, че гледате някого директно в очите и говорите с него, без да знаете дали вижда очите ви — странно е!

Камери и сензори

Това покривно стъкло крие огромен набор от камери и сензори. Има чифт предни камери с висока разделителна способност за преминаване на видео, камери, които са обърнати надолу и отстрани, за да проследяват ръцете ви, лидарен скенер и камери TrueDepth за пространствено проследяване и инфрачервени прожектори, така че всичко да работи при слаба светлина. Под всичко това имате процесор M2 и новия пространствен копроцесор R1 на Apple и чифт вентилатори, за да извадите топлината от цялата тази технология навън. Вентилаторите не се усещат, но след дълги сесии слушалките определено стават топли.

В горния ръб ще намерите нещо, което се усеща като по-големи версии на някои познати контроли на Apple Watch: цифрова корона, която регулира силата на звука и нивото на потапяне във виртуална реалност отдясно, докато гледате през слушалките, и бутон на ляво, което ви позволява да правите 3D снимки и видеоклипове.

В кутията получавате две ленти за глава: единична плетена лента и двойна лента. Те се монтират и демонтират лесно; щраквате ги веднага и след това издърпвате малкото оранжево езиче, за да ги разкачите. Единичната лента е несъмнено по-готина и малко по-малко роши прическата, но и двете бъркат в косата, така че ако двойната ви пасва по-добре, просто я изберете.

Другите две части са светлинният печат, който се предлага в различни размери, и лентата за глава, която се предлага в две дебелини.

Идеята, че ще осъществявате истински зрителен контакт с някого, докато носите Vision Pro, е фантазия

Ако имате очила, можете да щракнете върху персонализирани вложки за лещи на Zeiss – Apple изпрати лещи за четене, за да видим как изглежда този процес, но да използвате Vision Pro с меките си контактни лещи също е добре.

Високоговорителите на Vision Pro са разположени в рамената отстрани и са добри и силни и вършат убедителна работа за пространствено аудио. Нещата наистина звучат така, сякаш се случват там, където изглежда, което е добър трик. Високоговорителите също са доста пропускливи, така че всички останали около вас могат да чуят какво правите, освен ако не използвате слушалки. Можете да използвате всякакви Bluetooth слушалки, които пожелаете, но получавате куп допълнителни функции, ако използвате най-новите AirPods Pro, като по-ниска латентност, 48KHz аудио без загуби и адаптивната аудио система на Apple, която автоматично смесва звук от реалния свят според нуждите.

Теглото

Най-забележимото нещо за хардуера Vision Pro  след известно време е, че е просто… тежък. Трябва да носите това нещо на лицето си за дълги периоди от време пред компютъра и в зависимост от това коя лента и светлинно уплътнение използвате, само слушалките тежат между 600 и 650 грама. Продължаваме да се шегуваме, че Vision Pro е iPad за лице, но е по-тежък от 11-инчов iPad Pro (470 грама) и се доближава до 12,9-инчов iPad Pro (682 грама.

Цялата тежест на Vision Pro също е изцяло отпред. Други големи слушалки като Quest Pro (722 грама) имат сложни ленти за глава, за да балансират теглото си, но Vision Pro просто тежи само отпред. Смяната на каишката с двойна помага да поддържате очилата по-стабилни, но всъщност не намалява цялостното усещане от това да носите цялата тази слушалка на лицето си. Просто ще го усетите след известно време.

Батерията

Трябва да се отбележи, че Vision Pro е значително по-тежък от познатия Quest 2 (503g) или дори от по-тежкия Quest 3 (515g) – слушалки, които имат вградени батерии. От Apple казаха, че са избрали да използват външна батерия специално, за да намалят теглото на слушалките. Самата батерия едва ли си струва да се говори за нея — това е сребриста тухла, която тежи още 353 грама, с USB-C порт и светодиод, активиран с движение, който е зелен, когато е зареден, и оранжев, когато не е. Свързва се към слушалките със задоволителен усукан конектор, но хубавият плетен кабел е постоянно прикрепен към самата батерия, така че го пазете. Можете да закупите допълнителни батерии, но не можете да ги смените по време на работа: изключването на батерията от Vision Pro прекъсва захранването изцяло.

Всъщност нямаме категорични мнения относно тази настройка на батерията, най-вече защото нищо във Vision Pro не изглежда така, сякаш трябва да се движите толкова много. От тази гледна точка положението е повече или по-малко добро. Странно е, че именно Apple предостави този компромис, но също така е много Apple, че батерията всъщност не е по-голяма, така че да може да осигури повече от два часа и половина работа. (Ако включите батерията в контакта, Vision Pro просто работи толкова дълго, колкото желаете.)

