Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

Най-добрите приложения за root-нати Android устройства

1 post in this topic

     Съществуват голям брой причини, поради които може да решите да root-нете смартфон, работещ под управлението на ОС Android. Благодарение на разширените права на root акаунта, който ви дава повече права в системата, можете да се сдобиете с по принцип недостъпни приложения, да се отървете от предварително инсталирани програмки, които само пълнят паметта, да подобрите живота на батерията и дори да увеличите производителността на устройството. Тук са изброени 30 приложения, които се възползват от тези права, за да отключат по-широка функционалност в смартфона ви.

 

Flashify (Безплатно)

 

Ако сте като повечето хора с руутнати телефони, най-вероятно редовно ще си играете със ситемата, поради което ще се озовете пред постоянно неизбежно повтаряне на дългия процес по флашване на boot, recovery и други .img файлове от и към смартфона/таблета. Това приложение опростява нещата, тъй като автоматизира процеса. Можете да флашвате boot и recovery образи, да създавате цялостни резервни копия и да синхронизирате резервните копия между устройствата и компютъра. Безплатната версия позволява флашване на максимум три образа на ден. Отключването става с покупка от самото приложение.

 

4se0j6.jpg

 

System App Remover (Безплатно)

 

Една от най-честите причини за руут на устройството е за премахване на всички предварително инсталирани ненужни приложения, било то от оператора или самия производител. Това приложение позволява не само премахването на такива програмки, а дори ви дава предложения кои от тях можете да премахнете безопасно и кои са необходими за работата на системата. Допълнителните инструменти позволяват преместване на приложения в SD картата.

 

2lsa9w7.jpg

 

Root Call Blocker Pro ($6.99)

 

Както си личи по името, това е приложение за тихо блокиране на обаждания, SMS и MMS на системно ниво. Върви на заден план и може да филтрира непознати, скрити и лични номера и дори цяла група номера с даден областен код. Можете да настройвате множество методи за отхвърляне, както и автоматичен отговор със SMS.

 

15mxs7d.jpg

 

KSWEB (Trial / $2.99)

 

Позволява превръщането на Android смартфона в преносим Web сървър и има PHP, MySQL и msmtp инструменти, за изпълнение, дебъгване, или поддръжка на Web приложения и сайтове директно от мобилния телефон. Има изчистен потребителски интерфейс, стил Material Design, Web интерфейс, както и достъп до онлайн поддръжка. Можете да изпробвате приложението безплатно в 5-дневен период, след което ще трябва да го купите.

 

2n6gsar.jpg

 

Servers Ultimate Pro (Trial / $1.99)

 

Ако търсите нещо подобно на предишното приложение, но сравнително по-разширено, това е по-подходящо за вас. Позволява да пускате до 60 различни вида сървъри с повече от 70 протокола. Можете да превърнете Android смартфона си в мейл сървър, Web сървър, торент-тракер и много други с възможността за едновременно изпълнение на множество сървъри. Вграден е набор от мрежови инструменти за поддръжката на личните ви сървъри. Това приложение може да работи и без root достъп, но набор от функции, като Port Forwarding, VNC и VPN се нуждаят от него, за да работят правилно.

 

wh1svd.jpg

 

Device Control (Безплатно)

 

Това е приложение за следене и настройка на системата, което се възползва от повишените права и ви позволява да променяте множество настройки на устройството и операционната система. Можете да настройвате честотите на CPU и GPU, да включвате или изключвате определени функции на устройството, като Knock-On и да настройвате силата на вибрация. Допълнителните инструменти включват функция за автоматизация на задачи, мениджър на приложенията, безжичен файлов мениджър и инструменти за редакция на системни конфигурационни файлове като build.prop.

 

eitjyd.jpg

 

GLTools ($2.99)

 

Това е OpenGLES драйвер, чиято цел е да позволява на потребителите да променят настройките за производителността на GPU и CPU, съвместими с OpenGLES 2.0. Можете ръчно да настройвате неща като резолюция на рендиране, дълбочина на битовете, anti-aliasing, което позволява форсиране на определени функции (или изключването им) за подобряване на рендирането в графично тежки 3D игри. Дори има инструмент за спуфинг на името на графичния процесор, за отключване на функции достъпни само на определени модели. Със цялата тази функционалност има голяма възможност неволно да повредите системата си, така че е добре да имате инструмент за резервни копия под ръка.

 

2iu24j.jpg

 

Full!Screen

 

Както си личи по името, това приложение позволява ефективно да използвате екрана на Android таблета си, чрез премахване на системната лента (можете да я направите и прозрачна). Функциите на лентата могат да бъдат преместени на различни места по екрана. Платената версия позволява отделни настройки за всяко приложение, като например автоматично прехвърляне в режим на голям екран при гледане на видео или пускане на някоя игра и връщане в нормален режим при изход на даденото приложение.

