Преглед на приложение за хора с намалено зрение Be My Eyes
fitbit

Сподели на приятел
4 050

Знаете ли как новите технологии могат да променят ежедневието на хората с проблеми със зрението? Ще разгледаме едно удобно мобилно приложение за хора с намалено зрение, наречено Be My Eyes и специално създадено за тази цел. То може да намери зрящ водач на потребители с променливо зрение, като използва камерата на телефона. Ето как.

Какво е Be My Eyes?

Be My Eyes е безплатно приложение за хора с намалено зрение за смартфон за iOS и Android. То свързва незрящи и слабовиждащи потребители със зрящи доброволци или представители на компании за визуална помощ чрез видео връзка на живо. Казано по-основно, позволява на потребителите да имат зрящ човек при поискване чрез видео чат. Няма ограничение за това колко често потребителят ще използва Be My Eyes и услугата е безплатна. Приложението също може да се използва от всяка точка на света, без езикови ограничения.

 

За доброволците на Be My Eyes

Be My Eyes използва зрящи доброволци, за да осигурява своята услуга. Всеки може да стане зрящ доброволец, като се регистрира в приложението като доброволец. Доброволците не получават никакви проверки или официално обучение, за да помагат на незрящи и хора с увредено зрение, което не е непременно отрицателно нещо, тъй като много от задачите са прости. Когато даден потребител се нуждае от помощ, се изпраща известие до няколко доброволци и който пръв отговори на обаждането, той се включва да помага. Доброволците остават анонимни по време на разговори и не се появяват на видео, гласът им е единственото нещо, чрез което осъществяват контакт.

Няколко факта за доброволците

  • Представени са над 150 държави
  • 180+ налични езика
  • Към момента има над 1 800 000 доброволци
  • Това означава, че има 16 доброволци на разположение за всеки потребител със слабо зрение
  • Предлага достъп 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

Интерфейс на Be My Eyes

Интерфейсът Be My Eyes е много прост. В горната част на екрана има голям бутон, който казва „Обадете се на първия наличен доброволец“. За потребители, които се нуждаят от специализирана технологична помощ, има по-малък бутон отдолу, който казва „Специализирана помощ“. Ще разгледаме опцията „Специализирана помощ“ в следващ раздел.

Когато се провежда разговор, екранът показва пълен дисплей на видеото на живо, като по подразбиране се използва задната камера. В долната част на екрана има бутон за прекратяване на разговора, който е подобен на разговор по телефона или FaceTime. Потребителите биват помолени да потвърдят, че искат да прекъснат повикването, преди то действително да се прекъсне.

Тъй като приложението е разработено специално за незрящи и хора с увредено зрение, то е съвместимо и с общи настройки за достъпност. VoiceOver, TalkBack и Select-to-Speak работят чудесно като екранни четци. Лупата и мащабирането също могат да се използват за увеличение. Be My Eyes също поддържа голям текст и големи дисплеи.

Как да използвате приложение за хора с намалено зрение Be My Eyes

  1. За да се обадите, натиснете съответния бутон „Обадете се на първия свободен доброволец“ или „Специализирана помощ“
  2. Изчакайте да се свържете с доброволец
  3. Кажете на доброволеца за какво имате нужда от помощ. Трябва да прочетете етикет? Да ви помогне да намерите обекти? Да ви навигира в непознато място?
  4. Преместете камерата на телефона си според указанията на доброволеца
  5. Когато приключите, щракнете върху бутона „Прекратяване на разговора“.

Наистина е съвсем просто. Ако можете да се обадите по телефона, тогава можете да използвате приложение за хора с намалено зрение Be My Eyes!

Какво да очаквате от разговор в Be My Eyes

Доброволците на приложение за хора с намалено зрение Be My Eyes винаги са страхотни в това да помагат с различни задачи. Те са много отговорни и ентусиазирани да помогнат.

Понякога доброволците се намират на оживени места, така че може да има околни шумове на заден план. Но това никога не е особен проблем и не влияе на качеството на разговора.

Обажданията с Be My Eyes често са кратки – колкото да помогнат в дадена трудна ситуация. Много от потребителите предпочитат когато имат по-дълги задачи, да ги разделят на няколко части с няколко обаждания. Въпреки това доброволците на Be My Eyes ще ви помогнат и с по-дълги задачи, ако е необходимо.

Специализирана помощ

Разделът за специализирана помощ е за потребители, които се нуждаят от безплатна техническа поддръжка за своите електронни устройства. Това са професионални, платени служители, които са обучени да работят с хора с увредено зрение. Техническата поддръжка на приложение за хора с намалено зрение Be My Eyes е достъпна само в определени часове, но бюрото за отговор на лица с увреждания на Microsoft е на разположение 24/7.

Няколко ситуации, в които можете да използвате Be My Eyes

  • Намиране на предмет в стая
  • Помощ при откриване и почистване на разливи
  • Четене на етикетите на лекарствата без рецепта
  • Намиране на инструкции за грижа върху дрехите
  • Четене на текст на хартия

Когато не е удачно да използвате Be My Eyes

  • Проверка кога да пресечете улицата – има забавяне във видео връзката
  • На летището (вместо това можете да използвате Aira)
  • Проверка на информация за продукта (вместо това по-удобно за Android е да използвате Google Assistant)

Трябва ли да изтеглите Be My Eyes

Be My Eyes е много полезно приложение за хора с липсващо или слабо зрение. Потребителите получават достъп до чифт очи при поискване, което им е от особена полза. Дори ако вече използвате друга услуга за отдалечена помощ, препоръчваме да изтеглите приложение за хора с намалено зрение Be My Eyes като резервно копие, в случай че нещо се случи. Това ще ви даде спокойствие и самостоятелност в ежедневието.

 

––

Открийте оригинални висококачествени аксесоари и джаджи за мобилни устройства в нашият онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.