Настройките

Настройката на Vision Pro е изключително проста – регулирането на лентата за глава е единственото нещо, което да правите ръчно. Всичко останало е моторизирано и сензорно задвижвано. Няма странно колело на обектива, което да набирате; слушалките ви карат да задържите цифровата корона, когато я поставите за първи път, за да настроите лещите към очите си, и след това преминавате през доста стандартна настройка за проследяване на очите. Останалата част от настройката е почти точно като всяко друго iOS устройство: ако имате iPhone, можете да го доближите до Vision Pro, за да изпратите всичките си настройки, и трябва да се съгласите с някои правила и условия. Ако нямате iPhone, ще трябва да въведете паролите си и така нататък ръчно, но ще работи добре като самостоятелно устройство.

Дисплеят

Apple много се гордее с дисплеите във Vision Pro и има защо – те представляват огромен скок напред в екранните технологии. Двата дисплея са малки MicroOLED с общо 23 милиона пиксела с размер само 7,5 микрометра, което е около размера на червени кръвни клетки. И всеки от тези малки пиксели е съставен от три RGB субпиксела, разположени в това, което Apple каза, че е модел на S-лента. Явно е, че нивото на прецизност, необходимо, за да се създават тези дисплеи и след това да бъдат накарани да работят в устройство като това, е умопомрачително.

Освен това изглеждат като цяло невероятно — достатъчно ясни, за да четете текст, без дори да се замисляте, достатъчно ярки, за да се насладите на филмите. Apple ги калибрира за цвят във фабриката, така че те също са живи и точни в цветовете, без да изглеждат пренаситени или издухани. Те са толкова малки, но работят толкова добре, че изглеждат огромни.

Дисплеите са основната причина Vision Pro да е толкова скъп — те са в основата на изживяването на Vision Pro и това, което кара всичко да работи. Но въпреки всичките им технически чудеса, те не са без собствени компромиси, когато се разположат на устройство като това.

Голямата цел

И все пак това „нещо“ с глупава външна батерия и дисплей, който показва призрачни изображения пред очите ви, не е голямата цел. Голямата цел е AR или добавената реалност. По-конкретно, голямата цел е оптичният AR, при който светлината преминава директно през незабележими очила към очите ви, с цифрова информация, наслоена върху това, което виждате. AR е технология с потенциала буквално да промени човечеството и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук говори за това колко изолиращи са VR слушалките и колко важен според него ще бъде AR от години.

  • Тим Кук, 2016 г.: „Малко хора ще сметнат, че е приемливо да бъдеш затворен в нещо.“
  • Тим Кук, 2017 г.: „За разлика от виртуалната реалност, която затваря света, AR позволява на хората да присъстват в света.“
  • Тим Кук, 2017 г.: „Харесва ми също факта, че [AR] не изолира […] Никога не съм бил такъв фен на VR, защото мисля, че прави обратното.“
  • Тим Кук, 2020 г.: „Мисля, че [AR] е нещо, което не изолира хората. Можем да го използваме, за да подобрим нашата дискусия, а не да го заменим с човешката връзка, за която винаги съм се притеснявал дълбоко в някои от другите технологии.

Схванахте идеята.

Компромисът

Проблемът е, че технологията за изграждане на истински оптичен AR дисплей, който работи достатъчно добре, за да замени ежедневния компютър, просто все още не е налична. Magic Leap 2 е оптична AR слушалка, която е по-евтина и по-малка от Vision Pro, но е измъчвана от компромиси в зрителното поле и качеството на изображението, които повечето хора никога не биха приели.

Така че Apple се задоволи с изграждането на слушалки с преминаване на видео в реално време – това е определящият компромис на Vision Pro. Това е VR слушалка, маскирана като AR слушалка. Но видеопреминаването на Vision Pro е наистина добро. Работи! Убедително е. Слагате слушалките, дисплеят се включва и вие се връщате там, където бяхте, само с куп прозорци на visionOS, плаващи наоколо.

Звучи просто, но е удивително инженерно постижение да се направи това в реално време, с висока резолюция, в компютър, който пасва на очите ви. Apple твърди, че има само 12 ms латентност между това, което камерите виждат и това, което е на дисплея, и тази латентност включва времето на експозиция на самите камери. Реалната обработка на данните е по-бърза. Apple твърди, че няма латентност дори за един кадър; следващият кадър от видеото е готов, преди да приключите с гледането на текущия.