 

16c18n5.jpg

 

CatLog (Безплатно)

 

Лек и функционален logcat четец, който е полезен за дебъгване, без значение дали сте разработчик, който се опитва да намери скрити бъгове или просто потребител с желание да помогне в същия този процес. Файловете се показват със цветни тагове и филтъра на тагове силно опростява търсенето и четенето на log файловете. Можете да търсите логовете в реално време, има джаджа за режим на записване и възможност за запаметяване и отваряне на логовете, както и изпращането им по мейла. Приложението е безплатно и без реклами.

 

2a7bf5k.jpg

 

Hosts Editor (Безплатно)

 

Напредналите в областта на компютрите от много време редактират host файлове с цел блокиране на достъпа до определени сайтове или филтриране на нахални онлайн реклами на работния плот на машините си. Root-натите Android смартфони също могат да се възползват от този подход, чрез инструменти като този. Приложението е безплатно, с отворен код, и няма реклами. Позволява бърза редакция на hosts файла, с поддръжка на симлинкове и IPv6 адреси.

 

vfdrp.jpg

 

Root Explorer ($3.99)

 

Популярен файлов мениджър за руутнати Android устройства, който дава достъп до по-дълбоки нива в системата, включително папката "app data". Има всички базови функции за този тип програма, с някои страхотни допълнения, като вградена поддръжка на различни архиви (като .ZIP, .TAR и .RAR), работа с облак, мениджър на приложенията, текстов редактор и функции за четене на SQL бази данни.

 

281zy45.jpg

 

SixAxis Controller ($2.53)

 

Тъчскрийн контролите на много мобилни игри, които изискват висока прецизност (като шутърите) винаги имат недостатъци. Това приложение ви позволява да използвате безжичен PlayStation контролер и да го включите към Android смартфон. Можете да го ползвате като нормален геймпад, за емулация на клаватура или мишка и дори да настроите бутоните за управление на определени части от екрана. Имайте в предвид, че не се поддържат всички устройства - вижте дали вашето е в списъка от тук.

 

2s1oj86.jpg

 

ROM Toolbox Pro ($4.99)

 

Добро системно приложение, което всеки руут потребител трябва да изпробва. Направено е за лесна инсталация на ROM пакети като популярния CyanogenMod, както и създаване и работа с резервни копия. Има и цялостен мениджър на приложения и процеси за деинсталация, резервно копие и замразяване на приложения, файлов мениджър за ровене по системните файлове, мениджър на паметта, инструмент за овърклок на CPU и други.

 

35hh83l.jpg

 

DiskDigger (Безплатно / $2.99)

 

Инструмент за възстановяване на изтрити файлове от вградената памет или SD картата. Сканира за файлове с познати разширения. Превю екрана позволява да разгледате възстановените файлове, които можете да пратите по мейл, да качите на FTP сървър, или да запаметите на устройството. Безплатната версия позволява възстановяване единствено на снимки, докато платената добавя поддръжка на други файлови разширения.

 

2qb94ig.jpg

 

BetterBatteryStats ($2.89)

 

Въпреки че нормалното меню в настройките на Android дава някаква представа за състоянието на батерията, по-напредналите потребители могат да се сдобият с много по-задълбочена информация чрез това приложение, което има и доста добри инструменти за проследяване на апликации, използващи функцията "partial wakelock", която пречи на устройството да влезне в енергоспестяващ режим. Приложението предоставя информация и за процесора и мрежата.

 

2yuxbtd.jpg

 

3C Toolbox (Безплатно)

 

Още едно приложение за мониторинг и настройка на системата, но с много широка функционалност - мениджър на процесите, резервно копие на APK, промяна на CPU governor, настройка на волтажа, както и системни настройки като размер на SD кеша. Приложението дава и голямо количество диагностична информация. Имайте в предвид, че това приложение е за опитни потребители и трябва много да внимавате като променяте настройки през него.

 

dcsge8.jpg

 

Tasker ($2.99)

 

Много гъвкаво приложение за автоматизация на задачи, което позволява да си правите собствени скриптове, базирани на широк спектър от действия. Трудно е да се опише за колко неща може да бъде използвано. Въпреки че работи и без root достъп, повишените права ви дават много по-голяма свобода. Можете дори да публикувате скриптовете като апликации чрез добавката "Tasker App Factory".

 

jb0289.jpg

 

Greenify (Безплатно)

 

Поставя избрани от вас приложения в състояние на хибернация, за да не могат да хабят системни ресурси. Можете да използвате приложенията когато искате - те просто няма да се стартират автоматично на заден план. Внимавайте случайно да не включите в списъка часовника или приложенията за обаждане и съобщения.

 

zix1j4.jpg

 

Network Log (Безплатно)

 

Ако се нуждаете от задълбочена информация за ползването на мрежата от устройството, това приложение е перфектно. Показва записите в реално време, както и източника и целевия порт. Проследява се всяко приложение отделно и има добри детайли отностно скоростта, както и известия в реално време относно комуникацията. Графите също са доста удобни за ползване и отново можете да гледате данни за всяко отделно приложение.

