Скритите AI функции на iPhone, които са налични днес
fitbit

Сподели на приятел
696

Apple мълчи относно плановете си за генеративен AI. Но други типове AI функции на iPhone вече играят голяма роля, управлявайки основните функции в популярни приложения като Camera, Photos и Siri. В същото време главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се изказа по-ясно относно технологията – предполагайки, че публичният AI тласък на Apple може най-накрая да се появи. Повече от година след като ChatGPT излезе под светлините на прожекторите и катализира надпреварата в технологичното въоръжаване, Кук потвърди на разговор през февруари, че Apple инвестира в генериращ AI. Без да предлага подробности, той каза, че има „огромна възможност за Apple с gen AI и AI“.

Компанията скоро обяви , че нейната годишна Световна конференция за разработчици, където обикновено разкрива нови софтуерни актуализации за iPhone и други продукти, ще започне на 10 юни. Ако Apple планира да внесе повече AI функции на iPhone, ние вероятно ще чуем за това тогава.

Въпреки че Кук сведе подробностите до минимум, изследванията на Apple предполагат, че компанията може да работи за on-device AI на iPhone. Apple продължи с обявяването на нови лаптопи MacBook Air, които компанията рекламира като „ най-добрия потребителски лаптоп за AI “.

Само Apple знае какво следва за iPhone и другите му продукти. Но междувременно, ето някои от нашите любими функции, базирани на AI на по-новите iPhone в момента.

Клонирайте гласа си цифрово

Apple може да няма чатбот, но вече използва AI функции на iPhone – първата се появи с iOS 17 миналата година. Personal Voice е настройка за достъпност, която използва машинно обучение на устройството, за да позволи на хората, изложени на риск от загуба на говор, да копират гласа си, за да могат по-лесно да общуват с близките си. За да научи гласа ви, iPhone ви моли да прочетете на глас 150 фрази. След това използва AI, за да анализира вашия глас и генерира негова синтетична версия.

За да комуникирате с помощта на този нов синтетичен глас, трябва да използвате инструментите за писане и говорене на iPhone, за да превърнете текст в реч във FaceTime и съвместими приложения на трети страни.

Копирайте лесно текст от изображения на iPhone

Live Text също е сред онези AI функции на iPhone, които вече са налични. Тя работи с iOS 15  софтуер от 2021 г. или по-нова версия. Това е инструмент, който разпознава ръкописен и машинописен текст в снимки, подобно на Google Lens. След това текстът от изображения може да бъде копиран и поставен само с няколко докосвания.

Live Text често може да бъде полезен в ежедневието. Може, например, да имате ръчно написана рецепта, която искате да дигитализирате. След като направите снимка на тази рецепта с iPhone, можете да копирате и поставите този текст в документ на Word, например, и да го запазите като цифров документ.

Конкурентните производители на телефони също се включиха. Magic 6 Pro и Magic V2 на Honor, които работят със софтуера Magic OS 8 на компанията, представиха функция Magic Text с подобни възможности.

Сред новите AI функции на iPhone е подобрен AutoCorrect

С най-новата си софтуерна актуализация Apple също поправи един от най-големите проблеми с автоматичната корекция. Вече можете да ругаете, без Apple да промени избраната от вас псувня с нещо „по-добро“.

Освен че ви позволява да ругаете с лекота, автокоригирането в новите AI функции на iPhone се е подобрило и в по-широки граници. Автоматичното коригиране вече може да коригира грешките по-точно и предоставя по-персонализиран вграден предсказуем текст. Голяма част от това подобрение се дължи на новия трансформаторен езиков модел на iOS 17, който използва машинно обучение за предсказване на думи според Apple. Той е обучен от множество данни, което му позволява да научи контекст и модели, за да осигури подобрени резултати или в този случай способността да възпроизвежда как звучат хората.

Интелигентност във фотографията

Не е тайна, че iPhone разчита на усъвършенствани алгоритми, както и на изчислителна фотография за голяма част от функциите на камерата. Портретният режим, който използва AI за идентифициране на обекти и създаване на боке ефект, е само един пример. Друг е кинематографичният режим, който използва AI функции на iPhone, за да симулира желаната бленда и динамично да настройва фокуса, за да поддържа движещия се обект остър. Една от по-новите възможности, задвижвани от AI, с любезното съдействие на iOS 17, е способността на приложението Photo да идентифицира домашни любимци на снимка, което позволява по-добра организация на снимките.

iPhone AI върви напред: ще стане ли Siri по-умна?

Siri съществува от iOS 5, която беше пусната през 2011 г., но гласово активираният асистент на Apple скоро може да стане много по-умен. В септемврийски доклад от Information  се казва, че Apple планира да използва големи езикови модели, решаваща част от генеративния AI, за да подобри Siri. Подробно описан пример обяснява как Siri ще може да отговаря на прости гласови команди за по-сложни задачи, като например превръщането на набор от снимки в GIF и след това изпращането им до един от вашите контакти. Ако този пример е точен, това представлява значителна стъпка напред за цифровия помощник на Apple. Apple вече използва AI, за да помогне на Siri да разбира езика и да реагира по човешки начин, наред с други приложения.

Тъй като Apple обикновено разкрива нови софтуерни функции на iPhone на своята Световна конференция за разработчици, тогава вероятно ще научим повече за плановете на Apple за AI на iPhone.

 

Открийте оригинални висококачествени аксесоари за iPhone и джаджи за мобилни устройства в нашият онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в каналите ни в  YouTube и TikTok.

Следете промоциите и новостите във Facebook и Instagram.