Можете също така да видите невероятната видео обработка на Apple точно пред очите си: можете да седите и да превъртате по телефона си, докато носите Vision Pro, без издухани екрани или странни проблеми с честотата на кадрите. Можете дори да работите на своя Mac пред голям прозорец, докато носите слушалките, което е тест за изтезание за динамичен обхват, и въпреки че няма да са перфектни, все пак са използваеми. Това е най-добрият видеострийм, доставян някога в потребителско устройство.

Какво се случва с цветовете

Проблемът е, че камерите си остават камери, а дисплеите си остават дисплеи. Всички камери имат размазване при движение например. При слаба светлина камерите или трябва да увеличат времето на експозиция за сметка на остротата, или да увеличат ISO за сметка на шума, което след това изисква намаляване на шума, което прави нещата замъглени и скучни. И камерите, и дисплеите имат реални граници по отношение на възпроизвеждането на цветовете.

Vision Pro не може да преодолее присъщата природа на камерите и дисплеите. Можете лесно да видите замъгляване на движението, когато движите главата си във Vision Pro — замъгляване на движението, което се увеличава при слаба светлина и води до някакво странно изкривяване на прави линии. Слабата светлина също води до намаляване на цялостната острота на преминаването на видеото, тъй като започва намаляването на шума.

Ако сте в средно осветена стая, наполовина потопени в тъмна виртуална среда с отворен ярък прозорец – да речем, седите в кухнята си през нощта с включени лампи, докато пишете в прозорец на Google Документи, плаващ на тъмен фон – ще забележите, че яркостта на дисплея бавно нараства и намалява, докато системата се опитва да осредни яркостта на всичко, което гледате. А спецификациите на Apple казват, че дисплеят поддържа 92 процента от цветовата гама DCI-P3, което означава, че Vision Pro може да ви покаже само 49 процента от цветовете, които очите ви действително виждат.

Зрителното поле

Дисплеите имат и други ограничения: зрителното поле не е огромно и гледането на малки дисплеи през лещи кара това зрително поле да се усеща като още по-малко. Apple няма да каже точното число, но зрителното поле на Vision Pro със сигурност е по-малко от 110-те хоризонтални градуса на Quest 3. Това означава, че има доста големи черни граници около това, което виждате, малко като че гледате през бинокъл.

На всичкото отгоре има малко изкривяване и затъмняване около краищата на лещите и ще видите някои зелени и розови цветни ивици по краищата, особено при ярка среда. Всичко това прави използваемото зрително поле още по-малко. Ако гледате нещо ярко или по друг начин с висок контраст – бял текстов прозорец, плаващ над тъмен фон, например – ще видите отблясъци, отразяващи се в лещите.

Говорителят на Apple Жаклин Рой твърди, че комбинация от хардуер и софтуер във Vision Pro е специално проектирана да минимизира тези ефекти, но те определено са там и ще ги видите.

Постоянно ви напомнят, че гледате видео на екрани, а реалността е много по-интересна от това

Ако сте обръщали внимание на VR през последното десетилетие, знаете, че това са много познати проблеми с дисплея на VR слушалки. Прекарвате светлина от екран през лещи, монтирани на лицето на някого и се опитвате да координирате тези лещи с очите му, които са на различни места по лицата на различни хора. (Нашите тела са доста неудобни, когато става въпрос за монтиране на хардуер върху тях.) Така че особеностите по краищата на дисплеите не са проблем или дори изненада, само дето Apple иска солидна сума за Vision Pro и го прави звучи така, сякаш тези дисплеи са достатъчно перфектни, за да ги носите между другото, докато сгъвате пране.

Говорим сериозно, когато казваме, че Vision Pro има най-доброто видео предаване, което някога сме виждали, и на най-ясните VR дисплеи. Но все още постоянно ви се напомня, че гледате видео на екрани, а реалността е много по-интересна от това. Все по-рядко в прегледа на потребителските устройства човек трябва да се интересува от цветовите гами, но ако искате да възприемаме реалността чрез нещо конкретно, бихме искали да виждаме всички цветове на дъгата.

Това е най-добрият изглед, който някой някога е постигал там, но все още не е толкова добър, колкото тук.

/Очаквайте втора част/

 

–––

Открийте оригинални аксесоари за Apple в онлайн магазина или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.