 

125rif8.jpg

 

DriveDroid (Безплатно)

 

Интересен инструмент, позволяващ превръщането на Android устройство във носител за зареждане на Linux на компютъра, чрез ISO или IMG файлове, които се свалят на самия смартфон/таблет. Устройството ви може да служи като репозитория и работна станция за дистрибуции, които искате да пробвате, както и като диск за поддръжка. Не работи със всички дистрибуции, но е удобен ако обичате да си играете с Linux системи или просто се нуждаете от резервна система за извънредни случаи.

 

eio6k7.jpg

 

Nandroid Manager (Безплатно)

 

Ако ще се ровите по системата си, винаги е добре да имате резервно копие, тъй като е възможно нещо да се обърка. Това приложение ви позволява лесна работа с резервните копия и ви позволява да разглеждате детайлна информация за тях, включително съдържанието. Има платена версия, която позволява избирателно възстановяване от резервно копие. Съвместимо е с резервни копия, правени чрез TWRP и Clockworkmod.

 

fbi07m.jpg

 

Titanium backup (Безплатно / $5.99)

 

Има безплатна и платена версия и позволява правене на задълбочени резервни копия на вашите данни, приложения и настройки. Можете да автоматизирате създаването на копия и селективно да правите копия на отделни елементи, след което да ги местите в SD картата. Има и много други функции, като мениджър на приложенията и деинсталатор за лесно отърване от ненужните апликации. Платената версия ви дава повече функции, включително възможността за синхронизация на копията с облак.

 

nbviqd.jpg

 

CPU Tuner (Безплатно)

 

Позволява следене и нагласяне на производителността на процесора - промяна на губернатора, понижаване на честотата за пестене на енергия (и повишаване за подобряване на производителността), настройка на различни профили и като цяло каквото и да е, за да накарате процесора да работи така, както вие искате. Преди да правите каквото и да е било, направете щателно проучване за възможностите на хардуера си, особено ако ще овърклоквате. За разлика от другите подобни приложения в Google Play, това е напълно безплатно.

 

34g4i07.jpg

 

Good Mood Droid Gesture Control (Безплатно)

 

Позволява настройка на жестове с няколко пръста на устройството ви, като например захващане с четири пръста за връщане към главния екран. Дори можете да задавате собствени команди за даден жест. Това приложение има потенциала да добави широка функционалност към интерфейса ви.

 

hw0gma.jpg

 

DataSync (Безплатно)

 

Служи за бърза синхронизация на данните на приложенията между различни Android устройства чрез WiFi. Можете примерно да играете игра на смарфона си, след което да синхронизирате данните и да продължите откъдето сте стигнали на таблета. Позволява синхронизация на данните и чрез DropBox или Box, в случай че не можете да се закачите към WiFi.

i399br.jpg

 

SD Maid (Безплатно / $2.39)

 

Приложение за поддръжка на паметта, направено за разчистване на място на SD картата или във вградената памет чрез търсене на ненужни файлове и папки, останали след премахването на приложения. Работи и като файлов мениджър. Безплатната версия е добро цялостно приложение, но платената добавя повече функции.

 

wgq61t.jpg

 

StickMount (Безплатно)

 

Ако не ви достига мястото за съхранение, можете да се обърнете към това приложение, което позволява да включите USB флашка с кабел към вашето Android устройство. Въпреки че е създадено за Galaxy Nexus и Nexus 7, би трябвало да работи добре с Android Honeycomb 3.1+, както и Ice Cream Sandwich 4.0+.

 

2n9lysi.jpg

 

AFWall+ (Безплатно)

 

Позволява конфигурация на защитната стена, без нужда от терминал. Може да го използвате за подобряване на сигурността, ограничение на използването на данни, спестяване на енергия, или просто за блокиране на реклами в дадени приложения. Позволява включване и изключване на защитната стена, позволяване и забраняване на WiFi и 3G достъпа за всяко приложение, както и задаване на парола за защита на настройките. Напредналите протребители могат да създават собствени iptables правила.

9ljw39.jpg

 

Samba File Sharing (Безплатно)

 

Дава ви достъп до SD картата на устройството от други устройства и компютри в същата WiFi мрежа. Устройството изглежда като споделена Windows папка в мрежата. Позволява свободна работа с файловете в паметта.

 

ek291e.jpg

 

Set DNS (Безплатно)

 

С този инструмент можете да принудите устройството си да ползва определени DNS адреси за мрежата, вместо зададените по подразбиране от оператора ви. Използвайте го за подобряване на скоростта при сърфиране, филтриране на съдържанието или заобикаляне на подобни филтри. Можете да задавате собствени DNS адреси или да ползвате популярни такива като OpenDNS и FoolDNS. Платената версия позволява задаване на парола за блокиране на настройките и включва джаджи за главния екран за бързо следене и промяна на състоянието на DNS.

 

2rfa8mw.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0